239 επιστήμονες από όλο τον κόσμο -ειδικοί σε θέματα μετάδοσης ασθενειών και αερολυμάτων - υπέγραψαν ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2020 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases» με τίτλο «Ιt is Time to Address Airborne Transmission of COVID-19».

Στο γράμμα, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που δεν αναγνώριζε την αερογενή μετάδοση του ιού, παρά τις σημαντικές ενδείξεις και δεδομένα που έδειχναν το αντίθετο.

Μεταξύ των 239 επιστημόνων είναι και 4 Ελληνες, εκ των οποίων δύο από το Κέντρο για την Μελέτη της Ποιότητας του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή C-STACC (http://cstacc.iceht.forth.gr) του IEXMH του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης.

  1. Ο Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Παν.Πατρών και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτοy Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ
  2. Ο Αθανάσιος Νένες, Καθηγητής Ατμοσφαιρικών Διεργασιών στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) και συνεργαζόμενος ερευνητής του ΙΕΧΜΗ του ΙΤΕ.
  3. Ο Γιώργος Καλλός, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ
  4. O Philip Demokritou, Καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο TH Chan School of Public Health του Πανεπιστημίου Harvard.

Η επιστολή είχε άμεση απήχηση στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και με σημαντικό αντίκτυπο, καθώς ο ΠΟΥ, στις 9 Ιουλίου, παραδέχτηκε την πιθανότητα της αερογενούς μετάδοσης του ιού, και αναθεώρησε τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης.