Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι επιστήμονες, νέοι ερευνητές και επαγγελματίες με εμπειρία πεδίου συνεισφέρουν στον ιστότοπο “CrisismedEdu”, υπό το ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγειά - Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.
Ένα από τα 3 πρώτα βραβεία «ERC Public Engagement Research Awards» κατέκτησε ο καθηγητής Φυσικής του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο ερευνητικό πρόγραμμα ExclusiveHiggs. Για το project αυτό συνεργάστηκε με τη χορεύτρια-χορογράφο Μαίρη Παρδαλάκη και τη Δρα Μαρία Παυλίδου.
Γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε στο Φαρμακευτικό του ΑΠΘ, έφυγε από την Ελλάδα τη “χρυσή εποχή” του 2004 και σήμερα είναι στέλεχος της φαρμακευτικής που ηγείται της μάχης για την εύρεση φαρμάκου για τον COVID-19.
Η πορεία του 39χρονου Χρήστου Κυρατσού, αντιπρόεδρου ερευνών της Regeneron, είναι αλματώδης –επί 9 χρόνια κάθε χρόνο ανέβαινε βαθμίδα, ενώ 3 φορές πήρε 2πλη προαγωγή!– αλλά η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία.
Ο Χρήστος Κυρατσούς μιλά στο GoodNews για το πώς ο καθηγητής του Χρήστος Παναγιωτίδης τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την έρευνα, για το μότο της Regeneron “doing well by doing good” και τη δαιμονοποίηση του πλούτου στην επιστήμη: “Γιατί αποδεχόμαστε το να είναι πλούσιος ένας αθλητής ή ένας καλλιτέχνης και να μην είναι ένας επιστήμονας, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα;”. Φυσικά απαντά και στα ερωτήματα των ημερών: αν θα έχουμε φάρμακο πριν το δεύτερο κύμα και πώς θα διασφαλιστεί η παραγωγή και παγκόσμια διανομή του.
Στην 267η θέση ανάμεσα στα 2.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παγκοσμίως το ΕΚΠΑ.
- Άνοδος 30 θέσεων σε σχέση με την περσινή κατάταξη του Center for World University Rankings - CWUR.
Ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology – EIT)!
Τρεις ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στις 25 φιναλίστ νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (scaleups) του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού STARTUP3. Ξεχώρισαν ανάμεσα σε 250 αιτούντες από 36 χώρες.
H Regeneron ανακοίνωσε μόλις την έναρξη της φάσης 3 των προληπτικών δοκιμών του REGN-COV2 σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Το κοκτέιλ αντι-ιικών αντισωμάτων REGN-COV2 της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron πέρασε σε κλινικές δοκιμές φάσης 2/3, μετά τα θετικά αποτελέσματα από τη φάση 1 που διήρκησε 3 εβδομάδες.
Ο Δρ Νικόλαος Νικολαΐδης, Παιδίατρος Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ - Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και Ειδικός Επιστήμονας Γενετικής, έλαβε το βραβείο European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) Young Investigator Award 2020.
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ξεκίνησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του EKΠΑ. Πρόκειται για το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο λειτούργησε πιλοτικά από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στο Συγκρότημα Ευρίπου (στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας). Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 100. Όπως τονίζεται, το τμήμα αυτό αποτέλεσε την 1η ή 2η επιλογή του 45% περίπου των εισακτέων του κατά το 1ο έτος λειτουργίας (2019-2020). Από αυτή τη χρονιά αναμένεται να αποτελέσει τη νέα κατεύθυνση για όσους νέους θελήσουν να ασχοληθούν με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους της νέας οικονομίας, ένα πεδίο με πολλές εφαρμογές και μεγάλη ωφέλεια, ένα "ταξίδι ζωής που βελτιώνει τη ζωή στη Γη αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Επιστήμες και του Διαστήματος".
Το συσκευάζει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός (ΚΟΙΝΣΕΠ) «Επτάστικτος», με έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας Κρήτης, ο οποίος από το 2016, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιολάδου, συλλέγει λάδι αποκλειστικά από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.
Ο Κωνσταντινός Ζοπουνίδης και ο Μιχάλης Δούμπος βρέθηκαν στις 2 πρώτες θέσεις κατάταξης του περιοδικού JORS γα τη συμβολή τους στην Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων στη Χρηματοοικονομική Μοντελοποίηση.
To Ferryhopper, η πλατφόρμα αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, έχει πουλήσει 1 εκατομμύριο εισιτήρια για παραπάνω από 160 προορισμούς στην Ελλάδα. Με τη νέα επένδυση Series A, έχει ως στόχο να γίνει η νο.1 ferry booking engine στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.