Δείτε τη συνέντευξη της Νικολέττας Ροβίνα ΕΔΩ.

Η Νικολέττα Ροβίνα είναι Επίκουρη καθηγήτρια επί θητεία Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Ν.Ν.Θ.Α “Η Σωτηρία”. Κατέχει διδακτορικό (με βαθμό «Άριστα») από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.

Είναι μέλος των ομάδων εργασίας «Άσθματος», «ΧΑΠ» και «Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Σήψης». Είναι επίσης η Υπεύθυνη της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας «Φυσιολογία και Παθοφυσιολογία του αναπνευστικού, Εντατική Θεραπεία και Πνευμονική Υπέρταση».

Πήρε Πτυχίο Ιατρικής το 1993 (“Λίαν Καλώς”) από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. Έκανε ειδίκευση στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία στο Βενιζέλειο-Πανάνειο ΓΠΝΗ υπό τη διεύθυνση του κ. Ν. Μπαχλιτζανάκη από το 1994 έως το 1997 και στη συνέχεια για άλλα 2 χρόνια στην Α’ Πνευμονολογική - Φυματιολογική Κλινική του Σισμανογλείου Γεν. Νοσοκομείου υπό τη διεύθυνση του κ. Π. Ζιωτόπουλου.

Από το 1999 έως το 2005 ήταν συνεργάτης στο «Ιατρείο Άσθματος και Αλλεργίας» και στο «Ιατρείο διακοπής καπνίσματος» Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κ. Χρ. Γκράτζιου.

Από το 2006 έως το 2008, ήταν Επικουρική Λέκτορας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Κατά το διάστημα αυτό εργαζόταν ως επιμελήτρια στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, στο ΓΝΝΘΑ «ο Ευαγγελισμός».

Από το 2008 εργάζεται στο ΝΝΘΑ «η Σωτηρία»:

έως το 2011 ως Επιμελήτρια Β’ στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική,
από το 2011 έως το 2013 ως Επιμελήτρια Β’ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική,
από το 2013 έως το 2016 ως Λέκτορας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην ίδια Κλινική,
ενώ από τον Απρίλιο του 2016 εργάζεται στη θέση που κατέχει σήμερα.

Μετεκπαίδευση

3/1999 – 10/1999: Υπότροφος του ιδρύματος «ΘΩΡΑΞ», στο «Ιατρείο Άσθματος και Αλλεργίας» του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κ. Χρ. Γκράτζιου

1/2/2000-30/4/2000: «Ιατρείο Άσθματος και Αλλεργίας» του Νοσ/μείου Johns Hopkins υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού κ. Α. Τόγια (Asthma and Allergy Center, Johns Hopkins, Bayview Circle, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ).

Το 2001 πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με βαθμό “Άριστα” για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Επίδραση των νεότερων χειρουργικών τεχνικών, όπως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, στη λειτουργία των αναπνευστικών μυών»

3/2005-10/2006: «Κέντρο Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος (Κ.Ε.Β.Ε.Ε.) «Μ. Σίμου», Τμήμα Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπαιδεύτηκε σε εξειδικευμένες τεχνικές ανάλυσης βιολογίας, καθώς και στο πειραματικό μοντέλο άσθματος σε ποντικούς υπό την καθοδήγηση του Καθ. Φαρμακολογίας κ. Α. Παπαπετρόπουλου.

1/7/2006-30/9/2006: Στο εργαστήριο της Kαθηγήτριας κ. Marina Saetta, Dipartimento di Scienze Cardiologiche, Toraciche e Vascolari, Universita degli Studi di Padova, Ιταλία.

Έχει λάβει σειρά βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων:

Διάκριση της δημοσίευσης με τίτλο «Clinical prediction of pulmonary embolism in respiratory emergencies», Tsimogianni AM, Rovina N, Porfyridis I, et al, Thromb Res. 2011;127(5):411-7, ως εργασίας με σημαντική επιστημονική βαρύτητα (“key scientific article”) στον διεθνή ιστότοπο «GLOBAL MEDICAL DISCOVERY”

και

1o Βραβείο καλύτερης ανηρτημένης εργασίας με χρηματικό έπαθλο για την εργασία «Plasmacytoid Dendritic Cells Drive Acute Exacerbations Of Asthma». Koltsida Ο, Chairakaki Α, Saridaki Μ, Pyrillou Κ, Mouratis Μ, Walton R, Bartlett Ν, Stavropoulos Α, Rovina Ν, Johnston S, Andreakos E. 3rd International Workshop on Lung Health, Monaco, 2016.

Είναι κριτής σε διεθνείς επιτροπές που απονέμουν ερευνητικές υποτροφίες, μεταξύ των οποίων και αυτών που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ERS Fellowships) από το 2015 έως σήμερα.

Είναι μέλος της ομάδας εργασίας για τη σύνταξη:

  • Ελληνικών οδηγιών για την αλλεργική ρινίτιδα και την επίδρασή της στο άσθμα (ARIA) στην Ελλάδα-Σχέδιο ολοκληρωμένης φροντίδας για την εφαρμογή προγνωστικής Ιατρικής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
  • Ελληνικών οδηγιών για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Έχει συγγράψει 48 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Συνολικός αριθμός αναφορών (25/5/2010) Scopus ISI         

αρ. 572 (Scopus)

αρ. 1011

(Google scholar)

h index: 14

Συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές πολλών επιστημονικών περιοδικών σχετικών με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πολλών επιστημονικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Η Νικολέττα Ροβίνα έχει επίσης πλούσιο ερευνητικό έργο, που ξεκινά ήδη από το 2005. Πιο πρόσφατα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον έχει επεκταθεί στην ανοσολογία και παθογένεια της σήψης στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Στα πλαίσια αυτά αποτελεί μέλος της Ομάδας για τη Μελέτη της Σήψης.

Τα τελευταία 3 χρόνια συνεργάζεται με τις ερευνητικές ομάδες των κ. Ανδρεάκου Ευάγγελου και Ξάνθου Γεωργίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε 3 ερευνητικά πρωτόκολλα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη

  • Στην ανοσολογία του σοβαρού βρογχικού άσθματος
  • Στην ανοσολογία της γρίπης που περιπλέκεται με ARDS

Ακόμα, αποτελεί συνεργάτη της ομάδας εργασίας της πολυκεντρικής μελέτης με τίτλο “Constructing aEubiosis Reinstatement Therapyfor Asthma -CUREμε υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Παπαδόπουλο Νικόλαο, που στοχεύει στην πλήρη ανάλυση του μεταγονιδιωμάτος του αναπνευστικού και την πλήρη χαρτογράφηση, για πρώτη φορά, ολόκληρου του μικροβιώματος (βακτηρίωμα και ίωμα).

Τέλος, η Δρ Ροβίνα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια νέων ιατρών.

Συγκεκριμένα:

  • Συμμετοχή στην εκπαίδευση, στην αντικειμενική εξέταση, κλινική εκπαίδευση και στα φροντιστηριακά μαθήματα στο αντικείμενο της Πνευμονολογίας στους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (2005 –σήμερα) στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΝΘΑ «ο Ευαγγελισμός» και στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ «η Σωτηρία».
  • Συμμετοχή στην εκπαίδευση, στην αντικειμενική εξέταση, κλινική εκπαίδευση και στα φροντιστηριακά μαθήματα στο αντικείμενο της Εντατικής Θεραπείας στους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (2012 –σήμερα) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ «η Σωτηρία».
  • Κλινική και θεωρητική εκπαίδευση στους ειδικευόμενους ιατρούς στην Πνευμονολογία, προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο του ειδικού Πνευμονολόγου από το 2005 έως σήμερα.
  • Εκπαίδευση των νέων συναδέλφων στις ειδικές διαγνωστικές λειτουργικές εξετάσεις (βρογχικές προκλήσεις, μέτρηση EBC, αλλεργικές δερμοαντιδράσεις νυγμού, μέτρηση εκπνεόμενου ΝΟ, σπιρομέτρηση, μέτρηση διαχυτικής πνευμονικής ικανότητας και στατικών όγκων), αλλά και σε ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις (ανάλυση συμπυκνώματος εκπνεόμενου αέρα, ανάλυση προκλητών πτυέλων, ELISA) στα πλαίσια της εκπόνησης των διδακτορικών τους διατριβών.
  • Συμμετοχή με διδασκαλία σε Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Ιατρικής-Νοσηλευτικής (Ειδικευόμενοι-Ειδικευμένοι) από το 2010 έως σήμερα.
  • Από το 2007 και μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της εκπαίδευσης στην κλινική σημειολογία και την εκπαίδευση ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών στην κλινική σημειολογία, στα πλαίσια του μαθήματος «Σημειολογία παθολογικού-χειρουργικού ασθενούς» του ΠΜΣ «ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική»
  • Συμμετοχή στον διετή κύκλο μετεκπαιδευτικών εβδομαδιαίων μαθημάτων πνευμονολογίας. Αμφιθέατρο ΝΝΘΑ (από το 2008).
  • Μαθήματα Πνευμονολογίας από αμφιθεάτρου στους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (για το άσθμα, τη ΧΑΠ, την πνευμονία της κοινότητας και τη φυματίωση από το 2008 έως σήμερα).
  • Μαθήματα Εντατικής Θεραπείας από αμφιθεάτρου στους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (για την πνευμονική εμβολή στη ΜΕΘ, την οξεοβασική ισορροπία από το 2012 έως σήμερα).
  • Διδασκαλία της ενότητας «Άσθμα και κύηση» στους 5ετείς φοιτητές ιατρικής στα πλαίσια του κατ’επιλογήν μαθήματος «Βρογχικό άσθμα».
  • Συμμετοχή ως εκπαιδεύτρια στο «Smoking cessation», Study with the experts, ERS School Courses, 20-22/9/2006, Ρόδος.
  • Από το 2012 έως το 2016, συμμετοχή στο σεμινάριο HERMES summer school για την προετοιμασία των ειδικευόμενων ιατρών για τις εξετάσεις πνευμονολογίας ώστε να λάβουν τον Ευρωπαϊκό τίτλο ειδικότητας.