Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
1η Μαΐου 2024
Εγγραφή στο Newsletter:
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 4 από 10: << < > >>

Διάγνωση του SARS-CoV-2 σε 15 λεπτά

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο Ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), εξηγούν τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου “Sofia 2 SARS Antigen Fluorescent Immunoassay” (FIA) που πρόσφατα εγκρίθηκε από τον FDA.

ΗΠΑ: Μελέτη για τη συχνότητα εμφάνισης κορονοϊού σε παιδιά από το τμήμα του Δρ Άλκη Τόγια

Η μελέτη, που τιτλοφορείται HEROS (Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2), θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του ποσοστού των παιδιών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 και θα διερευνήσει το αν αναπτύσσουν συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον, η μελέτη HEROS θα εξετάσει κατά πόσο τα ποσοστά μόλυνσης από SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των παιδιών που έχουν άσθμα ή άλλες αλλεργικές παθήσεις και των παιδιών που δεν έχουν.

Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα: «Αντλώ αισιοδοξία από τη γνώση ότι η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει ήδη πολλές πανδημίες χειρότερης επιθετικότητας»

Η κορυφαία λοιμωξιολόγος, Σύμβουλος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cambridge της Αγγλίας και εκπρόσωπος της ομάδας κλινικής αναφοράς για μολυσματικές ασθένειες του NHS, λέει στο GoodNews τους λόγους που παραμένει αισιόδοξη, βάσει στοιχείων και της γνώσης που έχουμε κατακτήσει έως σήμερα.

Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή στον τρόπο αναστροφής των μέτρων στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει η χώρα μας "να αναστρέψει με πιο αργό ρυθμό και με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μη χαθούν όσα με κόπο αποκτήθηκαν."

4 καλά νέα σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μεταδοτικότητα του COVID-19

Η Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία-Ιωσηφίνα Κάσδαγλη, και οι Καθηγήτριες Εύη Σαμόλη και Κλέα Κατσουγιάννη συνοψίζουν 4 διεθνείς μελέτες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της πανδημίας με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και από τις 4 προκύπτουν αισιόδοξα συμπεράσματα!

Ερευνητική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανέδειξε τη σχέση παχυσαρκίας και επικινδυνότητας του COVID-19 στους νοσούντες

Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Obesity αναδεικνύει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2. Οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 (κιλά/ύψος2) είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη, εφόσον προσβληθούν από κορονοϊό.

Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα υπό τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας και Διευθυντή του τμήματος Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου του Rhode Island, του πανεπιστημίου Brown, Ελευθέριο Μυλωνάκη. Στην ομάδα συμμετέχουν ο Μάρκος Καλλίγερος και η Ευαγγελία Μυλωνά.

Άρθρο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με τη συμμετοχή του Δρ Τσιόδρα για τα νευρολογικά συμπτώματα των ασθενών με COVID-19

Στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας από Καθηγητές Νευρολογίας και Λοιμωξιολογίας 14 νοσοκομείων αναφοράς στην Ελλάδα (2 κέντρα), στις Η.Π.Α. (3 κέντρα), στον Καναδά, στην Ιταλία, στη Γερμανία (2 κέντρα), στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Ιρλανδία και στη Σιγκαπούρη.

Ίσως το 10-43% να αρκεί για να επέλθει ανοσία της αγέλης

Νέες πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συλλογική ανοσία στον COVID-19: το R0, το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να νοσήσει ώστε η πανδημία να σταματήσει, είναι πιθανώς μικρότερο από αυτό που εκτιμούσαμε αρχικά.

Άρθρο στο περιοδικό European Journal of Neurology από ειδικούς στη νευροϋπερηχογραφία, μεταξύ των οποίων και ο Δρ Γεώργιος Τσιβγούλης

Αφορά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροϋπερηχογραφίας και Εγκεφαλικών Αιμοδυναμικών Παραμέτρων για την υπερηχογραφική διερεύνηση ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας με νόσο COVID-19.

Ξεκινά νέα κλινική δοκιμή και στην Ελλάδα για τη χορήγηση του remdesivir σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδες φάρμακο

Η μελέτη αναμένεται να διεξαχθεί σε 100 κέντρα παγκοσμίως και ήδη έχει ξεκινήσει η ένταξη νοσηλευόμενων ασθενών που νοσούν σε κέντρα των ΗΠΑ.

Και σε αυτή τη μελέτη, θα μετέχει και η Ελλάδα με τη συμμετοχή διαφόρων Ειδικών Μονάδων Λοιμώξεων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με κύρια Ερευνήτρια-Συντονίστρια την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Δρ Γιώτα Τουλούμη.

Άρθρο με ελληνική συμμετοχή: Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα την εποχή του κορωνοϊού

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μυελώματος (European Myeloma Network) εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα επί COVID-19. Το σχετικό άρθρο είναι υπό δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Leukemia.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση: Τεχνική αιμοκάθαρσης κατά βαρέων νοσούντων με COVID-19

Κλινική δοκιμή σε 40 βαριά ασθενείς θα ξεκινήσει άμεσα σε νοσοκομείο του Καναδά. "Θα μπορούσαμε να επαναπρογραμματίσουμε τα λευκά αιμοσφαίρια που σχετίζονται με φλεγμονή για να αλλάξουν την ανοσολογική απόκριση", δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Chris McIntyre. 

Κορονοϊός ή αλλεργία; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα

Πού διαφέρει ο κορονοϊός από την αλλεργία και ποιο σύμπτωμα πρέπει να "προλάβουμε" πριν επιδεινωθεί.


 Σελίδα 4 από 10: << < > >>