Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν τη μέχρι τώρα βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα αυτό.
Βάσει έρευνας που διενήργησε το Εργαστήριο “Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου” του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, υπάρχουν καταναλωτικές συνήθεις που άλλαξαν προς το καλύτερο εν μέσω καραντίνας.
Ο Dr Fauci ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε χθες ότι, "με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουμε στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο".
Σε πολύ υψηλά επίπεδα (89%) κυμαίνεται η εμπιστοσύνη προς τους πρωταγωνιστές της υγείας, αλλά και στον καθηγητή λοιμωξιολόγο Δρ Σωτήρη Τσιόδρα, όπως προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακόμα, μεγάλο ποσοστό του δείγματος θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Στο πλαίσιο της υπερ-ομάδας Covid-19 Response Greece στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους online σεμινάρια ψυχολογίας, με ελεύθερη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων. Ομάδα ψυχολόγων, ψυχιάτρων και άλλων ειδικών ψυχικής υγείας και ευεξίας, αντιλαμβανόμενη τις ειδικές συνθήκες ζωής στις οποίες βρισκόμαστε λόγω της πανδημίας Covid-19, έχει σχεδιάσει 8 διαφορετικές κατηγορίες webinars, για 8 διαφορετικές ανάγκες του σήμερα.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Auburn και επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Εμβολίων και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, Κωνσταντίνος Σπ. Κυριάκης, είναι αναλυτικός και κατανοητός.
Ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων που αναμένεται για το μήνα Μάιο, μέσα από αλγοριθμικά μοντέλα, λίγο πριν το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.
Πριν λίγες ώρες ο αριθμός όσων έχουν ξεπεράσει το νέο κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Worldometer αυτή τη στιγμή μετράμε 1.007.964 ιαθέντες.
Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είναι δεδομένη για την έξοδο από την καραντίνα. Eρευνητές και εταιρείες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα χειροποίητων μασκών από υφάσματα και υλικά στα οποία όλοι έχουμε πρόσβαση.
Ένα ελληνικό τεχνολογικό start-up με εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων κειμένου, η isMOOD, από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε να επεξεργάζεται τα στατιστικά για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Η απεικόνισή τους σε καλαίσθητα γραφήματα, έχει πλέον ενσωματωθεί στο covid19.gov.gr, τον επίσημο ιστότοπο ενημέρωσης της Κυβέρνησης για τον κορονοϊό.
Ένα νέο φάρμακο προτείνουν να δοκιμαστεί στη θεραπεία ασθενών ο Δρ Σωτήρης Τσιόδρας και ο Δρ Ευάγγελος Ανδρεάκος, ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό ΕΜΒΟ Molecular Medicine.
Σύμφωνα τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ, ύστερα από σειρά πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου στη Γαλλία σε 129 ασθενείς, υπάρχουν GoodNews σε σχέση με την αντιμετώπιση περιπτώσεων με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία: Όσοι έλαβαν το tocilizumab (65 άτομα) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνο την καθιερωμένη αγωγή (64 άτομα).