70 ερευνητικές ομάδες δουλεύουν αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 3 από αυτά μάλιστα δοκιμάζονται σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό που έχει προχωρήσει περισσότερο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό εμβόλιο από την εταιρεία CanSino Biologics (Χονγκ Κονγκ) και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, καθώς βρίσκεται ήδη στη Φάση 2.

Αυτά είναι τα επικρατέστερα εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή:


Αναπτύσσεται από: Moderna και Αμερικανική Κυβέρνηση

Ερευνητικό υπόβαθρο: Λειτουργεί βάσει γενετικών πληροφοριών του τμήματος του ιού που προσκολλάται στα κύτταρα και τα προσβάλλει.

Η πληροφορία αυτή αποθηκεύεται σε μία ουσία που ονομάζεται "RNA messenger" και μεταφέρει τον γενετικό κώδικα του DNA στα κύτταρα.

Στάδιο ανάπτυξης: Αν όλα εξελιχθούν κατά τα προβλεπόμενα, το εμβόλιο αυτό μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία σε 1-1,5 χρόνο. Έλαβε έγκριση από το ρυθμιστικό σώμα για να κινηθεί γρήγορα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο, παρακάμπτοντας τα χρόνια δοκιμών σε ζώα που αποτελούν τον κανόνα στην ανάπτυξη εμβολίων.

 

Αναπτύσσεται από: CanSino Biologics και Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας

Ερευνητικό υπόβαθρο: Οι αδενοϊοί είναι καθιερωμένοι φορείς εμβολίων και το CanSino παρήγαγε ένα εμβόλιο Ebola (εγκρίθηκε στην Κίνα το 2017) χρησιμοποιώντας την ίδια πλατφόρμα Ad5. Η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο Ad5-nCoV δημιούργησε «ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε ζωικά μοντέλα» και έχει «καλό προφίλ ασφάλειας».

Στάδιο ανάπτυξης: Έλαβε έγκριση από την Κινεζική ρυθμιστική για να ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου της σε ανθρώπους.

 

Αναπτύσσεται από: Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ερευνητικό υπόβαθρο: Αποκαλείται ChAdOx1. Αξιοποιεί την προσέγγιση Vaccitech, η οποία χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό που έχει εμφανιστεί σε χιμπατζή για να μεταφέρει το τμήμα του SARS-CoV-2 που απαιτείται για ανοσία.

Στάδιο ανάπτυξης: Η ανάπτυξη εμβολίου προς τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή σε ιδανικές συνθήκες. Βρίσκεται στη φάση κλινικών ερευνών 1/2 σε ανθρώπους, παρακάμπτοντας τις δοκιμές σε ζώα.

 

Αναπτύσσεται από: Inovio Pharmaceuticals

Ερευνητικό υπόβαθρο: Ποντίκια και ινδικά χοιρίδια εμφάνισαν ανοσοαπόκριση ενάντια στον ιό και η εταιρεία δοκιμάζει το εμβόλιο σε πιθήκους. Η ίδια εταιρία έχει φτιάξει το INO-4700 για τον MERS, και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν εξαιρετικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στάδιο ανάπτυξης: Μόλις ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές φάσης 1/2 για το εμβόλιο της INOVIO, με χρηματοδότηση 6,9 εκατ. δολάρια από τον CEPI. Σε ιδανικές συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής 1 εκατ. δόσεων μέχρι το τέλος το έτους.

 

Αναπτύσσεται από: BioNTech and Pfizer 

Ερευνητικό υπόβαθρο: Προώθηση πολλαπλών υποψηφίων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, βάσει των ιδιόκτητων πλατφορμών mRNA εμβολίων της BioNTech (δεν έχουν αποκαλυφθεί πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της έρευνας).

Στάδιο ανάπτυξης: Yπάρχει η δυνατότητα διάθεσης εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως το τέλος του 2020, υπό την προϋπόθεση της τεχνικής επιτυχίας του προγράμματος ανάπτυξης και της λήψης έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

 

Αναπτύσσεται από: CureVac

Ερευνητικό υπόβαθρο: Εστιάζει στην τεχνολογία φορητής παραγωγής mRNA, ώστε να παράγεις και να εμβολιάζεις σχεδόν επιτόπου. Η εταιρεία έχει ήδη φτιάξει ένα αντίστοιχο εμβόλιο για τη λύσσα, το οποίο με ελάχιστη δόση φαίνεται να δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές στις αρχές καλοκαιριού.

 

Αναπτύσσεται από: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου του Pittsburgh

Ερευνητικό υπόβαθρο: Εμβολιασμένα ποντίκια παρήγαγαν αντισώματα ειδικά για το SARS-CoV-2 σε επίπεδα που πιθανότατα θα εξουδετέρωναν τον ιό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο EBioMedicine στις 2 Απριλίου.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Αναπτύσσεται από: Janssen

Ερευνητικό υπόβαθρο: Eμβόλιο με φορέα αδενοϊού Ad26 που φέρει γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 και χορηγείται ενδορινικά. Ουσιαστικά, δένει σε έναν άκακο ιό ένα μέρος του γενετικού υλικού του κορονοϊού, έτσι ώστε να προκύψει μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Είναι μια μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον Ebola. 

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές το Σεπτέμβριο του 2020.

 

Αναπτύσσεται από: Novavax

Ερευνητικό υπόβαθρο: Νανοσωματίδια που φέρουν αντιγόνα από την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας SARS-CoV-2.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές στα μέσα Μαΐου του 2020.

 

Αναπτύσσεται από: Generex Biotechnology

Ερευνητικό υπόβαθρο: Συνθετικά ιικά πεπτίδια σε συνδυασμό με την τεχνολογία ανοσολογικής ενεργοποίησης li-key.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές μέχρι τα τέλη Μαΐου.

 

Αναπτύσσεται από: Vaxart

Ερευνητικό υπόβαθρο: 5 υποψήφια εμβόλια με διαφορετικό συνδυασμό αντιγόνων δοκιμάζονται. Πρόκειται για από του στόματος ανασυνδυασμένο εμβόλιο με βάση την πατενταρισμένη της πλατφόρμα VAAST.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές στα μέσα του καλοκαιριού.

 

Αναπτύσσεται από: Imperial College London

Ερευνητικό υπόβαθρο: Αξιοποιείται η ειδική πλατφόρμα για την ανάπτυξη εμβολίων, που χρηματοδοτήθηκε με 8,4 εκατ. δολάρια το Δεκέμβριο του 2019.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές το καλοκαίρι.

 

Αναπτύσσεται από: Medicago

Ερευνητικό υπόβαθρο: Βασίζεται σε σωματίδια που μοιάζουν με τον ιό SARS-CoV-2 και οι ερευνητές ανέφεραν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποψήφιο βιώσιμο εμβόλιο, μόλις 20 μέρες μετά τη λήψη της γενετικής αλληλουχίας του κορωνοϊού.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές στα μέσα του καλοκαιριού. Σε ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά ήδη από το Νοέμβριο.

 

Αναπτύσσεται από: Altimmune

Ερευνητικό υπόβαθρο: Δεν έχουν αποκαλύψει συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά η εταιρεία χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη εμβολίου για τη γρίπη που βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές τον Αύγουστο.

 

Αναπτύσσεται από: Takis Biotech and Applied DNA Sciences

Ερευνητικό υπόβαθρο: Η εταιρεία εξετάζει 5 υποψήφια εμβόλια. Είναι το λεγόμενο LinearDNA εμβόλιο (χρησιμοποιώντας στην τεχνολογία παραγωγής polymerase chain reaction, για καθαρότητα, απουσία επιμολύνσεων και ταχύτητα παραγωγής). Πρόκειται για μέθοδο που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Στάδιο ανάπτυξης: Θα αρχίσει κλινικές δοκιμές το φθινόπωρο.


Πηγές: 1, 2

Δείτε εδώ τα 7 επικρατέστερα φάρμακα.

Πλήρης λίστα με όλα τα εμβόλια και φάρμακα που αναπτύσσονται μέχρι στιγμής.