Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
19η Μαρτίου 2024
Εγγραφή στο Newsletter:
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 1 από 15: > >>

SalivaDirect: Μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στο σάλιο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρόγραμμα SalivaDirect, που στηρίζεται στην εξέταση σάλιου αντί για ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Είναι πιο απλό από τα υπάρχοντα τεστ, ώστε να μειωθεί το κόστος και η ανάγκη για αντιδραστήρια.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Οι 4 επικρατέστερες προσπάθειες

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα από τις πρώτες δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους.

Η αερογενής μετάδοση της COVID-19

239 επιστήμονες από όλο τον κόσμο -ειδικοί σε θέματα μετάδοσης ασθενειών και αερολυμάτων - υπέγραψαν ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2020 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases» με τίτλο «Ιt is Time to Address Airborne Transmission of COVID-19». Μεταξύ αυτών είναι και 4 Ελληνες.

Κοντά σε mRNA εμβόλιο η Moderna!

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν στο μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine: “το εμβόλιο “mRNA-1273” (μελέτη φάσης 1) σε υγιείς ενήλικες απέδειξε γρήγορο και ισχυρό προφίλ ανοσογονικότητας, ειδικά στη δόση των 100μg”.
- Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η μεγάλη κλινική δοκιμή της αποτελεσματικότητας του εμβολίου φάσης 3, η οποία θα αξιολογήσει τη δόση των 100μg.
- Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα. Όπως σημειώνεται:“Η εμπειρία με την πλατφόρμα mRNA από την ανάπτυξη άλλων εμβολίων επέτρεψε την ταχεία παρασκευή, καθώς διαδικασίες ανάπτυξης εμβολίων που απαιτούν συνήθως χρόνια ολοκληρώθηκαν σε περίπου 2 μήνες”!

TAT CARMIL1: το νέο φάρμακο “που θα μπορούσε να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη φλεγμονή”

Σε ex vivo μελέτη μείωσε την αποδόμηση του κολλαγόνου έως και 43% (δημοσίευση στο Cell Reports). Το δημιούργησε μια ομάδα από τον Καναδά και το ΗΠΑ και όπως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν “θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του COVID-19, μεταξύ άλλων οξέων αναπνευστικών ασθενειών”. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Νέα διεπιστημονική πλατφόρμα με την πορεία της νόσου COVID-19 (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο)

Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι επιστήμονες, νέοι ερευνητές και επαγγελματίες με εμπειρία πεδίου συνεισφέρουν στον ιστότοπο “CrisismedEdu”, υπό το ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγειά - Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.

Αποκλειστική συνέντευξη: Χρήστος Κυρατσούς - Η εντυπωσιακή πορεία του Έλληνα ερευνητή στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία

Γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε στο Φαρμακευτικό του ΑΠΘ, έφυγε από την Ελλάδα τη “χρυσή εποχή” του 2004 και σήμερα είναι στέλεχος της φαρμακευτικής που ηγείται της μάχης για την εύρεση φαρμάκου για τον COVID-19.
Η πορεία του 39χρονου Χρήστου Κυρατσού, αντιπρόεδρου ερευνών της Regeneron, είναι αλματώδης –επί 9 χρόνια κάθε χρόνο ανέβαινε βαθμίδα, ενώ 3 φορές πήρε 2πλη προαγωγή!– αλλά η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία.

Ο Χρήστος Κυρατσούς μιλά στο GoodNews για το πώς ο καθηγητής του Χρήστος Παναγιωτίδης τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την έρευνα, για το μότο της Regeneron “doing well by doing good” και τη δαιμονοποίηση του πλούτου στην επιστήμη: Γιατί αποδεχόμαστε το να είναι πλούσιος ένας αθλητής ή ένας καλλιτέχνης και να μην είναι ένας επιστήμονας, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα;”. Φυσικά απαντά και στα ερωτήματα των ημερών: αν θα έχουμε φάρμακο πριν το δεύτερο κύμα και πώς θα διασφαλιστεί η παραγωγή και παγκόσμια διανομή του. 

Χρήστος Κυρατσούς

Είναι ο Αντιπρόεδρος Έρευνας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του φαρμάκου για τον COVID-19. Πήρε το πρώτο του πτυχίο από το Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia. Το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται στη Regeneron, της οποίας CEO είναι ο ελληνικής καταγωγής George Yancopoulos.

Τζορτζ Γιανκόπουλος: “Το φάρμακο της Regeneron μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα από ένα εμβόλιο”

H Regeneron ανακοίνωσε μόλις την έναρξη της φάσης 3 των προληπτικών δοκιμών του REGN-COV2 σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το κοκτέιλ αντι-ιικών αντισωμάτων REGN-COV2 της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron πέρασε σε κλινικές δοκιμές φάσης 2/3, μετά τα θετικά αποτελέσματα από τη φάση 1 που διήρκησε 3 εβδομάδες.

Καλά νέα από τη μελέτη GRECCO-19: Η χρήση κολχικίνης μειώνει τις πιθανότητες διασωλήνωσης των ασθενών με κορωνοϊό

Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, το ελληνικής σύλληψης πρωτόκολλο GRECCO-19 έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ομάδα 105 ασθενών. Στη μελέτη συμμετέχουν 70 διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες από 16 κέντρα της Ελλάδας.

Ακόμα μια επιβεβαίωση για τη θεραπεία με πλάσμα αναρρωσάντων

Tο πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή μαζί με τη ρεμδεσιβίρη για τους ασθενείς με COVID-19. Επιπρόσθετα, είναι πιθανό να υπάρχει συνεργική δράση μεταξύ της ρεμδεσιβίρης και του πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς”. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

Η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που αποδεικνύεται ότι βελτιώνει την επιβίωση στην COVID-19

Πριν από λίγες ώρες, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης RECOVERY που αφορούσαν στην δραστικότητα της δεξαμεθαζόνης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα ευρήματα, βάση των οποίων “Η χορήγηση σε χαμηλές δόσεις αυτού του παλιού, φθηνού και δοκιμασμένου φάρμακου που βρίσκεται σε κάθε φαρμακείο σε όλο τον κόσμο βελτιώνει τη θνητότητα των ασθενών με νόσο COVID-19 σοβαρής μορφής.


 Σελίδα 1 από 15: > >>