Τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης γνωστής ως suPAR στο αίμα των ασθενών με COVID-19 μπορεί να είναι δείκτης για σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Critical Care στις 30 Απριλίου. Τα ευρήματα των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush και την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης προτείνουν ότι η suPAR θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός προγνωστικός παράγοντας βάσει του οποίου οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να τεθούν εγκαίρως σε αναπνευστήρες.

Στη δημοσίευση συμμετείχαν οι: Νικολέττα Ροβίνα, Καρολίνα Ακινόσογλου, Jesper Eugen-Olsen, Salim Hayek, Jochen Reiser και ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

«Είναι γνωστό ότι ο δείκτης suPAR συνδέεται με υψηλά επίπεδα σηπτικότητας. Τώρα ανακαλύψαμε ότι έχει άμεση συνάφεια με ενδοθηλιακές βλάβες, την οξεία αναπνευστική δυσχέρεια των ενηλίκων (ARDS - acute respiratory distress syndrome)», λέει στο GoodNews η Δρ Νικολέττα Ροβίνα.

"Αυτή είναι η πρώτη αναφορά στον κόσμο που δείχνει ότι η πρωτεΐνη suPAR είναι αυξημένη στους ασθενείς με COVID-19 και είναι προγνωστικός δείκτης. Δεδομένου ότι η suPAR είναι μια αυτόματη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι ένας δείκτης σοβαρότητας της νόσου", δήλωσε ο Δρ Jochen Reiser, MD, PhD, ο Ralph C. Brown, MD, Καθηγητής Ιατρικής, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στο Rush.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της suPAR στο αίμα, τόσο χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα στους πνεύμονες αυτών των ασθενών", δήλωσε ο Δρ Reiser, που είναι συ-συγγραφέας της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Reiser μέτρησε τα επίπεδα της suPAR σε 15 ασθενείς όταν εισήχθησαν ή έκαναν το τεστ για COVID-19. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε επίσης τεστ για τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη σε 57 ασθενείς και παρακολούθησε την κλινική τους πορεία. Ο χρόνος έως τη διασωλήνωση παρακολουθήθηκε και βρέθηκε να είναι βραχύτερος σε ασθενείς με υψηλότερο suPAR πλάσματος.

Οι ασθενείς χωρίς τον ιό είχαν συνήθως επίπεδα suPAR 5 ng / mL ή λιγότερο, ενώ οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν επίπεδα 6 ng / mL ή παραπάνω. Από τους ασθενείς που είχαν επίπεδα suPAR 6 ng / mL ή παραπάνω, το 85% (18 άτομα συνολικά σε απόλυτους αριθμούς) χρειάστηκαν τελικά αναπνευστήρα ή CPAP.

Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας εγείρουν επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της πρωτεΐνης suPAR στη δυσλειτουργία άλλων οργάνων που σχετίζεται με τον COVID-19.

Η suPAR έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι βλάπτει τα νεφρά. Σε δύο δημοσιεύσεις στο The New England Journal of Medicine, η έρευνα του Δρ Reiser έδειξε ότι τα χρόνια αυξημένα επίπεδα στο αίμα συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου. Ταυτόχρονα, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 αναπτύσσει νεφρικά προβλήματα, γεγονός που οδηγεί τους ερευνητές να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ COVID-19, suPAR και νεφρικής νόσου.

Όπως αναφέρει η Δρ Ροβίνα, οι έρευνες για το προφίλ των ασθενών με COVID-19 συνεχίζονται και από ελληνικής πλευράς. «Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τους ασθενείς της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ και αναμένεται να έχουμε πολλές δημοσιεύσεις το επόμενο διάστημα. Συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με όλα τα επίπεδα της νόσου, είτε νοσηλεύτηκαν τελικά στις ΜΕΘ είτε όχι. Είναι ένας καλά χαρακτηρισμένος πληθυσμός και αυτό θα μας βοηθήσει να συμβάλλουμε στην παγκόσμια βιβλιογραφία με ενδιαφέροντα ευρήματα για την εξέλιξη της νόσου και το προφίλ όσους έχουν νοσήσει».