Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
19η Απριλίου 2024
Εγγραφή στο Newsletter:
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 3 από 4: << < > >>

Νέα διεπιστημονική πλατφόρμα με την πορεία της νόσου COVID-19 (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο)

Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι επιστήμονες, νέοι ερευνητές και επαγγελματίες με εμπειρία πεδίου συνεισφέρουν στον ιστότοπο “CrisismedEdu”, υπό το ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγειά - Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.

Πανευρωπαϊκή διάκριση από το ERC για τον καθηγητή Φυσικής Κωνσταντίνο Νικολόπουλο

Ένα από τα 3 πρώτα βραβεία «ERC Public Engagement Research Awards» κατέκτησε ο καθηγητής Φυσικής του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο ερευνητικό πρόγραμμα ExclusiveHiggs. Για το project αυτό συνεργάστηκε με τη χορεύτρια-χορογράφο Μαίρη Παρδαλάκη και τη Δρα Μαρία Παυλίδου.

Αποκλειστική συνέντευξη: Χρήστος Κυρατσούς - Η εντυπωσιακή πορεία του Έλληνα ερευνητή στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία

Γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε στο Φαρμακευτικό του ΑΠΘ, έφυγε από την Ελλάδα τη “χρυσή εποχή” του 2004 και σήμερα είναι στέλεχος της φαρμακευτικής που ηγείται της μάχης για την εύρεση φαρμάκου για τον COVID-19.
Η πορεία του 39χρονου Χρήστου Κυρατσού, αντιπρόεδρου ερευνών της Regeneron, είναι αλματώδης –επί 9 χρόνια κάθε χρόνο ανέβαινε βαθμίδα, ενώ 3 φορές πήρε 2πλη προαγωγή!– αλλά η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία.

Ο Χρήστος Κυρατσούς μιλά στο GoodNews για το πώς ο καθηγητής του Χρήστος Παναγιωτίδης τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την έρευνα, για το μότο της Regeneron “doing well by doing good” και τη δαιμονοποίηση του πλούτου στην επιστήμη: Γιατί αποδεχόμαστε το να είναι πλούσιος ένας αθλητής ή ένας καλλιτέχνης και να μην είναι ένας επιστήμονας, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα;”. Φυσικά απαντά και στα ερωτήματα των ημερών: αν θα έχουμε φάρμακο πριν το δεύτερο κύμα και πώς θα διασφαλιστεί η παραγωγή και παγκόσμια διανομή του. 

Χρήστος Κυρατσούς

Είναι ο Αντιπρόεδρος Έρευνας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του φαρμάκου για τον COVID-19. Πήρε το πρώτο του πτυχίο από το Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia. Το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται στη Regeneron, της οποίας CEO είναι ο ελληνικής καταγωγής George Yancopoulos.

Αιέν αριστεύειν το ΕΚΠΑ

Στην 267η θέση ανάμεσα στα 2.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παγκοσμίως το ΕΚΠΑ.
- Άνοδος 30 θέσεων σε σχέση με την περσινή κατάταξη του Center for World University Rankings - CWUR.

 
Συγχαρητήρια στον Δρ Νεκτάριο Ταβερναράκη!

Ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology – EIT)!

Τζορτζ Γιανκόπουλος: “Το φάρμακο της Regeneron μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα από ένα εμβόλιο”

H Regeneron ανακοίνωσε μόλις την έναρξη της φάσης 3 των προληπτικών δοκιμών του REGN-COV2 σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το κοκτέιλ αντι-ιικών αντισωμάτων REGN-COV2 της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron πέρασε σε κλινικές δοκιμές φάσης 2/3, μετά τα θετικά αποτελέσματα από τη φάση 1 που διήρκησε 3 εβδομάδες.

O Δρ Νικόλαος Νικολαΐδης έλαβε το διεθνές βραβείο "Young Investigator Award 2020"!

Ο Δρ Νικόλαος Νικολαΐδης, Παιδίατρος Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ - Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και Ειδικός Επιστήμονας Γενετικής, έλαβε το βραβείο European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) Young Investigator Award 2020. 

Έρχονται οι μικροδορυφόροι made in Greece!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ξεκίνησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του EKΠΑ. Πρόκειται για το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο λειτούργησε πιλοτικά από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στο Συγκρότημα Ευρίπου (στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας). Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 100. Όπως τονίζεται, το τμήμα αυτό αποτέλεσε την 1η ή 2η επιλογή του 45% περίπου των εισακτέων του κατά το 1ο έτος λειτουργίας (2019-2020). Από αυτή τη χρονιά αναμένεται να αποτελέσει τη νέα κατεύθυνση για όσους νέους θελήσουν να ασχοληθούν με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους της νέας οικονομίας, ένα πεδίο με πολλές εφαρμογές και μεγάλη ωφέλεια, ένα "ταξίδι ζωής που βελτιώνει τη ζωή στη Γη αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Επιστήμες και του Διαστήματος".   

 
2 καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στην κορυφή παγκόσμιας κατάταξης στην Πολυκριτήρια Ανάλυση

Ο Κωνσταντινός Ζοπουνίδης και ο Μιχάλης Δούμπος βρέθηκαν στις 2 πρώτες θέσεις κατάταξης του περιοδικού JORS γα τη συμβολή τους στην Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων στη Χρηματοοικονομική Μοντελοποίηση.

Σημαντική διάκριση για το ελληνικό spin-off ResQ Biotech: Είναι ένα από τα "spin-offs to watch" του Nature!

H ResQ Biotech, το spin-off του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με έδρα την Πάτρα, έλαβε το Spinoff Prize του Nature, ως μια από τις 44 πιο πολλά υποσχόμενες εταιρείες τεχνοβλαστούς (“spin-offs to watch”) για το 2020. Στο διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει η επιστημονική επιθεώρηση Nature σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Merck, συμμετείχαν εταιρείες τεχνοβλαστοί από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν ιδρυθεί μέσα στα τελευταία 3 χρόνια.

Πανευρωπαϊκή διάκριση στον Κώστα Γαβρόγλου για τη συνεισφορά του στην ιστορία της επιστήμης

Στον Κώστα Γαβρόγλου, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, απονέμεται το Gustav Neuenschwander Prize 2020 της European Society for the History of Science.


 Σελίδα 3 από 4: << < > >>