Ένα νέο φάρμακο προτείνουν να δοκιμαστεί στη θεραπεία ασθενών ο Δρ Σωτήρης Τσιόδρας και ο Δρ Ευάγγελος Ανδρεάκος, ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό ΕΜΒΟ Molecular Medicine.
Με τη συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση οι δύο επιστήμονες επιχειρούν να απαντήσουν σε δύο από τα μεγαλύτερα κλινικά προβλήματα σε ασθενείς με COVID-19: την επίμονη παρουσία του κορονοϊου στον πνεύμονα και την πρόκληση της «θύελλας κυτοκινών», που οδηγούν σε πνευμονία και στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Συγκεκριμένα, προτείνουν τη χρήση της ουσίας ιντερφερόνη λάμδα.
Με την ολοκλήρωση του Human Genome Project, ταυτοποιήθηκε ένας νέος τύπος ιντερφερόνων που ονομάζονται “λάμδα” (IFNls) και διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές τύπου Ι ιντερφερόνες. Η ιντερφερόνη λάμδα παράγεται από τον οργανισμό ως αντίδραση στις λοιμώξεις. Η συγκεκριμένη ουσία έχει την ιδιότητα να διεγείρει την αντιϊική άμυνα των κυττάρων, κάνοντάς τα ανθεκτικά στη μόλυνση από τον ιό, χωρίς όμως να επάγει την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τελικά περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις άλλες ιντερφερόνες. Έτσι είναι σε θέση να προλάβει τη μαζική βλάβη των ιστών στους πνεύμονες, αλλά ακόμα και τη “θύελλα κυτοκινών” που προκαλεί το αυξημένο ιϊκό φορτίο, σύμφωνα με τo άρθρο σχολιασμού.
Όπως αναφέρει ο Δρ Ανδρεάκος, «πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία πρέπει όμως να δούμε πώς θα ανταποκριθεί στις κλινικές μελέτες. Πολλές ωραίες ιδέες προτείνονται αλλά ο δρόμος για την ανάπτυξή τους είναι μακρύς». Η συγκεκριμένη ουσία έχει πάρει το πράσινο φως για να χορηγηθεί σε κλινικές δοκιμές που γίνονται στην Αμερική και τον Καναδά, συγκριμένα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Harvard, του Stanford και του Τορόντο. Οι Έλληνες επιστήμονες προτείνουν να δοκιμαστεί και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως αναφέρουν στο άρθρο τους.
«Δεν είμαστε οι μόνοι που δουλεύουμε με αυτή την ουσία. Είναι γνωστό αντιικό σύστημα, το οποίο ερευνάται και σε γαστρεντερικά προβλήματα, για παράδειγμα», σημειώνει ο Δρ Ανδρεάκος. Επίσης, ως φάρμακο έχει αξιοποιηθεί ήδη με επιτυχία σε κλινικές μελέτες κατά της ηπατίτιδας χωρίς όμως να έχει πάρει τελική έγκριση.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση: «Όσον αφορά τη φαρμακολογική σύνθεση, είναι ήδη διαθέσιμη μια εκδοχή πεγκυλιωμένης IFN λ (peginterferon lambda, Eiger Biopharmaceuticals), ενώ άλλες βρίσκονται υπό ανάπτυξη. (…) Αυτή η σύνθεση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές με επιτυχία σε 3.000 άτομα με Ηπατίτιδα B, C και D.»
Ο Δρ Ανδρεάκος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή μπαίνει σε πρώτη φάση δοκιμών. «Στην εμπροσθοφυλακή της μάχης έχουμε τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν λάβει αδειοδότηση για χορήγηση στον άνθρωπο και ήδη εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα. Στη δεύτερη γραμμή της μάχης είναι τα πιο πειραματικά φάρμακα. Η δική μας πρόταση ανήκει σε αυτά, ακριβώς διότι δεν έχει ακόμα δοθεί άδεια για την ευρεία χρησιμοποίησή της στον άνθρωπο.» Οι πρώτες ενδείξεις πάντως μοιάζουν ενθαρρυντικές, καθώς οι δοκιμές σε ασθενείς με ηπατίτιδα έχουν δείξει ότι παρουσιάζει ένα ασφαλές θεραπευτικό προφίλ.
Να σημειωθεί ότι ο Δρ Ανδρεάκος έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν ερευνητικά με τη συγκεκριμένη ουσία σε διάφορα επίπεδα. Μια άλλη πρόσφατη δημοσίευσή του έχει τίτλο "Lambda interferons in immunity and autoimmunity" (από το εν λόγω άρθρο προέρχεται και η κεντρική φωτογραφία του θέματος).