Καθηγητής Καρδιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει Κοσμήτορας και Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με άριστα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία, την Καρδιολογία, την εντατική θεραπεία, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα, στο Σικάγο, ΗΠΑ καθώς και στο Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, πρόεδρος της επιτροπής Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Επείγουσα και Εντατική Καρδιολογία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Έχει διατελέσει International Governor του American College of Chest Physicians και συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος για την καρδιακή ανεπάρκεια και την επείγουσα καρδιολογία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και της επιτροπής κατευθυντήριων οδηγιών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της American Heart Association.

Έχοντας ως κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον την Καρδιακή Ανεπάρκεια, ο Καθηγητής Φιλιππάτος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 450 άρθρα στο PubMed, 5 βιβλία και περισσότερα από 30 κεφάλαια βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου "Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια" στον Braunwald, και στο Oxford Desc Reference: Cardiology.

Είναι Associate Editor του European Heart Journal και βρίσκεται στη λίστα των Highly Cited Researchers του Thomson Reuters από το 2015.

Είναι επίτιμο μέλος πολλών εθνικών καρδιολογικών εταιρειών και προσκεκλημένος Καθηγητής σε μεγάλα Πανεπιστήμια.

Διαβάστε το άρθρο “Γιατί η COVID-19 "χτυπά" περισσότερο τους άνδρες;” ΕΔΩ