Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
20η Απριλίου 2024
Εγγραφή στο Newsletter:
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 4 από 15: << < > >>

Ένα αναπάντεχο καλό νέο που προέκυψε εν μέσω πανδημίας σε σχέση με την εταιρεία Johnson & Johnson

Μια φιλόδοξη προσπάθεια και μια ιστορική απόφαση, περιγράφονται σε ένα Twitter thread που αξίζει να διαβάσετε.

Μελέτη για την απώλεια όσφρησης των ασθενών με COVID-19, με τη συμμετοχή του Δρ Τσιόδρα

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Journal of Neurology και συμμετείχαν οι: Γεώργιος Τσιβγούλης, Σωτήρης Τσιόδρας, Αλέξανδρος Δελίδης και Πέτρος Σφηκάκης.

Έως και 48% μείωση στις νοσηλείες για περιστατικά ασθενών με έμφραγμα σημειώνεται μέσα στην πανδημία

Η μελέτη αναφέρεται σε κλινικές των ΗΠΑ, αλλά αντίστοιχα ευρήματα έχουν παρατηρηθεί τόσο στη Βόρεια Ιταλία όσο και στη χώρα μας.

Ηλίας Αγγελίδης

Ο Ηλίας Αγγελίδης είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας των Πνευμόνων και Ασθενειών στο Helmholtz Center Munich της Γερμανίας. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Ludwig Maximilian University of Munich, στο Τμήμα της Ιατρικής.

Διάγνωση του SARS-CoV-2 σε 15 λεπτά

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο Ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), εξηγούν τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου “Sofia 2 SARS Antigen Fluorescent Immunoassay” (FIA) που πρόσφατα εγκρίθηκε από τον FDA.

ΗΠΑ: Μελέτη για τη συχνότητα εμφάνισης κορονοϊού σε παιδιά από το τμήμα του Δρ Άλκη Τόγια

Η μελέτη, που τιτλοφορείται HEROS (Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2), θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του ποσοστού των παιδιών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 και θα διερευνήσει το αν αναπτύσσουν συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον, η μελέτη HEROS θα εξετάσει κατά πόσο τα ποσοστά μόλυνσης από SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των παιδιών που έχουν άσθμα ή άλλες αλλεργικές παθήσεις και των παιδιών που δεν έχουν.

Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα: «Αντλώ αισιοδοξία από τη γνώση ότι η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει ήδη πολλές πανδημίες χειρότερης επιθετικότητας»

Η κορυφαία λοιμωξιολόγος, Σύμβουλος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cambridge της Αγγλίας και εκπρόσωπος της ομάδας κλινικής αναφοράς για μολυσματικές ασθένειες του NHS, λέει στο GoodNews τους λόγους που παραμένει αισιόδοξη, βάσει στοιχείων και της γνώσης που έχουμε κατακτήσει έως σήμερα.

Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή στον τρόπο αναστροφής των μέτρων στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει η χώρα μας "να αναστρέψει με πιο αργό ρυθμό και με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μη χαθούν όσα με κόπο αποκτήθηκαν."

Νικολέττα Ροβίνα

Η Νικολέττα Ροβίνα είναι Επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Ν.Ν.Θ.Α “Η Σωτηρία”. Κατέχει διδακτορικό (με βαθμό «Άριστα») από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.

4 καλά νέα σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μεταδοτικότητα του COVID-19

Η Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία-Ιωσηφίνα Κάσδαγλη, και οι Καθηγήτριες Εύη Σαμόλη και Κλέα Κατσουγιάννη συνοψίζουν 4 διεθνείς μελέτες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της πανδημίας με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και από τις 4 προκύπτουν αισιόδοξα συμπεράσματα!

Ερευνητική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανέδειξε τη σχέση παχυσαρκίας και επικινδυνότητας του COVID-19 στους νοσούντες

Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Obesity αναδεικνύει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2. Οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 (κιλά/ύψος2) είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη, εφόσον προσβληθούν από κορονοϊό.

Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα υπό τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας και Διευθυντή του τμήματος Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου του Rhode Island, του πανεπιστημίου Brown, Ελευθέριο Μυλωνάκη. Στην ομάδα συμμετέχουν ο Μάρκος Καλλίγερος και η Ευαγγελία Μυλωνά.

Μάρκος Καλλίγερος

Ο Μάρκος Καλλίγερος είναι Ειδικευόμενος Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown του Rhode Island στις ΗΠΑ. Τελείωσε την Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άρθρο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με τη συμμετοχή του Δρ Τσιόδρα για τα νευρολογικά συμπτώματα των ασθενών με COVID-19

Στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας από Καθηγητές Νευρολογίας και Λοιμωξιολογίας 14 νοσοκομείων αναφοράς στην Ελλάδα (2 κέντρα), στις Η.Π.Α. (3 κέντρα), στον Καναδά, στην Ιταλία, στη Γερμανία (2 κέντρα), στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Ιρλανδία και στη Σιγκαπούρη.


 Σελίδα 4 από 15: << < > >>