Αυτό το ερώτημα, εκτός από πανικό στους πολίτες, προκαλούσε και πολλά ερωτηματικά στους επιστήμονες. Πρόσφατη διεθνής μελέτη με έντονη ελληνική συμμετοχή προσφέρει μια τεκμηριωμένη απάντηση.
Οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2, που βοηθάει τον κορονοϊό SARS-CoV-2 να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως προκύπτει από μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα σε χιλιάδες ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων και στην Ελλάδα. Η διαπίστωση πιθανώς εξηγεί γιατί σε όλον τον κόσμο πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19 και πεθαίνουν από αυτήν τη νόσο.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν δείγματα από δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε 11 χώρες.
Συνέντευξη του Καθηγητή Καρδιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Γεράσιμου Φιλιππάτου, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
- Η μελέτη αυτή αποτελεί μια καθαρή απάντηση στο γιατί οι άνδρες νοσούν περισσότερο από τον CΟVID-19, ανατρέποντας τους λόγους που είχαν παρουσιαστεί στην αρχή (κάπνισμα, ποτό); Και ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Η μελέτη είναι ένα ακόμη βήμα σε ένα σημαντικό ερώτημα για τις διαφορές του COVID-19 μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν αναιρούνται προηγούμενες μελέτες για άλλους πιθανούς παράγοντες προστασίας και επιδείνωσης. Αυτό που προσφέρει η μελέτη είναι μια πιθανή παθοφυσιολογική εξήγηση για τη σοβαρότερη κλινική εικόνα και τη δυσμενέστερη πρόγνωση στους άνδρες. Σημειωτέον ότι η μελέτη ήταν σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης μέτρησε τη δραστηριότητα του ACE2 στο αίμα και όχι στα τελικά όργανα δράσης του ιού. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τα συμπεράσματα που εξάγουμε από μία μελέτη. Είναι σημαντικό να δούμε ποιον πληθυσμό αφορούν και αν ισχύουν και για το γενικό πληθυσμό. Το επόμενο βήμα είναι να εξετασθεί αν η αλλαγή των επιπέδων ACE2 στον ορό από θεραπευτικές παρεμβάσεις σχετίζεται ή προβλέπει την έκβαση.
- Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε κάποια νέα θεραπευτική προσέγγιση;
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν ότι τόσο οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και οι αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ, όσο και οι αναστολείς των αλατοκορτικοειδών, δεν φαίνεται να καθιστούν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοίμωξη από το νέο κορονοϊό. Αυτές είναι θεραπείες που λαμβάνει η πλειονότητα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και πολλοί άλλοι ασθενείς υψηλού κινδύνου. Δεν μπορεί να ελεγχθεί με την παρούσα μελέτη αν αυτές οι θεραπείες προφυλάσσουν από τον COVID-19.
- Θεωρείτε ότι η νόσος αυτή δίνει ευκαιρίες ακόμη και σε μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, να αναδειχθεί διεθνώς μέσα από τα επιστημονικά της έργα;
Η πανδημία αυτή ανέδειξε σίγουρα τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο η χώρα αντέδρασε ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επιστημονικά, τόσο στην ιατρική γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην Καρδιολογία και στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, υπάρχουν Έλληνες εντός και εκτός της χώρας, που πραγματοποιούν σημαντικό έργο που αναγνωρίζεται διεθνώς. Το ερευνητικό έργο που με μελέτες ελληνικές, αλλά και μέσω της συμμετοχής της χώρας μας σε διεθνείς μελέτες και καταγραφές, είναι σημαντικό και τώρα, αλλά και ανεξάρτητα από την παρούσα πανδημία. Αναμφισβήτητα όμως ζούμε στην εποχή των big data και στην Ιατρική, όπου η συνεργασία πολλών χωρών οδηγεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στην απάντηση κλινικών ερωτημάτων, στην αποσαφήνιση παθοφυσιολογικών μηχανισμών, στην ανακάλυψη νέων θεραπειών και εμβολίων. Σαφώς η πρωτόγνωρη για τη χώρα μας πανδημία έφερε στο προσκήνιο μέρος της επιστημονικής έρευνας και έκανε το ευρύ κοινό κοινωνό κάποιων επίκαιρων μελετών λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος.
- Ποιο είναι το Καλό Νέο των ημερών;
Λόγω της πανδημίας μέχρι πρόσφατα υπήρχε δυσκολία αντιμετώπισης των “συνηθισμένων" καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας των κρουσμάτων COVID-19 στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι είναι ΚΑΛΑ ΝΕΑ ότι βγαίνοντας γρήγορα από το πρόβλημα του κορωνοϊού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πάλι αποτελεσματικά τα καθημερινά προβλήματα των ασθενών.
Διαβάστε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Διαβάστε το βιογραφικό του ΕΔΩ