Η μελέτη CASCADE, θα μελετήσει την αιτιοπαθογενετική συσχέτιση της λοίμωξης με SARS-CoV-2 με την επίπτωση και βαρύτητα των Αγγειακών Εγκεφαλικών Νοσημάτων που χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.
Ανακοινώθηκε η ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα: το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Think Silicon περνάει πλέον στην εισηγμένη στο NASDAQ εταιρεία Applied Materials.
Θα είναι διάρκειας 20 μηνών με τη συμμετοχή 6 Νοσοκομείων, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και πολλών σημαντικών ερευνητών εντός κι εκτός χώρας.
Μέχρι σήμερα, 42 δότες έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και ήδη σε 10 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η πλασμαφαίρεση και η συλλογή του πλάσματος.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) για το ερευνητικό αντιιικό remdesivir για τη θεραπεία του COVID-19. Η EUA θα διευκολύνει την ευρύτερη χρήση του remdesivir για τη θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19, επιτρέποντας την πρόσβαση στο remdesivir σε επιπλέον νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πρώτη οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι 3 κύριοι άξονες δράσης και οι επιμέρους ενέργειες που περιλαμβάνονται στις επίσημες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ για τον καθαρισμό και την απολύμανση δημόσιων χώρων κατά την επάνοδο στην κανονικότητα, όπως συνοψίζονται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Η πρόταση της πολυεθνικής ομάδας ερευνητών για τον εντοπισμό της διασποράς του ιού μέσα από τον έλεγχο του αποχετευτικού δικτύου αναδείχθηκε μέσα στους 6 μεγάλους νικητές του διαγωνισμού #EUvsVirus Hackathon του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Το βασικό μέλος της πολυεθνικής ομάδας, Δρ Χρυσή Λασπίδου μάς εξηγεί την ιστορία και τις προοπτικές του “Sewers4COVID”.
Τα περιοριστικά μέτρα από σήμερα αίρονται. Αλλά η μάχη κατά του Κορονοϊού στα εργαστήρια και τις κλινικές, συνεχίζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Εμείς οι πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να αρχίσουμε και πάλι να είμαστε εξωστρεφείς (με μέτρο!), επειδή οι ήρωες με τις λευκές, πράσινες και μπλε ποδιές συνεχίζουν να ξενυχτούν μέχρι να βρουν λύσεις. Στις σημαντικές μελέτες που ελπίζουμε να μας δώσουν τα όπλα για να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, μέρος λαμβάνει και η Ελλάδα.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Κουλούρης, μάς δίνει εικόνα από τις έρευνες που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν τη μέχρι τώρα βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα αυτό.
Βάσει έρευνας που διενήργησε το Εργαστήριο “Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου” του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, υπάρχουν καταναλωτικές συνήθεις που άλλαξαν προς το καλύτερο εν μέσω καραντίνας.
Ο Dr Fauci ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε χθες ότι, "με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουμε στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο".
Σε πολύ υψηλά επίπεδα (89%) κυμαίνεται η εμπιστοσύνη προς τους πρωταγωνιστές της υγείας, αλλά και στον καθηγητή λοιμωξιολόγο Δρ Σωτήρη Τσιόδρα, όπως προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακόμα, μεγάλο ποσοστό του δείγματος θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.