Σύμφωνα τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ, ύστερα από σειρά πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου στη Γαλλία σε 129 ασθενείς, υπάρχουν GoodNews σε σχέση με την αντιμετώπιση περιπτώσεων με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία: Όσοι έλαβαν το tocilizumab (65 άτομα) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνο την καθιερωμένη αγωγή (64 άτομα).
Διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων του Henry Ford Health System.
Ο Marcus Zervos, MD, είναι αντιπρύτανης "Διεθνών Υποθέσεων" της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wayne. Είναι υπεύθυνος για όλες τις διεθνείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για τη Σχολή Ιατρικής.
Ο Δρ Μάρκους Ζερβός, Διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων του Henry Ford Health System, μίλησε χθες για τα θετικά αποτελέσματα που έχει η θεραπευτική "συνταγή" που εφαρμόζουν στα Νοσοκομεία της περιοχής του Ντιτρόιτ, όπου έχουν ήδη αντιμετωπιστεί περισσότεροι από 8.000 ασθενείς.
Ομάδες ερευνητών από διάφορα Τμήματα και Εργαστήρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συντόνισαν τις δυνάμεις τους με αρχικό στόχο την κατασκευή προστατευτικών προσωπίδων (Face Shields) μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Παράλληλα, μέλη της ομάδας 3-D Printing του ΕΚΠΑ δραστηριοποιούνται και στο σχεδιασμό και την κατασκευή αναπνευστήρα για φορητή και σταθερή χρήση σε ΜΕΘ, καθώς και άλλων σχετικών εξαρτημάτων.
Ο Δρ Mike Vasilomanolakis, καρδιολόγος στις ΗΠΑ, με ένα εκτενές ποστ στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά συμπεράσματα για τον COVID-19 μέχρι σήμερα.
Το post μέσα σε λίγες ώρες είχε περίπου 100 shares και 300 likes.
Είναι Αντιπρύτανης Business Analytics στο Sloan School του ΜΙΤ. Διδάσκει εκεί από το 1998, στην ηλικία των 26 ετών -ήταν ένας από τους νεότερους καθηγητές στην ιστορία του MIT.
Ξεκίνησε με σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Ένας από τους πιο κατάλληλους επιστήμονες παγκοσμίως για να μιλήσει για μοντέλα και analytics είναι ο Δρ Δημήτρης Μπερτσιμάς, Αντιπρύτανης Business Analytics στο Sloan School του MIT, στο οποίο είναι καθηγητής επί 32 χρόνια. Εφαρμόζει αρχές μηχανικής μάθησης και βελτιστοποίησης σε τομείς όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η διοίκηση επιχειρήσεων.
Η ομάδα του, η οποία αποτελείται από 25 ερευνητές, εδώ και ένα μήνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία μοντέλων για την πρόγνωση του κορονοϊού, τα οποία ήδη αξιοποιούνται σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και την Ιταλία για τη λήψη αποφάσεων. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές προετοιμάζονται για την έξοδο από την καραντίνα με μοντέλα που θα παρακολουθούν πώς τα μέτρα σταδιακού ανοίγματος αντανακλούν στην εικόνα του ιού.
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η δοξυκυκλίνη μπορεί να βοηθήσει και τους Ιατρούς και τους ασθενείς με COVID-19.
Περισσότερες από 200 κλινικές δοκιμές για φάρμακα ή εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη. Και κάθε μέρα, ανακοινώνονται κι άλλες. Από επαναστοχευμένες θεραπείες για τη γρίπη, έως αποτυχημένα φάρμακα για τον ιό Εμπόλα και δοκιμασμένες θεραπευτικές ουσίες για την ελονοσία.
Ο Γιώργος Τσιρώνης, διευθυντής του Εργαστηρίου-Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας, είχε προβλέψει σχεδόν από τις πρώτες εβδομάδες την εξέλιξη που θα έχει η πορεία του ιού στη χώρα μας. Τότε, φαινόταν σε πολλούς "πολύ αισιόδοξο για να είναι αληθινό". Από τη μέρα που δικαιώθηκε, όμως, έχει μαζί με την ομάδα του ξεκινήσει να προετοιμάζει τα επιστημονικά εργαλεία για την παρακολούθηση της πανδημίας μόλις αρθούν (αρκετά από) τα περιοριστικά μέσα. Γνωρίζοντας τη γλώσσα των αριθμών, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα (και έγκαιρα) τη Φύση.
Η ερευνητική πρωτοβουλία βιοασφάλειας BioRISC (St Catharine's College) του Cambridge αξιοποιώντας στοιχεία από το Τμήμα Ζωολογίας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης του Υφιστάμενου Κινδύνου, παρουσίασε πρόσφατα εκτενή κατάλογο προτεινόμενων μέτρων προς Κυβερνήσεις για το πώς να "οργανώσουν" τις πόλεις τους εν μέσω πανδημίας και μετά τη χαλάρωση της καραντίνας.
Δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση (ελπίζουμε όχι πολλά!), αλλά μέσα σε αυτά κρύβονται δεκάδες ιδέες για applications και start-ups.
Σήμερα ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αντίστοιχες προσπάθειες, για τη δοκιμή 4 υποψηφίων εμβολίων σε υγιείς ενήλικες, διεξάγονται στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Paul Ehrlich στη Γερμανία είναι αισιόδοξος ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2020.