Ανοσοβιολόγος, Ερευνητής Α’-Διευθυντής Ερευνών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Έκανε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Marc Feldmann. 

Εργάστηκε στο μεταγραφικό παράγοντα NF-B, και το μονοπάτι που οδηγεί στην ενεργοποίησή του, και μελέτησε το ρόλο του στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκκρίσεων κατά τη διάρκεια χρόνιας φλεγμονής. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας χαρακτήρισε σημαντικές διαδικασίες που ελέγχουν τη λειτουργία των μακροφάγων και των δενδριτικών κυττάρων (AJRCCM 2002; Blood 2003; Arthritis Rheum 2004: PNAS 2004). 

Συνέχισε με μεταδιδακτορικές σπουδές στο εργαστήριο του καθηγητή Brian Foxwell μελετώντας τη σηματοδότηση των υποδοχέων Toll-like receptors σε ανθρώπινα συστήματα και αναλύοντας το ρόλο τους στην επιμονή της φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (Blood 2004; Immunol Rev 2004; J Immunol 2007). 

Παράλληλα, ανέπτυξε μια νέα μέθοδο ενίσχυσης των γενετικών εμβολίων (genetic vaccines) μέσω της ενσωμάτωσης ενδοκυττάριων μορίων-ενεργοποιητών του μεταγραφικού παράγοντα NF-κB (PNAS 2006). Πνευματική ιδιοκτησία που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς αποτέλεσε τμήμα της τεχνολογίας της εταιρίας τεχνοβλαστού Synovis Ltd του πανεπιστημίου Imperial College London.

Το 2005 έγινε Ερευνητής στο Κέντρο Ανοσολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. 

To 2006 εκλέχτηκε στη θέση του Ερευνητή Γ’, το 2013 προήχθει στη θέση του Ερευνητή Β’ και το 2018 στη θέση του Ερευνητή Α’.

Οι μελέτες του επικεντρώνονται στο ρόλο της φυσικής ανοσίας στην εκπαίδευση προσαρμοσμένων ανοσιακών αποκκρίσεων στους αεραγωγούς, καθώς και στην ανάπτυξη και επιμονή της φλεγμονής. Συγκεκριμένα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτελούν η λειτουργία του συστήματος των ιντερφερονών τύπου ΙΙΙ, καθώς ο ρόλος του υποδοχέα  TLR7 (AJRCCM 2010; EMBO Mol Med 2011; EMBO Mol Med 2013). 

Μια άλλη ερευνητική κατέυθυνση του εργαστηρίου του αποτελεί ο ρόλος της φυσικής ανοσίας στην αθηροσκλήρυνση, τόσο στην ανάπτυξη αθηροματικών αλλοιώσεων όσο και την αστάθεια της πλάκας (Circulation 2012). Τέλος, το εργαστήριό του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη καινοτόπων τεχνολογιών για τη στοχευμένη και αποτελεσματική χορήγηση φαρμάκων σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και περιοχές φλεγμονής (Arthritis Rheum 2009). 

Συνολικά, η έρευνα του εργαστηρίου Ανοσογενετικής στοχεύει στον χαρακτηρισμό νέων θεραπευτικών στόχων φλεγμονοδών παθήσεων και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Είναι συγγραφέας 70 άρθρων σε υψηλής απήχησης διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 4 κεφαλαίων βιβλίων.  

Έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια καθώς και φαρμακευτικές εταιρίες του εξωτερικού, όπως τις Abbott Laboratories (MA, USA) και Pharmacia/Pfizer (IL, USA). 

Είναι μέλος πολλών επαγγελματικών συνδέσμων και τακτικός κριτής άρθρων πολλών διεθνών περιοδικών συμπεριλαμβανομένων των Blood, EMBO Mol Med, J Immunol, AJRCCM και AJRCMB. 

Η έρευνά του χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Παιδείας, εταιρίες βιοτεχνολογίας και φιλανθρωπικά Ιδρύματα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ "Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση κατά του ιού που προτείνεται από τους Δρ Τσιόδρα και Ανδρεάκο μπαίνει σε φάση κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ" ΕΔΩ