Ανακοινώθηκε η λίστα με τις 25 φιναλίστ νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (scaleups) του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού STARTUP3. Οι 25 επιχειρήσεις ξεχώρισαν ως κορυφαίες μεταξύ των 250 deep tech startups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα επιτυχημένης διαδικασίας συγκέντρωσης αιτήσεων, 250 αιτούντες από 36 χώρες πέρασαν από μια ισότιμη διαδικασία αξιολόγησης Peer-to-Peer, όπου ήταν ταυτόχρονα αξιολογούμενοι και αξιολογητές.

Η διαδικασία αυτή διήρκησε ένα μήνα και προέκυψαν οι 25 κορυφαίες εταιρείες, με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης. 

Μεταξύ των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν περιλαμβάνονται 3 ιδιαίτερα καινοτόμες ελληνικές εταιρείες. Η Ingredio, η Magos και η RTsafe αποτελούν πλέον διεθνώς αναγνωρισμένα παραδείγματα του ελληνικού επιχειρείν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά τη Γαλλία και την Ισπανία, η Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία) έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη λίστα με τις φιναλίστ εταιρείες. 

Ingredio

H Ingredio είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να τραβήξει φωτογραφία τα συστατικά ενός καλλυντικού ή τροφίμου με το κινητό του τηλέφωνο και να ενημερωθεί κατά πόσο αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή ή τοξικά / αλλεργιογόνα ή φυσικής προέλευσης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες χημικές βάσεις δεδομένων. 
MaGos
Η MaGos έχει δημιουργήσει μία deep tech τεχνολογία, η οποία ενσωματώνεται σε ένα ζευγάρι γάντια και διευκολύνει την επικοινωνία ανθρώπου- υπολογιστή, μέσω αισθητήρων.
RTsafe
Η RTSafe σχεδιάζει προϊόντα τα οποία βελτιστοποιούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου,  ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες παρενεργειών της θεραπείας. 
 

Οι 25 φιναλίστ θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο πρόγραμμα STARTUP3 Business & Growth Accelerator. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος οι επιχειρήσεις θα λάβουν ειδική πανευρωπαϊκή υποστήριξη για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών για να γίνουν κυρίαρχες εταιρείες στις αγορές τους.

Οι επιχειρήσεις προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους και αξιοποιούν διαφορετικές αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η ρομποτική, το Internet of things, η τεχνητή νοημοσύνη, η αγροτεχνολογία και η βιοτεχνολογία, οι τεχνολογίες έξυπνες πόλεις, καθώς και ιατρικές τεχνολογίες και γεωεπισκόπηση. Δείτε λίστα με τους 25 φιναλίστ.

Το έργο STARTUP3 δημιουργεί γέφυρες μεταξύ νέων δυναμικών startups και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός ΕΕ. Προσφέρει τεχνολογική και επιχειρηματική υποστήριξη σε νέες ιδέες που θέλουν να βρουν τον δρόμο τους προς την αγορά, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις δικτυώνονται και επωφελούνται από την αλληλεπίδρασή τους με το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό οικοσύστημα.