Η πρώτη οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γιώργος Σουρβίνος δήλωσε πως ο στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του ανοσολογικού προφίλ (ύπαρξη αντισωμάτων) του πληθυσμού του νησιού με τη χρήση 1060 τεστ στο γενικό πληθυσμό. 

"Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα σε σχέση με το τι γίνεται στην Κρήτη, πριν την πλήρη άρση των μέτρων, ενώ ιδανικό θα ήταν κάτι αντίστοιχο να επαναληφθεί όταν τα μέτρα θα αρθούν πλήρως. Το πληθυσμιακό δείγμα θα είναι τυχαίο και θα έχει διαστρωμάτωση, τόσο σε ότι αφορά το φύλο, την ηλικία αλλά και τις περιοχές του νησιού". 

Σύμφωνα με τον Δρ Σουρβίνο, σε μερικές εβδομάδες θα αποκτηθεί τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτομαποιημένος αναλυτής, που θα μειώσει σημαντικά το χρόνο αναμονής των αποτελεσμάτων. Θα είναι ο τρίτος αναλυτής που εγκαθίσταται στη χώρα μας. Ο αναλυτής αυτός θα μπορεί ημερησίως να κάνει μέχρι και 400 δείγματα τετραπλασιάζοντας περίπου τις δυνατότητες του εργαστηρίου, ενώ επίσης θα μειώσει και το χρόνο για κάθε τεστ που δεν θα ξεπερνάει τα 70 λεπτά. Η απόκτησή του θα γίνει με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος -ΒΙΟΧΑΛΚΟ και αναμένεται να έρθει στην Κρήτη στα μέσα Ιουνίου.