Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην πολύ έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA - Journal of the American Medical Association.
Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ασθενείς, που νόσησαν από 3 και 27 Απριλίου 2020. Οι 61 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και η ηλικία τους κυμαινόταν από 54 έως 76 ετών.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τους 55 από αυτούς να λαμβάνουν κολχικίνη ως προσθήκη στην φαρμακευτική αγωγή τους. Οι υπόλοιποι 50 ασθενείς δεν έλαβαν κολχικίνη.
Τα Καλά Νέα:
- Από την ομάδα των 55 ασθενών που έλαβαν κολχικίνη, μόνο ο ένας χρειάσθηκε να διασωληνωθεί. Στον αντίποδα, από τους 50 ασθενείς που δεν έλαβαν κολχικίνη, διασωληνώθηκαν τελικά οι 7. (Περισσότερο από το 60% των ασθενών με Covid-19 που διασωληνώνονται, τελικά καταλήγουν.)
- Η κολχικίνη μείωσε τη φλεγμονή που προκαλεί ο κορωνοϊός.
- Οι ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη παρουσίασαν λιγότερο συχνά επιδείνωση κατά δύο κλινικές κατηγορίες στην κλίμακα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε (1,8% έναντι 14%).
Την επιστημονική ομάδα συντονίζει ο Καθηγητής Καρδιολογίας Σπυρίδων Δευτεραίος, ο οποίος είναι και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Τη μελέτη GRECCO-19 συνέλλαβαν Έλληνες επιστήμονες, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas Clinical and Research Hospital), την Ισπανία (Hospital Universitario y Politécnico La Fe, Valencia) και τις ΗΠΑ (Yale University, Icahn School of Medicine at Mount Sinai) – συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς. Αρχικός σκοπός ήταν να ενταχθούν ασθενείς σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες και το σύντομο χρονικό ορίζοντα, τελικά αυτό έγινε εφικτό μόνο στην Ελλάδα. Στη μελέτη συμμετέχουν συνολικά 70 Έλληνες επιστήμονες από 16 κέντρα σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης.