Περισσότερες από 200 κλινικές δοκιμές για φάρμακα ή εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη. Και κάθε μέρα, ανακοινώνονται κι άλλες. Από επαναστοχευμένες θεραπείες για τη γρίπη, έως αποτυχημένα φάρμακα για τον ιό Εμπόλα και δοκιμασμένες θεραπευτικές ουσίες για την ελονοσία.

Η αντιϊική EIDD-2801
- Πρόκειται για σκεύασμα σε μορφή χαπιού, συνεπώς, αν αποδειχθεί με κάποιο τρόπο κατάλληλο, θα αποφεύγαμε τις ενέσεις και θα ήταν απλό στο να λαμβάνεται στο σπίτι. 
- Έχει δείξει αποτελεσματικό σε πειράματα δοκιμαστικού σωλήνα με ανθρώπινα πνευμονικά και αεραγωγά κύτταρα.
- Προϋπόθεση: να λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου. 
- Η υπόθεση: να αποδειχθεί ακόμη πιο αποτελεσματικό στην εμπόδιση του ιού από το remdesivir, της ουσίας που δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές ήδη από τον Μάρτιο. 
- Το πλεονέκτημα έναντι του remdesivir: Το remdesivir δείχνει να σταματά τον μηχανισμό αναπαραγωγής του ιού. Ενώ το EIDD-2801 εισάγει γενετικές μεταλλάξεις στο RNA του ιού. Και καθώς το RNA κάνει πλέον "κακά" αντίγραφα του, συσσωρεύοντας καταστροφικές μεταλλάξεις σύντομα σταματά πλέον να έχει τη δύναμη να μολύνει τα κύτταρα. Το φάρμακο φαίνεται επίσης να λειτουργεί ενάντια σε αρκετούς ιούς RNA, και ως εκ τούτου, οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολλαπλό αντιιικό (Scientific American). 
- Πότε ανακοινώθηκε; 6 Απριλίου στο περιοδικό Science Translational Medicine. 
- Συγγραφέας έρευνας: Timothy Sheahan, του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Η έρευνα ολοκληρώθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Emory, στο UNC Chapel Hill και στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville. 
+ O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια στην εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics (Μαϊάμι, Φλόριντα) για την έναρξη κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους. Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη COVID-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη, αφού αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, χωρίς τοξικές παρενέργειες.

Το favipiravir ή Avigan από την Ιαπωνία
- Πρόκειται για υπάρχον φάρμακο κατά της γρίπης της γνωστής Ιαπωνικής Fujifilm Toyama Chemical.
- Δοκιμάστηκε ήδη σε 340 άτομα στην Wuhan και τη Shenzhen, με "ορατά αποτελέσματα".
- Το ανακοίνωσε ο Zhang Xinmin από το Υπουργείο Τεχνολογίας και Επιστήμης της Κίνας, στις 17 Μαρτίου. (The Guardian)
- Δείχνει αποτελέσματα στις πρώτες μελέτες όσον αφορά την αποφυγή λοιμώξεων σε μέτρια έως βαριά περιστατικά. 
- Έχει ήδη λάβει έγκριση ως πειραματική θεραπεία στην Κίνα. (Pharmaceutical Technology)
- Η υπόθεση: "εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού, συντομεύει τη δράση του, ενώ βελτιώνει και την κατάσταση των πνευμόνων, όπως αυτή απεικονίζεται στις ακτινογραφίες". 
- Αλλά: 1. Επίσημα στοιχεία ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποια αξιόλογη επιστημονική επιθεώρηση. 
2. Σε προδημοσίευση προς αξιολόγηση που υπάρχει στη βάση medrXiv, ανεξάρτητη έρευνα σε 240 άτομα συνέκρινε τη favipiravir με άλλη ουσία κατά της γρίπης, τη umifenovir (Arbidol). Οι ασθενείς δεν έδειξαν να αναρρώνουν νωρίτερα, αλλά όσοι έλαβαν favipiravir σταμάτησαν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα να υποφέρουν από πυρετό και βήχα.

Χλωροκίνη και Υδρο-χλωροκίνη
- Πρόκειται για ουσίες οι οποίες έχουν λάβει εδώ και χρόνια έγκριση από τον FDA ως θεραπείες για τον Λύκο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ελονοσία. 
- Η βάση: Μελέτη του 2005 αναφέρει ότι η χλωροκίνη μειώνει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV, όταν εφαρμόζεται σε μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια. Διότι φαίνεται πως διαταράσσει την ικανότητα του SARS-CoV να εισέλθει και να αναπαραχθεί σε ανθρώπινα κύτταρα. 
- Ο SARS-CoV, ο οποίος προκάλεσε έξαρση σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου το 2002, σχετίζεται στενά με το νέο κορονοϊό, τον SARS-CoV-2.  
- Μελέτες κυτταροκαλλιέργειας του SARS-CoV-2 αποκάλυψαν ότι το φάρμακο -και η παράγωγή του υδροξυχλωροκίνη- υπονομεύουν τον αναδιπλασιασμό του νέου ιού με παρόμοιο τρόπο.
- Η προκαταρκτική έρευνα σε ανθρώπινα και πρωτεύοντα κύτταρα υποδηλώνει ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν το COVID-19.
- Χορηγείται ήδη από Ιατρούς σε πολλές χώρες (Κίνα, Νότια Κορέα, Γαλλία, Η.Π.Α, Ελλάδα), αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ασφαλή. 
- Το FDA διοργανώνει επίσημη κλινική δοκιμή του φαρμάκου.
- Από τις 23 Φεβρουαρίου 7 κλινικές δοκιμές έχουν καταχωρηθεί στο Κινεζικό Κλινικό Δοκιμαστικό Μητρώο για να ελεγχθεί εάν οι λοιμώξεις που προκαλεί ο Covid-19 θα μπορούσαν να θεραπευτούν με υδροξυχλωροκίνη. 
- Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα μελετά το κατά πόσο η λήψη υδροξυχλωροκίνης μπορεί να προστατεύσει υγιείς που ζουν με ασθενείς.
- Η ομάδα του διάσημου πλέον Καθηγητή Didier Raoult από τη Γαλλία υποστηρίζει ότι χορηγώντας χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη παρουσιάστηκε ταχεία μείωση στις ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις του SARS-CoV-2, σε σχέση με ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της Γαλλίας, που δε λάμβαναν τις ουσίες αυτές. 
- Σε 6 ασθενείς που έλαβαν συμπληρωματικά και αζιθρομυκίνη, το αποτέλεσμα φαίνεται να ενισχύθηκε.
- Αλλά: 1. Το δείγμα των ασθενών του Δρ Rault ήταν μόλις 17 άτομα.  
2. "Η μελέτη δε διερεύνησε κατά πόσο οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν. Οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν δίνουν φάρμακα σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια, ή όσοι έχουν προβλήματα καρδιολογικά, καθώς μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες». (CDC) 

Το remdesivir
- Είχε δοκιμαστεί ανεπιτυχώς κατά του ιού Εμπόλα. Συνεπώς, η προσπάθεια είναι να γίνει επαναστόχευση. 
- Σε εργαστηριακές μελέτες έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εξέλιξη παρόμοιων ιών, όπως οι SARS και MERS. 
- Mπορεί να αποτρέψει την μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από το SARS-CoV-2, όπως αποδείχθηκε σε εργαστηριακό πείραμα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature τον Φεβρουάριο. 
- Το FDA έχει εγκρίνει τη χρήση του remdesivir για παρηγορητική χρήση, δηλαδή "μόνο ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 μπορούν να εγκριθούν για θεραπεία". Αλλά σε άλλες χώρες οι απαιτήσεις για τη λήψη του remdesivir ενδέχεται να είναι λιγότερο αυστηρές.
- 5 κλινικές δοκιμές σε Κίνα Η.Π.Α. αξιολογούν επί του παρόντος το κατά πόσο το remdesevir μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές ή να συντομεύσει την πορεία της νόσου στους ασθενείς με COVID-19. (STAT)
- Προϋπόθεση: όπως τα περισσότερα αντιικά φάρμακα, η αποτελεσματικότητά του δείχνει να είναι μεγαλύτερη όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου. 
- "Υπάρχει μόνο ένα φάρμακο που νομίζουμε ότι μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα", Bruce Aylward, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
- "Ασθενής που αρχικά θεωρούσαμε ότι είναι "χαμένος" κατόρθωσε να αναρρώσει μόλις 36 ώρες μετά τη χορήγηση της ουσίας", George Thompson, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο ιατρικό κέντρο UC Davis. (Science)
- Επειδή το remdesivir δεν έχει άδεια από το FDA για γενική χρήση, προς ώρας μπορεί να δοκιμαστεί μόνο σε κλινικά πειράματα που γίνεται σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο. 
- Αλλά: 1. Τα μέχρι τώρα στοιχεία προέρχονται από μεμονωμένες περιπτώσεις. Ακόμα δεν έχουν αναλυθεί δείγματα αίματος των ασθενών αυτών για να διαπιστωθεί ότι πράγματι η κλινική βελτίωση του ασθενούς οφείλεται στη χορήγηση του remdesivir.
2. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βάση δεδομένων medRXiv χωρίς ακόμα να έχει αξιολογηθεί, εξέτασε 3 ασθενείς που έλαβαν remdesivir, χωρίς να διαπιστώσει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της λήψης του φαρμάκου και της υποχώρησης των συμπτωμάτων της ασθένειας. Μάλιστα, οι ασθενείς εμφάνισαν αιμορραγία από το ορθό, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, έμετο και ναυτία, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδεθούν με το remdesivir. 

Το kaletra
- Πρόκειται για ένα συνδυασμό φαρμάκων κατά του HIV, της λοπιναβίρης και της ριτοναβίρης.
- Τα πρώτα δεδομένα από την Κίνα (δημοσιεύτηκαν στις 18 Μαρτίου στο New England Journal of Medicine) δεν κατέγραψαν ουσιαστικό όφελος κατά του Covid-19. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 199 άτομα με χαμηλά ποσοστά οξυγόνου στο αίμα στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο ή placebo, δεν διαπιστώθηκε σημαντική στατιστική διαφορά: παρότι το ποσοστό θνητότητας σε όσους έλαβαν το kaletra ήταν κάπως μικρότερο, και τα δύο γκρουπ είχαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα ιού στο αίμα τους. 
- Ωστόσο, όπως σε όλα τα αντιικά, η δράση τους είναι μεγαλύτερο όταν χορηγούνται σε πρώιμα στάδια. Εξ ου και συνεχίζονται ακόμα πειράματα... 

Το Actemra ή tocilizumab
- Πρόκειται για ανασταλτικό του ανοσοποιητικού που χορηγείται στην αρθρίτιδα. 
- Η βάση: Σε ασθενείς με COVID-19 δεν είναι μόνο ο ίδιος ο ιός που τους καταστρέφει. Είναι ο συναγερμός που σημαίνει στον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, το ίδιο του το ανοσοποιητικό σύστημα που, καθώς αρχίζει να λαμβάνει συνεχώς αυξανόμενα απειλητικά σήματα, εξαπολύει μια γενικευμένη, τυφλή αντεπίθεση, γνωστή ως "καταιγίδα κυτοκίνης". Αυτή η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού, αυτή αδιάκριτη επίθεση κατά πάντων συνήθως κάνει ανεπανόρθωτη ζημειά στο σύνολο των ιστών, με συνέπεια τελικά να σκοτώσει τον ασθενή.
- Το ανοσοκατασταλτικό αυτό δείχνει ικανό να κατευνάζει τέτοιες καταιγίδες κυτοκίνης, καθώς αναστέλλει έναν κυτταρικό υποδοχέα που δεσμεύει την ιντερλευκίνη 6 (IL-6) -η IL-6 είναι μια κυτοκίνη ή ένας τύπος πρωτεΐνης που απελευθερώνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες φλεγμονώδεις καταρράκτες.
- Είναι ήδη εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 
- Ήδη από της 19 Μαρτίου η φαρμακευτική Roche έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε κλινικές έρευνες.
- H Regeneron: Η φαρμακευτική εταιρία Regeneron του ελληνική καταγωγής George Yancopoulos ακολουθεί την ίδια προσέγγιση, αλλά μελετώντας έναν διαφορετικό Αναστολέα IL-6, τον sarilumab ή kevzar. και όπως έχει ανακοινώσει,  συγκεντρώνει ήδη εθελοντές για κλινική έρευνα.

Το Losartan 
- Πρόκειται για ένα διαδεδομένο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. 
- Η βάση: Η λοσαρτάνη δρα αναστέλλοντας έναν υποδοχέα ή μια "πόρτα" στα κύτταρα που χρησιμοποιεί η χημική ουσία που ονομάζεται αγγειοτενσίνη II για να εισέλθει στα κύτταρα και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. 
- Η υπόθεση: Ο SARS-CoV-2 συνδέεται με τον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE2) της αγγειοτενσίνης και είναι πιθανό ότι, επειδή η λοσαρτάνη μπορεί να αποκλείσει αυτούς τους υποδοχείς, μπορεί να εμποδίσει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα.
- Το Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα ξεκίνησε 2 κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας τη φθηνή, γενόσημη ουσία. Η πρώτη θα αξιολογήσει κατά πόσο μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση πολλών οργάνων σε νοσούντες που νοσηλεύονται με πνευμονία Covid-19. Η 2η θα αξιολογήσει εάν το φάρμακο είναι τόσο ικανό ώστε οι ασθενείς να μη χρειάζονται καν νοσηλεία. (Reuters)
- Αλλά: Αρθρο που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο περιοδικό The Lancet έθεσε την πιθανότητα ότι τα κοινά φάρμακα για την υπέρταση, όπως οι αναστολείς ΜΕΑ και οι λεγόμενοι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs), στα οποία περιλαμβάνεται η λοσαρτάνη, ενδέχεται να ωθήσουν το σώμα να "παράξει" περισσότερο ACE2, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του ιού να διεισδύει στα κύτταρα. Και δυστυχώς μια πρόσφατη μελέτη 355 ατόμων COVID-19 στην Ιταλία διαπίστωσε ότι τα 3/4 των ασθενών που πέθαναν είχαν υπέρταση και οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένας λόγος για την αυξημένη ευαισθησία τους.

Δείτε στο συνημμένο αρχείο όλα τα πιθανά φάρμακα και εμβόλια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή (updated: 11 Απριλίου).