Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline πριν 2 μέρες ανακοίνωσε την επένδυση 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην αναπτυσσόμενη εταιρεία βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology Inc. με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής George Scangos. Οι 2 εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη πιθανών λύσεων κατά του COVID-19.
Βάσει της ανακοίνωσης, θα αξιοποιηθεί η πλατφόρμα τεχνολογίας μονοκλωνικών αντισωμάτων που δημιούργησε η Vir για την επιτάχυνση των υφιστάμενων και τον εντοπισμό νέων αντισωμάτων κατά του ιού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικές ή προληπτικές επιλογές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία της GSK στη λειτουργική γονιδιωματική και θα συνδυάσουν τις δυνατότητές τους στον έλεγχο CRISPR και την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν τις ενώσεις κατά του κορονοϊού που στοχεύουν στα κυτταρικά γονίδια ξενιστών. Θα συνδυάσουν επίσης την τεχνογνωσία τους στην έρευνα του SARS-CoV-2 και άλλων εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Αρχικά θα εστιάσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης συγκεκριμένων υποψηφίων αντισωμάτων που εντοπίζονται από την πλατφόρμα της Vir, τα VIR-7831 και VIR-7832, που έχουν αποδείξει υψηλή συγγένεια με το SARS -CoV-2 και είναι εξαιρετικά ισχυρά στην αδρανοποίηση του SARS-CoV-2. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να προχωρήσουν απευθείας σε κλινική δοκιμή φάσης 2 μέσα στους επόμενους 3 έως 5 μήνες. Η πλατφόρμα της Vir έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη αντισωμάτων για παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ebola (mAb114, που χρησιμοποιείται σήμερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), του ιού της ηπατίτιδας Β, της γρίπης A, του SARS-CoV-2, της ελονοσίας και άλλων.
Η προσέγγιση της Vir, η οποία είναι διαφορετική από τη θεραπεία πλάσματος που δοκιμάζουν αρκετές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, επιτρέπει την επιλογή των καλύτερων αντισωμάτων από το πλάσμα και την καθιστά πιο βολική για τη χορήγηση.
Η επιτυχία της Vir θεωρείται πολύ σημαντική καθώς είναι αν και σχετικά μικρού μεγέθους εταιρεία βιοτεχνολογία (η αξία της εκτιμάται στα 3 δις), πέτυχε να πρωτοστατεί στις έρευνες κατά του κορονοϊού από τις πρώτες μέρες εξάπλωσης του ιού. Η συνεχής ανοδική της πορεία οφείλεται εν πολλοίς στον έμπειρο CEO George Scangos, ο οποίος στις αρχές του Μαρτίου χρίστηκε επικεφαλής του Biotechnology Innovation στην παγκόσμια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Από τις αρχές του 2020 η μετοχή της Vir αυξήθηκε κατά 130%. Μετά από την ανακοίνωση της GSK τη Δευτέρα, η μετοχή της είχε αύξηση επίπλεον 30%.
Αυτή είναι η δεύτερη σύμπραξη της Vir με φαρμακευτική εταιρεία για την ανάπτυξη μιας πιθανής θεραπείας κατά του κορωνοϊού, έχοντας υπογράψει τον προηγούμενο μήνα επιστολή προθέσεων με την Biogen Inc, εταιρεία στην οποία ο Δρ Scangos ήταν CEO μέχρι το 2016, με τον Michael Vounatsos να παίρνει τη σκυτάλη στη συνέχεια. Από την άλλη, η GSK συνεργάζεται ήδη με την Clover Biopharmaceuticals, μια Κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας, για την ανάπτυξη πιθανού εμβολίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Gilead Sciences Inc δοκιμάζει επίσης το φάρμακο remdesivir ως πιθανή θεραπεία κατά του κορονοϊού. Η Moderna Inc, η οποία ξεκίνησε τον έλεγχο πιθανού εμβολίου στους ανθρώπους τον περασμένο μήνα, υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση τον Μάρτιο για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων εμβολίων κατά του κορονοϊού.