Τα περιοριστικά μέτρα από σήμερα αίρονται. Αλλά η μάχη κατά του Κορονοϊού στα εργαστήρια και τις κλινικές, συνεχίζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Εμείς οι πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να αρχίσουμε και πάλι να είμαστε εξωστρεφείς (με μέτρο!), επειδή οι ήρωες με τις λευκές, πράσινες και μπλε ποδιές συνεχίζουν να ξενυχτούν μέχρι να βρουν λύσεις. Στις σημαντικές μελέτες που ελπίζουμε να μας δώσουν τα όπλα για να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, μέρος λαμβάνει και η Ελλάδα. 

Μέχρι αυτή την ώρα στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει 79 μελέτες, ενώ υπό έγκριση υπάρχουν ακόμα 60. Παγκοσμίως, αναφέρονται περισσότερες από 542. Όσον αφορά τα εμβόλια υπάρχει μία ευρωπαϊκή μελέτη στη Βρετανία (Οξφόρδη) και 7 στις υπόλοιπες χώρες. 
Στην Ελλάδα έχουν αξιολογηθεί από το τμήμα Κλινικών Δοκιμών του ΕΟΦ, έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό και βρίσκονται σε εξέλιξη 5 κλινικές δοκιμές για την COVID-19. 

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντης της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Κουλούρης, μάς δίνει εικόνα από όλες τις έρευνες που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και στις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο.   

- Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στη χώρα μας βγήκε νικητής στην Α' φάση του αγώνα κατά του SARS-CoV-2;

Με ποδοσφαιρικούς όρους φαίνεται να κερδίζουμε το Α ημίχρονο αν και εκπλήξεις γίνονται μέχρι και τα τελευταία λεπτά. Διότι ο Κορονοϊός φαίνεται να είναι καλός παίκτης. Είμαι επιφυλακτικός μέχρι να δοκιμαστούν χρονικά τα μέτρα χαλάρωσης.

- Υπάρχουν ενδείξεις από τις έρευνες έως τώρα;

Υπάρχουν προκαταρκτικά Ελπιδοφόρα Αποτελέσματα γiα την μελέτη GRECCO-19. Γενικά, είναι πολύ νωρίς να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για όλες τις μελέτες.

- Ποιο είναι το πιο πρόσφατο καλό νέο που ακούσατε τελευταία;

Ότι μειώνονται τα κρούσματα, οι θάνατοι, οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία και στις Εντατικές,, και η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων, ακόμη και ξένων που προσφέρουν δωρεές στο σύστημα Υγείας.

Μελέτες για τη θεραπεία ασθενών

Ονομασία: Adaptive COVID-19 Treatment Trial ή ACTT trial
Φάρμακο: Remdesivir (Το φάρμακο παρασκευάζεται στον Ευαγγελισμό)
Είδος μελέτης: Πολυκεντρική, προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, συγκρινόμενη με placebo, που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα ενός νέου θεραπευτικού παράγοντα μελέτη φάσης 3.
Προφίλ ασθενών: Ασθενείς με επιβεβαιωμένο SARS-CoV2 εντός 72 ωρών.
Αποτελέσματα: Ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του NIH, τα πρώτα δείγματα από τις κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν και 4 νοσοκομεία της Ελλάδας, δείχνουν ενθαρρυντικά. Δείτε εδώ.

Ονομασία: HOPE
Φάρμακο: Φωσφορική χλωροκίνη
Είδος μελέτης: Προοπτική, πολυκεντρική, ανοικτού-τύπου μελέτη φάσης 2.
Προφίλ ασθενών: Εκδήλωση λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού ή του κατώτερου αναπνευστικού/ Θετική εξέταση εκκρίσεων αναπνευστικού για τον ιό SARS-CoV-2 με μοριακές τεχνικές ή με θετικό τίτλο IgM αντισωμάτων αίματος.
Αποτελέσματα: Δεν έχουμε νεότερα ακόμα από την Ελλάδα.

Ονομασία: GRECCO-19
Φάρμακο: Kολχικίνη
Είδος μελέτης: Ανοιχτή, προοπτική μελέτη, δύο παράλληλων ομάδων. Οι ασθενείς θα τυχαιοποιούνται στην εισαγωγή τους σε Α (=standard of care) και B (=colchicine). Τρέχει σε 2 φάσεις: Βιοχημική φάση και Κλινική φάση.
Προφίλ ασθενών: Ασθενείς >18 ετών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 (με RT PCR), οι οποίοι εμφανίζουν ακτινολογικά ή ακροαστικά επιβεβαιωμένη πνευμονία.
Αποτελέσματα: Οι πρώτες ενδείξεις ήταν θετικές, δείτε εδώ.

Ονομασία: REACT
Φάρμακο: Tocilizumab
Είδος μελέτης: Παρεμβατική Προοπτική Κλινική Μελέτη. Χορήγηση εκτός ενδείξεων μέσω εξατομικευμένου ΣΗΠ και γνωστοποίησης στον ΕΟΦ.
Προφίλ ασθενών: Ασθενείς >18 ετών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 με ανάγκες παροχής οξυγόνου >6lit/min ή σταθερά αυυξανόμενη εκτός ΜΕΘ και υψηλή CRP(30 mg/L)ή αυξανόμενη και εμπύρετο και ή υψηλή φερριτίνη ( >500ng/dl).
Αποτελέσματα: Πρόσφατα ευρήματα σε δημοσίευση από τη χορήγησή της στη Γαλλία δείχνουν ότι η χρήση της είναι πολλά υποσχόμενη, δείτε εδώ.

Μελέτες παρατήρησης

  • Διεθνής μελέτη παρατήρησης FLU 003 Plus για την περιγραφή ενηλίκων που νοσηλεύονται με γρίπη ή άλλους επιλεγμένους αναπνευστικούς ιούς/στόχους.
  • Ο προγνωστικός ρόλος παραμέτρων της γενικής αίματος και του βιοχημικού ελέγχου σε ασθενείς με κορονοϊό με στόχο τον εντοπισμό προγνωστικών δεικτών.
  • Αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο συστήματος επιδημιολογικής παρακολούθησης υγειών επαγγελματιών για λοίμωξη με SARS-2.
  • Ιικοί παράγοντες κινδύνου για την επιμονή και την βαρύτητα του COVID-19 με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με: τα επίπεδα και τους πιθανούς πολυμορφισμούς του ACE2, τις μεταλλάξεις του ιού και το μικροβίωμα, αλλά και τον εντοπισμό βιοδεικτών πρόβλεψης για το σχεδιασμό της νοσηλείας.

Προοπτική μελέτη

Προοπτική μελέτη αντισωμάτων Anti-SARS-Cov-2 IgG, IgM σε άτομα που εξετάζονται για SARS-Cov-2 με ΝΑΤ.

 

Δείτε εδώ το βιογραφικό του Δρ Νικόλαοου Κουλούρη