Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
18η Απριλίου 2025
Εγγραφή στο Newsletter:
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 5 από 10: << < > >>

Το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρασκεύασε δωρεάν και παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας 170 λίτρα απολυμαντικού υγρού

Τα απολυμαντικά θα διανεμηθούν άμεσα στο προσωπικό του Υπουργείου, με ταυτόχρονη αποστολή απλών οδηγιών χρήσης για την απολύμανση μικρών επιφανειών και χεριών.

Θεραπεία με αντισώματα μέχρι το Φθινόπωρο από τον Ελληνοαμερικανό Τζόρτζ Γιανκόπουλο

"Το να προλάβουμε μέχρι το Φθινόπωρο να έχουμε έτοιμο το φάρμακο εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, αλλά είναι κάτι που έχουμε ξανακάνει, απλώς τώρα προσπαθούμε να το πάμε σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο".

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα κινούνται σε 3 κατευθύνσεις.

Ο ρόλος των αντισωμάτων στη μάχη εναντίον του SARS-CoV-2 - Το εμβόλιο, οι θεραπείες και τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύουν πώς λειτουργούν τα αντισώματα εναντίον του SARS-CoV-2 και παρουσιάζουν τις πιο πρόσφατες έρευνες που τα αξιοποιούν:
1) Απομόνωση αντισωμάτων από λάμα και αγελάδες,
2) Παρασκευή αντισωμάτων στο εργαστήριο από Ολλανδούς ερευνητές,
3) Ανάπτυξη αντισώματος που αδρανοποιεί τον ιό από Ισραηλινούς επιστήμονες.

Δρ Νικόλαος Πανούσης: "Πετύχαμε άσο στο ημίχρονο, αλλά θέλουμε και «άσο τελικό»"!

Ο Νικόλαος Πανούσης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ερευνητικό ινστιτούτο Wellcome Sanger Institute στο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το ερευνητικό αυτό κέντρο δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη που αναγνωρίζει τα κύτταρα της μύτης που πλήττονται από τον ιό. Ως Βιολόγος -και μάλιστα ήδη βραβευμένος- μάς εξηγεί τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, το πώς συμβάλλει η Γονιδιωματική στη μάχη κατά του SARS-CoV-2, αλλά και το πόσο εύθραυστη είναι ακόμα η μάχη κατά του SARS-CoV-2...

Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων αποκαλύπτει τo ρόλο της πρωτεΐνης suPAR στην επιθετικότητα του κορονοϊού

Τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης γνωστής ως suPAR στο αίμα των ασθενών με COVID-19 μπορεί να είναι δείκτης για σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush και την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης προτείνουν ότι η suPAR θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός προγνωστικός παράγοντας βάσει του οποίου οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να τεθούν εγκαίρως σε αναπνευστήρες.

Ξεκινά διεθνής μελέτη με τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ, για τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2 στα εγκεφαλικά επεισόδια

Η μελέτη CASCADE, θα μελετήσει την αιτιοπαθογενετική συσχέτιση της λοίμωξης με SARS-CoV-2 με την επίπτωση και βαρύτητα των Αγγειακών Εγκεφαλικών Νοσημάτων που χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα η μελέτη για τη θεραπεία με χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Θα είναι διάρκειας 20 μηνών με τη συμμετοχή 6 Νοσοκομείων, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και πολλών σημαντικών ερευνητών εντός κι εκτός χώρας. 

Μέχρι σήμερα, 42 δότες έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και ήδη σε 10 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η πλασμαφαίρεση και η συλλογή του πλάσματος.

 
Breaking GoodNews: Ο FDA ενέκρινε επισήμως τη χρήση Remdesivir κατά του COVID-19 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) για το ερευνητικό αντιιικό remdesivir για τη θεραπεία του COVID-19. Η EUA θα διευκολύνει την ευρύτερη χρήση του remdesivir για τη θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19, επιτρέποντας την πρόσβαση στο remdesivir σε επιπλέον νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ξεκινά η ιχνηλάτηση του ιού στον πληθυσμό της Κρήτης

Η πρώτη οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Έτσι πρέπει να καθαρίζονται οι δημόσιοι χώροι

Οι 3 κύριοι άξονες δράσης και οι επιμέρους ενέργειες που περιλαμβάνονται στις επίσημες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ για τον καθαρισμό και την απολύμανση δημόσιων χώρων κατά την επάνοδο στην κανονικότητα, όπως συνοψίζονται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. 

Πανευρωπαϊκή διάκριση για την επιστημονική ομάδα “Sewers4COVID” με ελληνική συμμετοχή!

Η πρόταση της πολυεθνικής ομάδας ερευνητών για τον εντοπισμό της διασποράς του ιού μέσα από τον έλεγχο του αποχετευτικού δικτύου αναδείχθηκε μέσα στους 6 μεγάλους νικητές του διαγωνισμού #EUvsVirus Hackathon του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Το βασικό μέλος της πολυεθνικής ομάδας, Δρ Χρυσή Λασπίδου μάς εξηγεί την ιστορία και τις προοπτικές του “Sewers4COVID”.

Αυτές είναι οι κλινικές μελέτες που "τρέχουν" στο νοσοκομείο Σωτηρία

Τα περιοριστικά μέτρα από σήμερα αίρονται. Αλλά η μάχη κατά του Κορονοϊού στα εργαστήρια και τις κλινικές, συνεχίζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Εμείς οι πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να αρχίσουμε και πάλι να είμαστε εξωστρεφείς (με μέτρο!), επειδή οι ήρωες με τις λευκές, πράσινες και μπλε ποδιές συνεχίζουν να ξενυχτούν μέχρι να βρουν λύσεις. Στις σημαντικές μελέτες που ελπίζουμε να μας δώσουν τα όπλα για να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, μέρος λαμβάνει και η Ελλάδα. 
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Κουλούρης, μάς δίνει εικόνα από τις έρευνες που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή.


 Σελίδα 5 από 10: << < > >>