Επιστήμονες από τη Μασσαλία έχουν δημοσιεύσει έρευνα υποστηρίζουσα ότι το δοκιμασμένο αντιβιοτικό Doxycycline (τετρακυκλίνη 2ας γενιάς) παρέχοντας ευρύ φάσμα κάλυψης (κατά φλεγμονών, κατά μικροβίων και κατά της ελονοσίας) έχει δείξει αποτελεσματικό κατά του SARS-CoV-2 σε in vitro πειράματα. 

Όπως συμπεραίνουν, είναι πολύ πιο ασφαλές και αποτελεσματικό σε σχέση με την αζιθρομυκίνη που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως συνδυαστικό της υδροχλωροκίνης. 
Βάσει αυτών, προτείνουν τη χορήγησή του ως προληπτικό φάρμακο σε ημερήσιες δόσεις των 100mg σε συνδυασμό με χλωροκίνη και τη χορήγησή του ως φάρμακο κατά των νοσούντων με COVID-19 σε ημερήσιες δόσεις των 200mg σε συνδυασμό με υδρο-χλωροκίνη για διάστημα 10 ημερών.  

Με τη χρήση δοξυκυκλίνης συμφωνεί και το βρετανικό National Institute for Health and Care Excellence (NICE), χαρακτηρίζοντάς το ως "first-choice oral antibiotic" για έλεγχο της νόσου εντός 5 ημερών: "χορηγήστε 200 mg την 1η ημέρα, στη συνέχεια 100 mg μια φορά τη μέρα για 4 ημέρες, αλλά προσοχή, όχι σε εγκύους". 

Πρόσφατα ο Καθηγητής Michael P. Lisanti, Διευθυντής του Τμήματος Μεταφραστικής Ιατρικής στο University του Salford, σε επιστολή του προς τον βρετανικό NHS, πρότεινε τη χρήση της μικρότερης δοσολογίας δοξυκυκλίνης  (100mg) ως πρόληψη για τους ιατρούς στην 1η γραμμή των νοσοκομείων. 

Όπως αναφέρει "Η δοξυκυκλίνη έχει και στο παρελθόν δείξει ότι σταματά την αναπαραγωγή άλλων ιών, όπως ο δάγκειος ιός, καθώς αναστέλλει την πρωτεϊνική σύνθεση, αλλά και τη φλεγμονή κυτοκινών. Πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον αμερικανικό FDA ήδη από το 1967. Χρησιμοποιείται για την πρόληψης της ακμής, της ελονοσίας και αρκετών άλλων βακτηριακών μολύνσεων. Επιπροσθέτως, τη χρήση της είχε συνιστούσε και το NICE κατά της πανδημίας του COVID-19, σε ασθενείς με πνευμονία".