Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
23η Δεκεμβρίου 2024
Εγγραφή στο Newsletter:
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 9 από 15: << < > >>

Άρθρο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με τη συμμετοχή του Δρ Τσιόδρα για τα νευρολογικά συμπτώματα των ασθενών με COVID-19

Στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας από Καθηγητές Νευρολογίας και Λοιμωξιολογίας 14 νοσοκομείων αναφοράς στην Ελλάδα (2 κέντρα), στις Η.Π.Α. (3 κέντρα), στον Καναδά, στην Ιταλία, στη Γερμανία (2 κέντρα), στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Ιρλανδία και στη Σιγκαπούρη.

Ίσως το 10-43% να αρκεί για να επέλθει ανοσία της αγέλης

Νέες πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συλλογική ανοσία στον COVID-19: το R0, το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να νοσήσει ώστε η πανδημία να σταματήσει, είναι πιθανώς μικρότερο από αυτό που εκτιμούσαμε αρχικά.

Άρθρο στο περιοδικό European Journal of Neurology από ειδικούς στη νευροϋπερηχογραφία, μεταξύ των οποίων και ο Δρ Γεώργιος Τσιβγούλης

Αφορά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροϋπερηχογραφίας και Εγκεφαλικών Αιμοδυναμικών Παραμέτρων για την υπερηχογραφική διερεύνηση ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας με νόσο COVID-19.

Ξεκινά νέα κλινική δοκιμή και στην Ελλάδα για τη χορήγηση του remdesivir σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδες φάρμακο

Η μελέτη αναμένεται να διεξαχθεί σε 100 κέντρα παγκοσμίως και ήδη έχει ξεκινήσει η ένταξη νοσηλευόμενων ασθενών που νοσούν σε κέντρα των ΗΠΑ.

Και σε αυτή τη μελέτη, θα μετέχει και η Ελλάδα με τη συμμετοχή διαφόρων Ειδικών Μονάδων Λοιμώξεων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με κύρια Ερευνήτρια-Συντονίστρια την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Δρ Γιώτα Τουλούμη.

Άρθρο με ελληνική συμμετοχή: Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα την εποχή του κορωνοϊού

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μυελώματος (European Myeloma Network) εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα επί COVID-19. Το σχετικό άρθρο είναι υπό δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Leukemia.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση: Τεχνική αιμοκάθαρσης κατά βαρέων νοσούντων με COVID-19

Κλινική δοκιμή σε 40 βαριά ασθενείς θα ξεκινήσει άμεσα σε νοσοκομείο του Καναδά. "Θα μπορούσαμε να επαναπρογραμματίσουμε τα λευκά αιμοσφαίρια που σχετίζονται με φλεγμονή για να αλλάξουν την ανοσολογική απόκριση", δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Chris McIntyre. 

Κορονοϊός ή αλλεργία; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα

Πού διαφέρει ο κορονοϊός από την αλλεργία και ποιο σύμπτωμα πρέπει να "προλάβουμε" πριν επιδεινωθεί.

Το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρασκεύασε δωρεάν και παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας 170 λίτρα απολυμαντικού υγρού

Τα απολυμαντικά θα διανεμηθούν άμεσα στο προσωπικό του Υπουργείου, με ταυτόχρονη αποστολή απλών οδηγιών χρήσης για την απολύμανση μικρών επιφανειών και χεριών.

Θεραπεία με αντισώματα μέχρι το Φθινόπωρο από τον Ελληνοαμερικανό Τζόρτζ Γιανκόπουλο

"Το να προλάβουμε μέχρι το Φθινόπωρο να έχουμε έτοιμο το φάρμακο εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, αλλά είναι κάτι που έχουμε ξανακάνει, απλώς τώρα προσπαθούμε να το πάμε σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο".

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα κινούνται σε 3 κατευθύνσεις.

Ο ρόλος των αντισωμάτων στη μάχη εναντίον του SARS-CoV-2 - Το εμβόλιο, οι θεραπείες και τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύουν πώς λειτουργούν τα αντισώματα εναντίον του SARS-CoV-2 και παρουσιάζουν τις πιο πρόσφατες έρευνες που τα αξιοποιούν:
1) Απομόνωση αντισωμάτων από λάμα και αγελάδες,
2) Παρασκευή αντισωμάτων στο εργαστήριο από Ολλανδούς ερευνητές,
3) Ανάπτυξη αντισώματος που αδρανοποιεί τον ιό από Ισραηλινούς επιστήμονες.

Δρ Νικόλαος Πανούσης: "Πετύχαμε άσο στο ημίχρονο, αλλά θέλουμε και «άσο τελικό»"!

Ο Νικόλαος Πανούσης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ερευνητικό ινστιτούτο Wellcome Sanger Institute στο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το ερευνητικό αυτό κέντρο δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη που αναγνωρίζει τα κύτταρα της μύτης που πλήττονται από τον ιό. Ως Βιολόγος -και μάλιστα ήδη βραβευμένος- μάς εξηγεί τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, το πώς συμβάλλει η Γονιδιωματική στη μάχη κατά του SARS-CoV-2, αλλά και το πόσο εύθραυστη είναι ακόμα η μάχη κατά του SARS-CoV-2...

Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων αποκαλύπτει τo ρόλο της πρωτεΐνης suPAR στην επιθετικότητα του κορονοϊού

Τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης γνωστής ως suPAR στο αίμα των ασθενών με COVID-19 μπορεί να είναι δείκτης για σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush και την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης προτείνουν ότι η suPAR θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός προγνωστικός παράγοντας βάσει του οποίου οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να τεθούν εγκαίρως σε αναπνευστήρες.


 Σελίδα 9 από 15: << < > >>