Ο Δρ Mike Vasilomanolakis, καρδιολόγος στις ΗΠΑ, με ένα εκτενές ποστ στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά συμπεράσματα για τον COVID-19 μέχρι σήμερα. 

Μοιραζόμαστε σε μετάφραση στα ελληνικά το απόσπασμα από το post του που αφορά μερικές από τις πιο βασικές θεραπείες κατά του SARS-CoV-2 που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή - μια αρκετά πλήρη και κατανοητή αποτύπωση των θεραπευτικών προσεγγίσεων που επικρατούν:

"Remdesivir: Το πιο πολλά υποσχόμενο φάρμακο που είχαμε για τη θεραπεία της σοβαρής λοίμωξης από τον COVID-19, το Remdesivir, απέτυχε σε δοκιμή στην Κίνα. Υπάρχουν πολλές αναφορές για το πώς αυτό το φάρμακο έχει σώσει τη ζωή ανθρώπων στις ΗΠΑ. Οι δοκιμές συνεχίζονται και δεν έχει βγει η τελική ετυμηγορία για την αποτελεσματικότητά του.

Το Favirpiravir είναι ένα ιαπωνικό (της FujiFlm) φάρμακο που δοκιμάζεται στη Μασαχουσέτη.

Το Actemra (Tocilizumab) είναι ένα ήδη διαθέσιμο φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχει βρεθεί ότι είναι αναστολέας της ιντερλευκίνης-6 και μπορεί να μειώσει τη θύελλα κυτοκίνης που οδηγεί στο θάνατο πολλούς από τους μολυσμένους ανθρώπους. Η θύελλα κυτοκίνης είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και βλάπτει τα κύτταρα του ανθρώπου.

(Άλλα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές: Piclidenoson, EIDD-2801, Atherys, Kevzara, Kaletra, Olumiant κ.α.)

Το ECMO είναι μια εξωσωματική τεχνική παροχής παρατεταμένης καρδιακής και αναπνευστικής υποστήριξης σε άτομα των οποίων η καρδιά και οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου ή αιμάτωσης για να κρατηθούν στη ζωή. Πριν την επέμβαση καρδιάς, πρέπει να σταματήσει τεχνητά η λειτουργία της. Για να γίνει αυτό, εκτρέπουμε το αίμα που πηγαίνει στην καρδιά και τους πνεύμονες, το περνάμε σε μια μηχανή που το οξυγονώνει και, στη συνέχεια, το επανατοποθετούμε στην αορτή επιτρέποντας στη μηχανή να κάνει το έργο της καρδιάς και των πνευμόνων ενώ η καρδιά σταματά και εμείς κάνουμε το bypass ή αντικαθιστούμε τις βαλβίδες. Με το Ecmo κάνουμε το ίδιο πράγμα. Στην περίπτωση του κορονοϊού, η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του αίματος από το σώμα, τον εμπλουτισμό του σε οξυγόνο και την επιστροφή του στο σώμα του ασθενούς. Αυτό γίνεται σε δύσκολες περιπτώσεις όταν οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκές οξυγόνο λόγω ιογενούς πνευμονίας.

Έχει αποδειχθεί χρήσιμη η μετάγγιση πλάσματος από άτομα που έχουν επιβιώσει από τον ιό του κορονοϊού και έχουν αντισώματα.

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Αυτός είναι ένας κυλινδρικός θάλαμος στον οποίο τοποθετείται ο ασθενής, μέσα στον οποίο εγχύεται 100% οξυγόνο και ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο οι πνεύμονες, λαμβάνει τα μέγιστα επίπεδα οξυγόνου.

Αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος) για τη θεραπεία της υπερπηκτικής κατάστασης αυτής της λοίμωξης. Διαπιστώθηκε ότι σχηματίζονται θρόμβοι στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος, ειδικά σε εκείνα που πηγαίνουν στον καρδιακό μυ, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ., εμποδίζοντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας βλάβες στους ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόσφατα έγινε αντιληπτό αυτό το περίπλοκο πρόβλημα. Τώρα γίνεται έλεγχος στο αίμα των ασθενών για να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα Δ-Διμερούς είναι αυξημένα (ένας δείκτης πήξης του αίματος). Εάν είναι αυξημένα χορηγούν αντιπηκτικά.

Τα στεροειδή, αν και αμφιλεγόμενα επειδή μπορεί να καταστέλλουν την ανοσία, θεωρήθηκαν ωφέλιμα στη θεραπεία ορισμένων ανθρώπων και συγκεκριμένα αποτρέποντας τη θύελλα κυτοκίνης.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρα είναι να τους αλλάξει κάποιος θέση και ειδικά να τους γυρίσει μπρούμυτα. Έχει βρεθεί ότι όταν το άτομο είναι συνεχώς ξαπλωμένο στο κρεβάτι, δεν οξυγονώνονται πλήρως οι πνεύμονες. Γυρίζοντας τον ασθενή μπρούμυτα ενδεχομένως το οξυγόνο να μπορεί να επεκταθεί στο πίσω μέρος των πνευμόνων και ο ασθενής να οξυγονώθει καλύτερα. Υπάρχουν ειδικά κρεβάτια που περιστρέφουν τον ασθενή συνεχώς 360 μοίρες, με μια πλήρη περιστροφή κάθε 5-10 λεπτά. Ονομάζονται retroprone κρεβάτια.

Όσον αφορά την φαρμακευτική υδροξυχλωροκίνη, που είναι φάρμακο κατά της ελονοσίας, υπήρχε κάποια αρχική αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της λοίμωξης, ειδικά όταν χορηγείται με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Ωστόσο, οι μελέτες φαίνεται να επικεντρώνονται σε άτομα που έχουν οξεία συμπτώματα. Εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα εάν μπορεί να έχει κάποια προληπτικά οφέλη.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο το οποίο όταν δίνεται ως συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ιογενούς λοίμωξης και της εξάπλωσής της. Θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει την αναπαραγωγή του ιικού RNA όταν ο ιός μολύνει τα κύτταρα του ατόμου. Υπήρξαν προτάσεις ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ψευδαργύρου στο κύτταρο. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική απάντηση. Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι τα άτομα που λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη σε καθημερινή βάση για τον λύκο ή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπή στη μόλυνση. Και πάλι, δεν υπάρχουν οριστικές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Ζυγίζοντας τις πιθανές παρενέργειες αυτού του φαρμάκου, είναι καλύτερο να το αποφύγει κάποιος μέχρι να αποφανθούν οι ερευνητές.

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη D θεωρούνται ότι ενισχύουν την ανοσία.

Κυκλοφορούν διαρκώς ενδιαφέρουσες σκέψεις για άλλους τρόπους θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση του Diamox που χρησιμοποιείται για τον ίλιγγο. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν κολχικίνη για την καταπολέμηση της θύελλας κυτοκίνης. Υπάρχουν σκέψεις ότι οι αντιικοί παράγοντες όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV μπορεί να έχουν κάποιο όφελος. Υπάρχουν πολλά άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται επειδή η κατάσταση είναι οριακή."

 

Μίνι Βιογραφικό:

Ο Mike Vasilomanolakis (Emmanuel C. Vasilomanolakis) είναι Διευθυντής Καρδιολογίας στο Community Hospital of Long Beach. Εξασκεί το επάγγελμα του καρδιολόγου πάνω από 20 χρόνια (Board Certified Internal Medicine, Board Certified Cardiovascular Disease). Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine.

Η καταγωγή του είναι από τα Χανιά. Γεννήθηκε στο Σικάγο, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και εξειδικεύθηκε στην καρδιολογία. Ζει στο Long Beach της Καλιφόρνια.

Έχει τιμηθεί με Grammy (το 2012), ως μουσικός παραγωγός του καλλιτέχνη Ομάρ Άκραμ.