Ενέσιμη θεραπεία κατά του ιού με κοκτέιλ αντισωμάτων που απομονώθηκαν με 2 προηγμένες τεχνικές μέχρι το Φθινόπωρο ανακοίνωσε χθες ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος της Regeneron. Οι δοκιμές ξεκινούν τον Ιούνιο.
"Το να προλάβουμε μέχρι το Φθινόπωρο να έχουμε έτοιμο το φάρμακο εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, αλλά είναι κάτι που έχουμε ξανακάνει, απλώς τώρα προσπαθούμε να το πάμε σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο", δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και πρόεδρος της Regeneron. 

Η θεραπεία με την αξιοποίηση αντισωμάτων κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς οι πρώτες ενδείξεις έφεραν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σαφέστατα οι μέχρι τώρα θετικές ενδείξεις προέρχονται από περιορισμένο αριθμό ασθενών, όμως η τεχνογνωσία των εταιρειών που ξεκινούν τον επόμενο μήνα εκτεταμένες δοκιμές είναι τόση, που δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία στον επιστημονικό κόσμο. 

Αντιπρόεδρος ερευνών της Regeneron είναι ο Έλληνας Χρήστος Κυρατσούς, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι απομόνωσαν στο εργαστήριο τα πιο ισχυρά αντισώματα που μπορούν να μπλοκάρουν αποτελεσματικά τον ιό. Για να το κάνουν αυτό:
1. Έκαναν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία όμως είχαν "εξοπλίσει" με ανοσοποιητικό σύστημα πανομοιότυπο με αυτό του ανθρώπου. Από τα εκατοντάδες αντισώματα που ανέπτυξαν, επέλεξαν τα πιο ισχυρά.
2. Χρησιμοποίησαν αντισώματα από ασθενείς με κορονοϊό που έχουν αναρρώσει. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη θεραπεία με πλάσμα ασθενών, που ήδη εφαρμόζεται ως θεραπευτικό πρωτόκολλο σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε χθες ο Δρ Γιανκόπουλος, "ο Χρήστος ετοιμάζεται να σπάσει νέο ρεκόρ (σ.σ. μετά την αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό Ebola) και να πάμε σε κλινικές δοκιμές μέσα σε ελάχιστους μήνες. Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο και ήδη έχουμε κατασκευάσει στη Regeneron τεράστιους βιοαντιδραστήρες ώστε να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές τον Ιούνιο."

Θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε 3 επίπεδα:

1. Σε ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ από τον ιό, για τη δημιουργία φαρμάκου πρόληψης.

2. Σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.

3. Σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένη κατάσταση.

Φάρμακα με την αξιοποίηση αντισωμάτων σχεδιάζουν και η Vir Biotechnology (του επίσης Ελληνοαμερικανού Τζόρτζ Σκάνγκου), η AstraZeneca, η Eli Lilly & Co. με τη συνεργασία της AbCellera Biologics, αλλά και αρκετά πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τη θεραπεία ασθενών με αντισώματα από όσους έχουν αναρρώσει.