Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση της 14ης Απριλίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των πιο δυναμικών ερευνητικών ομάδων της χώρας.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν:
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ, το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό της χώρας, µε την αρωγή του προέδρου του Εθνικού Συµβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτοµίας καθηγητή, Μανώλη ∆ερµιτζάκη.
Αντικείμενο της μελέτης Covid-19 GR είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-CoV-2.
Μέσω της έρευνας αυτής επιδιώκεται:
- η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού (τεστ). [Διαβάστε εδώ όσα δήλωσε την Κυριακή 12/4 στο GoodNews ο Δρ Βασίλης Γοργούλης για το made in Greece τεστ που αναπτύσεται ήδη στην Ιατρική Αθηνών.]
- η προαγωγή της έρευνας της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας
- ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση και εκδήλωση, αλλά και τη βαρύτητα της νόσου.
- η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στο χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και της επιστήμης των υπολογιστών.
Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του Δρ Γοργούλη, ετοιμάζει μοριακό τεστ για την ανίχνευση του ιού (πληροφορίες εδώ). Η επόµενη φάση, που θα ολοκληρωθεί σε δύο µήνες, είναι η ανάπτυξη ανοσολογικών τεστ που εντοπίζουν αντιγόνα του ιού.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε και μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κορωνοϊού. Χαίρομαι, πράγματι, που έχουμε αυτή τη στιγμή αυτή την εμβληματική δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ -η οποία έχει ήδη εγκριθεί- με επικεφαλής έρευνας τον Δρα Δερμιτζάκη και τον Δρα Γοργούλη τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω προσωπικά και πάντα με τη συνεργασία του Σωτήρη Τσιόδρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με ομάδα των Ελλήνων ερευνητών που συντονίζουν τη δράση.
«Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ήταν: Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Βασίλης Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος - Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Αντιγόνη Δήμα -Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", Ιωάννα Τζουλάκη - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παγώνα Λάγιου - Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Αθανάσιος Τσακρής - Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας - Δ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν», Ανδρέας Μεντής - Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Γιώργος Σουρβίνος - Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βαγγέλης Καρκαλέτσης - ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Νεκτάριος Ταβερναράκης - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, 'Αννα Κοτανίδου - Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός».