Η ερευνητική πρωτοβουλία βιοασφάλειας BioRISC (St Catharine's College) του Cambridge αξιοποιώντας στοιχεία από το Τμήμα Ζωολογίας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης του Υφιστάμενου Κινδύνου, παρουσίασε πρόσφατα εκτενή κατάλογο προτεινόμενων μέτρων προς Κυβερνήσεις για το πώς να "οργανώσουν" τις πόλεις τους εν μέσω πανδημίας και μετά τη χαλάρωση της καραντίνας.
Δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση (ελπίζουμε όχι πολλά!), αλλά μέσα σε αυτά κρύβονται δεκάδες ιδέες για applications και start-ups.
Όπως σημειώνουν:
"Έχουμε καταγράψει 275 επιλογές που θα βοηθούσαν τη μείωση της μετάδοσης SARS-CoV-2, σε 5 βασικούς τομείς":
(1) φυσική απομόνωση,
(2) μείωση της μετάδοσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων,
(3) ενίσχυση του καθαρισμού και της υγιεινής,
(4) μείωση της εξάπλωσης μέσω κατοικίδιων ζώων και
(5) περιορισμό της εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ περιοχών.
Ως σημείο εκκίνησης, παίρνουμε την καθοδήγηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC, https://www.cdc.gov/ ).
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
1. ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι η μετάδοση μέσω υγρών σταγονιδίων (5 μm ή μεγαλύτερου) από το αναπνευστικό φορέων του ιού και ότι αυτό είναι πολύ πιο πιθανό σε στενή επαφή (π.χ. Bischoff et al. 2013). Ο κίνδυνος μετάδοσης ανάμεσα σε άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις φαίνεται πολύ ασθενέστερος, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα (Bourouiba 2020). Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανότητα διασποράς πολύ μεγαλύτερης απόστασης μέσω αερολυμάτων (δηλαδή σταγονίδια μικρότερα από 5 μm), τα οποία μπορούν να διασκορπιστούν περισσότερο από τα μεγαλύτερα σταγονίδια, να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και να ακολουθήσουν συστήματα ροής αέρα. Η μολυσματική δόση (= ο αριθμός των σωματιδίων του ιού που απαιτείται για την παραγωγή λοίμωξης) είναι άγνωστης (Lewis 2020), και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς καθορίζει τον κίνδυνο έκθεσης σε χαμηλό επίπεδο. Η φυσική απομόνωση είναι το βασικό μέτρο της κυβερνητικής καθοδήγησης ή της νομοθεσίας.
1.1 Μειώστε τη φυσική επαφή
Αποθαρρύνετε και απαγορεύστε τη σωματική επαφή εκτός των μελών του νοικοκυριού, όπως χειραψία, φιλί ή αγκαλιά.
Προσδιορίστε και προωθήστε εναλλακτικές μορφές φυσικής επαφής με μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης, όπως εναλλακτικές χειραψίες.
1.2 Απομόνωση χωρίς εξωτερική επαφή
Όποιοι εμφανίζουν συμπτώματα, οφείλουν να αυτο-απομονωθούν.
Εξηγήστε με σαφήνεια τις συνέπειες της μη αυτο-απομόνωσης σε όσους έχουν συμπτώματα.
Εάν ένα μέλος μιας οικογένειας παρουσιάσει συμπτώματα, οφείλουν να αυτοπεριοριστούν και τα υπόλοιπα μέλη/συγκάτοικοι.
Οι ηλικιωμένοι και τα ευάλωτα άτομα είναι απαραίτητο να να μείνουν αυστηρά στο σπίτι.
Τα άτομα τα οποία ζουν μαζί με νοσηλευτές ή ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε νοσκομεία οφείλουν να μειώσουν τις μετακινήσεις τους έξω από το σπίτι.
Οργανώστε σύστημα αποζημίωσης όσων εργαζομένων παρουσιάζουν συμπτώματα ώστε να επιλέγουν να παραμένουν στο σπίτι τους, αντί να αποκρύπτουν την κατάστασή τους προκειμένου να μη χάνουν το ημερομίσθιό τους.
Πρόσληψη και εκπαίδευση εθελοντών για διευκόλυνση της αυτο-απομόνωσης.
1.3 Διευκολύνετε την παραμονή των πολιτών στο σπίτι
Επιβάλλετε την εργασία από το σπίτι για όλες τα επαγγέλματα και ειδικότητες, όπου αυτό είναι εφικτό.
Κατάργηση ή περιορισμός για όλες τις μη απαραίτητες θέσεις εργασίας, αυτές που δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως απασχόληση.
Ανάπτυξη "Εθνικών Μητρώων Βασικών Θέσεων Εργασίας".
Θέσπιση προστίμων σε εταιρείες που ενθαρρύνουν ή αναγκάζουν τους μη απαραίτητους εργαζόμενους να προσέλθουν στον τόπο εργασίας τους.
Υιοθέτηση της εξ' αποστάσεως διδασκαλίας και της αυτο-μελέτης για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Δημιουργήστε «εικονικά σχολεία» για να επιτρέψετε τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Αυξήστε τις επιλογές για την υγειονομική περίθαλψη στο σπίτι και την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής απλού εξοπλισμού αυτοελέγχου (επίπεδα αρτηριακής πίεσης ή κορεσμού οξυγόνου) για ορισμένες ευάλωτες ομάδες (με την κατάλληλη οργάνωση ασθενοφόρων ή κινητές ομάδες).
Εξασφαλίστε στέγαση και υποστήριξη σε άτομα χωρίς μόνιμη διαμονή.
Ελαχιστοποίηση των προσωπικών αλληλεπιδράσεων στην εργασία (συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων, των meetings, των σεμιναρίων κ.τ.λ.).
Δώστε οδηγίες σε όλους τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να ελαχιστοποιήσουν τις κινήσεις τους, πέρα από τις απαραίτητες (σπίτι-γραφείο-σπίτι).
Αντίστοιχες οδηγίες και προς τα άτομα που ζουν με εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.
Παρέχετε χώρους αυτο-απομόνωσης (π.χ. δωμάτια ξενοδοχείου) για όσους εργάζονται στην 1η γραμμή αντιμετώπισης της νόσους, όσους εργαζόμενους είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται συχνά και τους εργαζόμενους που πρέπει να ταξιδέψουν για τη δουλειά τους.
Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές ομάδες ανά περιοχή να ορίσουν κάποιους εθελοντές (κατά προτίμηση όσους η εργασία του υποχρεώνει σε συχνές μετακινήσεις) οι οποίοι θα εξυπηρετούν και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητάς τους (ή γειτονιάς τους) με ψώνια άμεσης ή καθημερινής ανάγκης. Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.
Δημιουργήστε λίστες ατόμων που είναι ιατρικά ή κοινωνικά ευάλωτα (συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία, εργαζομένων σε βασικά επαγγέλματα και φροντιστές) για να τους διευκολύνετε στη λήψη των απαραίτητων (φαγητό ή φάρμακα) χωρίς έξοδο από το σπίτι.
Παρέχετε πρόσθετη υποστήριξη ή αναπτύξτε ή τροποποιήστε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες σε ευάλωτες και απομονωμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να είναι λιγότερο εξοικειωμένα με την τεχνολογία (ώστε να μπορούν να καλύπτουν βασικές ανάγκες, συναλλαγές με το Κράτος αλλά και να κοινωνικοποιούνται με φίλους και οικογένεια από απομόνωση).
Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε απομονωμένες ομάδες (π.χ. εκείνες που δεν διαθέτουν internet στο σπίτι που χρησιμοποιούν υπηρεσίες βιβλιοθήκης ή σε αυτούς που δε μιλούν αγγλικά).
1.4 Μειώστε την τοπική κίνηση
Παρέχετε συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των εσωτερικών μετακινήσεων.
Ορίστε άδειες, έντυπα αυτο-δήλωσης ή γραπτά μηνύματα μέσω κινητών για έξοδο από το σπίτι, με κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν (π.χ. όπως έχουν εγκριθεί στη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα).
Περιορίστε την απόσταση που επιτρέπεται οι πολίτες να απομακρύνονται από το σπίτι τους (π.χ. σε απόσταση 100–200μ., όπως συμβαίνει με τις βόλτες σκύλων στην Ιταλία και τη Γαλλία).
Περιορίστε τους λόγους που επιτρέπουν την έξοδο από το σπίτι (π.χ. ψώνια, άσκηση, θρησκευτικά μυστήρια).
Εκδώστε σαφείς οδηγίες και κανονισμούς για τις υπαίθριες δραστηριότητες (π.χ. κανόνας συνεχούς κίνησης όταν κάποιος δηλώνει ότι πάει για άσκηση, όπως στο Βέλγιο).
Περιορίστε τη συχνότητα και τη διάρκεια των εξόδων από το σπίτι.
Αποθαρρύνετε ή ορίστε ως παράνομες τις δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή των δημόσιων υπηρεσιών ή κινδυνεύουν να αποσπάσουν τις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. απαγόρευση κυνηγιού, σέρφινγκ και κολύμβησης, όπως στη Νέα Ζηλανδία).
Ορίστε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες που αρμόζουν σε κάθε πόλη (π.χ. μεταξύ 6 μ.μ. και 5 π.μ., όπως ισχύει στο Περού, Cucalón 2020).
Προτείνετε στους πολίτες κάθε περιοχής να ψωνίζουν δι' αντιπροσώπων από τα τοπικά καταστήματα (π.χ. μέσω ενός αγοραστή ανά γειτονιά ή συνοικία, όπως έγινε στην Κίνα).
Επιτρέψτε μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό να κυκλοφορεί για ψώνια.
Απαγόρευση ταξιδιού σε περιοχές όπου η φυσική απόσταση είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Μειώστε / αφαιρέστε τις υπηρεσίες μεταφοράς, οπότε να προγματοποιούνται μόνο τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια.
Αξιοποιήστε την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων για να ελέγξετε εάν τηρούνται οι περιορισμοί.
Κατάργηση του μεσημεριανού γεύματος για τους εργαζόμενους, όταν αυτό απαιτεί επίσκεψη σε τοπικά καταστήματα.
Διαμοιράστε τις «ώρες εργασίας», έτσι ώστε να μην εργάζονται όλοι 9 π.μ. - 5 μ.μ. (και να διαμοιράζεται η κυκλοφορία.
Εκδώστε ξεκάθαρες οδηγίες προς τους πολίτες για το ποια συμπτώματα χρειάζεται να επισκέπτονται γιατρό ή νοσοκομείο χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
1.5 Μειώστε τις επισκέψεις για ψώνια
Αυξήστε την υπηρεσία παράδοσης από καταστήματα, τράπεζες τροφίμων και άλλους παρόχους.
Βελτιώστε τις ηλεκτρονικές υποδομές για να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να αποκτήσουν μέσω παράδοσης είδη παντοπωλείου, φάρμακα και άλλα βασικά προϊόντα.
Όπου η χωρητικότητα είναι διαθέσιμη, κάντε την παράδοση στο σπίτι πιο ελκυστική, π.χ. κατάργηση τέλους παράδοσης ή δημιουργία προσφορών και εκπτώσεων.
Επιβάλλετε «ελάχιστη δαπάνη» ή «ελάχιστη ποσότητα προϊόντων» για να ενθαρρύνετε τους πολίτες να συνδυάζουν τις εξόδους τους από το σπίτι για προμήθειες.
Αξιοποιήστε τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV) για την παρακολούθηση ατόμων που κάνουν «υπερβολικά πολλές» επισκέψεις στα καταστήματα.
Δώστε κίνητρα στους μεταφορείς, τις μεταφορικές και τα e-shops.
Ενθαρρύνετε τις συναλλαγές τύπου "παραλαβή από smart point", αλλά δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αυξήστε τους διανομείς ανά περιοχή για παραδόσεις κατ' οίκον άνευ επαφής.
Δώστε προτεραιότητα στην παράδοση ειδών παντοπωλείου και στις αγορές τροφίμων για εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και υπόλοιπα βασικά επαγγέλματα.
Ορίστε ειδικές ώρες συναλλαγών για επαγγελματίες υγείας και άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου.
Προσδιορίστε τους ευάλωτους πολίτες που χρειάζονται συχνές παραδόσεις στο σπίτι.
Ενθαρρύνετε τις εταιρείες που εξοπλίζουν ξενοδοχειακές μονάδες να αρχίσουν να εξυπηρετούν και νοικοκυριά.
Αποθαρρύνετε τους πολίτες από την αγορά μη απαραίτητων ή πολυτελών αντικειμένων, αν και αυτό που είναι «μη απαραίτητο» θα διαφέρει από ομάδα σε ομάδα πολιτών.
Κάντε τις παραδόσεις κατ' όικον ανέπαφες, χωρίς την ανάγκη υπογραφής δεμάτων ή εγγράφων, παραδόσεις στην είσοδο (π.χ. οι οδηγοί παράδοσης να φωτογραφίζουν τα αντικείμενα που παραδίδονται μόλις ο παραλήπτης ανοίξει την πόρτα, ώστε να αποδεικνύεται η παράδοση).
1.6 Περιορίστε τις στενές επαφές
Κλείστε χώρους δημόσιας συγκέντρωσης, ανάλογα με τη σημασία τους για τις τοπικές κοινωνίες και το βαθμό "πιθανής μικρής φυσικής απόστασης ανάμεσα στους παρευρισκόμενους".
Κλείστε τις καντίνες και άλλους μη απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους γύρω από τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις εστίασης να εξελιχθούν σε take away.
Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων.
Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να είναι συγκεντρωμένοι σε δημόσιο χώρο, όταν αυτά δεν είναι της ίδιας οικογένειας.
Περιορίστε τον αριθμό ή τις κατηγορίες ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους ή κηδείες (π.χ. Αυστραλία: 5 άτομα για γάμο, 10 άτομα για κηδεία, Ηνωμένο Βασίλειο: μόνο άμεση οικογένεια σε κηδείες ή φίλοι, αν δεν υπάρχει άμεση οικογένεια).
Καταργήστε (ή εξαιρέστε) εγκαταστάσεις που οδηγούν σε πλήθος, όπως παγκάκια πάρκου.
1.7 Περιορίστε την ανάμειξη μεταξύ ομάδων πολιτών
Δώστε σημασία στον περιορισμό των «μακράς διάρκειας» επαφών μεταξύ ατόμων από διαφορετικές ομάδες που σπάνια αλληλεπιδρούν (π.χ. άτομα με κοινό χόμπι). Είναι προτιμότερες οι επαφές μεταξύ ατόμων σε παρόμοιες κοινωνικές ομάδες που αλληλεπιδρούν τακτικά μεταξύ τους (π.χ. στενή οικογένεια, συνάδελφοι, στενοί φίλοι).
Ζητήστε από τους ανθρώπους να προσδιορίσουν τον κοινωνικό κύκλο τους (τα άτομα με τα οποία ζουν ή πρέπει να έρθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού τους) και ζητήστε από τους ανθρώπους να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο εντός αυτού (συμβουλές από τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας).
Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσετε επισήμως από τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τον κοινωνικό κύκλο τους (θα βοηθήσουν επίσης στην παρακολούθηση και ανίχνευση, εάν εφαρμοστεί, όπως ήδη συμβαίνει στη Σιγκαπούρη και αλλού · de Montjoye et al. 2020).
Διατηρήστε τις ίδιες ομάδες εργασίας.
Διαχωρίστε τις ομάδες σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα.
Οι πολίτες να αποφεύγουν την κοινή χρήση χώρων, όπως να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο, εκτός από αυτά των οικείων/συγκατοίκων τους.
1.8 Περιορίστε τις επαφές ενώ ταξιδεύετε
Περιορισμός χωρητικότητας στις μεταφορές (η Κίνα περιορίζει τη χωρητικότητα των αεροπλάνων στο 75%).
Περιορίστε τη χρήση δημοσίων συγκοινωνιών για συγκεκριμένες ομάδες.
Διασφαλίστε επιπλέον χώρους στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα.
Παράσχετε ποδήλατα για να αποφεύγουν οι πολίτες τις δημόσιες συγκοινωνίες (όπως δωρεάν χρήση ενοικίασης ποδηλάτων στην Πράγα).
Διευρύνετε / εγκαταστήστε νέους ποδηλατόδρομους, για να ενθαρρύνετε τη χρήση ποδηλάτων (αντί για λεωφορεία / τρένα) και να επιτρέψετε στους ποδηλάτες περισσότερο φυσικό χώρο (π.χ. στη Γερμανία · Bezirksamt Friedrichshain-Kreuzberg von Berlin 2020).
Υιοθετήστε πρόγραμμα μειωμένων ωρών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της Κυριακής), για να περιορίσετε την επαφή των οδηγών με τους επιβάτες.
Εφαρμογή του μέτρου "σειρά παρά σειρά" στα καθίσματα των ΜΜΜ.
Ενθαρρύνετε το να αφήνουμε κενές θέσεις μεταξύ επιβατών.
Όπου υπάρχει η δυνατότητα, ο οδηγός πρέπει να μπαίνει από ξεχωριστή πόρτα στο μέσο μεταφοράς και να μένει μακριά από το επιβατηγό κοινό (π.χ. κατάργηση των μπροστινών θυρών στα λεωφορεία και απαγόρευση χρήσης σε όλο το μπροστινό μισό τμήμα του λεωφορείου).
Οι επιχειρήσεις πρέπει να προβλέψουν οποιοσδήποτε εργαζόμενος αρρωστήσει στη δουλειά να μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι του με ασφάλεια.
1.9 Διαχείριση κοινόχρηστων χώρων, όπως καντίνες, καταστήματα ή ανοιχτούς χώρους
Εφαρμόστε κυλιόμενα ωράρια για επισκέπτες και προσωπικό.
Εισαγάγετε ένα σύστημα κρατήσεων για να διευκολύνετε τους χρήστες να προσέρχονται σε ξεχωριστές ώρες.
Επεκτείνετε κάποια από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για πληροφορίες κυκλοφορίας ή οδικών βλαβών, σε ενημέρωση γύρω από τη χωρητικότητα χώρων άσκησης ή πάρκων.
Ορίστε σειρά προτεραιότητας για πρόσβαση σε δημόσιους χώρους (όπως πάρκινγκ πολυκαταστημάτων, πάρκων κτλ). Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί π.χ. το πρώτο γράμμα του επιθέτου (όπως έγινε στον Μαυρίκιο), τον αριθμό ταυτότητας, ή τον αριθμό σπιτιού (π.χ. μονός / ζυγός), τον αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου (όπως έγινε για την οδήγηση στο Μεξικό. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να καθοριστεί σειρά και ανάλογα με την κοινωνική ομάδα (π.χ. Δευτέρα το πρωί για οικογένειες με ανήλικα παιδιά, Δευτέρα το απόγευμα συνταξιούχους).
Περιορίστε το χρόνο που κάποιος μπορεί να παραμείνει σε κλειστό χώρο (π.χ. 30 λεπτά ανά καταστήματα, όπως έγινε στον Αγ. Μαυρίκιο), αλλά λάβετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες αγορές.
Σημάνετε με τρόπο ευκρινή τις συγκοινωνίες, όπως τα τρένα, και καθοδηγήστε τους επιβάτες μέσω ανακοινώσεων και ηλεκτρονικών πινακίδων.
Υιοθετήστε αυτοματοποιημένο σύστημα που θα κατευθύνει τους επιβάτες αμαξοστοιχιών σε λιγότερο κατειλημμένα βαγόνια (ήδη διαθέσιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας).
Οι οδηγοί αυτοκινήτων να περιμένουν εντός οχήματος, όταν εκτελούνται παραδόσεις και επιβιβάσεις ατόμων.
Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 12 μ.μ. - 2 μ.μ.) στο οποίο να μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο οι ευπαθείς πολίτες.
Φάση σε μεθόδους διαστήματος. Για παράδειγμα, αρχικά ανοίξτε τους δημόσιους χώρους σε λιγότερο δημοφιλείς ώρες και με αυστηρούς κανόνες.
Να επιτρέπετε την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους μόνο σε μεμονωμένα άτομα (όχι παρέες), εκτός από όσα χρίζουν υποστήριξης.
Ενθαρρύνετε τα ευάλωτα άτομα να επισκέπτονται κοινόχρηστους χώρους νωρίς την ημέρα (ειδικά εάν καθαρίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας) ή σε άλλους χρόνους ήπιας κυκλοφορίας.
1.10 Ορίστε τον μέγιστο αριθμό πολιτών που βρίσκονται σε μια τοποθεσία
Αυτό συνεπάγεται τον καθορισμό ενός μέγιστου ορίου στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε έναν χώρο (π.χ. κατάστημα, καντίνα, χειρουργική επέμβαση γιατρού, πάρκο ή βαγόνι τρένου) και στη συνέχεια, όταν επιτευχθεί, περιορίστε την πρόσβαση σε “ένας εντός ένας εκτός”.
Ορίστε σύστημα πρόσβασης με QR codes για να περιορίσετε τους αριθμούς.
Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα εισιτηρίων παρόμοια με αυτά που λειτουργούν σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.
Χρησιμοποιήστε κάμερες WiFi σε δωμάτια ή βαγόνια. Οι χρήστες μπορούν να συνδέονται στην κάμερα μέσω wifi για να γνωρίζουν πότε πρέπει να εισέλθουν ή πού υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Σχεδιάστε μια εφαρμογή όπου τα άτομα περιμένουν στην ουρά εικονικά, για παράδειγμα μέσα από τα αυτοκίνητά τους έξω από ένα κατάστημα ή έξω από τη χειρουργική επέμβαση γιατρού ή όταν το προσωπικό περιμένει να πάει για μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά και περιμένει να ενημερωθεί πότε είναι η σειρά τους.
Σχεδιάστε ένα σύστημα έτσι ώστε οι πόρτες να κλείνουν αυτόματα όταν τα άτομα υπερβαίνουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, βάσει εντοπισμού του σήματος του κινητού τους τηλεφώνου.
Σύστημα αναμονής στην ουρά από το αυτοκίνητό σας όπου στέλνετε μήνυμα στο σούπερ μάρκετ στο οποίο θέλετε να ψωνίσετε, κάθεστε στο αυτοκίνητό σας και, στη συνέχεια, λαμβάνετε ειδοποίηση όταν είναι η σειρά σας να μπείτε μέσα, όπως δοκιμάστηκε στη Νέα Ζηλανδία (Feek 2020).
1.11 Αυξήστε τους κοινόχρηστους χώρους
Ενθαρρύνετε την πρόσβαση σε κοντινούς ανοιχτούς χώρους (π.χ. γήπεδα γκολφ, γήπεδα γκολφ, αγροκτήματα, εκπαιδευτικές πανεπιστημιουπόλεις). Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να αποζημιώσετε τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τους.
Αυξήστε τα δικαιώματα "ανοιχτής πρόσβασης" σε ιδιωτικές γαίες ώστε να μειώσετε τα πλήθη στα πάρκα και τις πλατείες.
Δημιουργήστε κίνητρα προς τις τοπικές κοινότητες για ομαλή κοινή διαχείριση σε ιδιωτικά κτήματα.
Δημιουργήστε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τη χρήση αχρησιμοποίητων κήπων ή ανοιχτούς χώρους, ειδικά σε περιοχές με πυκνό πληθυσμό.
Αυξήστε τον αριθμό / πλήθος / χωρητικότητα των τρένων / λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια.
Αυξήστε τις προδιαγραφές (αριθμό ή μέγεθος) χώρων, όπως μέρη εστίασης ή αποδυτηρίων, ώστε να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των ατόμων.
Εξαιρέστε ή περιορίστε την κυκλοφορία σε συγκεκριμένους δρόμους, εναλλακτικά θέστε χαμηλότερα όρια ταχύτητας, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άσκηση και αναψυχή και για να διευκολύνετε την κοινωνική απόσταση.
1.12 Αυξήστε τη φυσική απόσταση
Χρησιμοποιήστε καθαρά, πολύχρωμα σημάδια στο έδαφος για να απομακρύνετε τους ανθρώπους (π.χ. πλέγμα για να δείξετε πού να φάτε μεσημεριανό γεύμα ή χώρους σε ουρές), κάντε τα αυτά διακριτά με την αφή για να διευκολύνετε την πρόσβαση σε όσους έχουν περιορισμένη όραση.
Χρησιμοποιήστε ξεκάθαρα μηνύματα, ζητώντας από τους ανθρώπους να τηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις.
Απασχολήστε προσωπικό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τηρήσουν αποστάσεις στις ουρές και να επιβάλουν κανόνες όπου είναι απαραίτητο.
Διατηρήστε τα κενά μεταξύ των χώρων εργασίας (π.χ. ταμείο παρά ταμείο, αύξηση του χώρου μεταξύ γραφείων).
Ενθαρρύνετε τη χρήση σκαλοπατιών και όχι ανελκυστήρων για όσους μπορούν να το κάνουν.
Περιορίστε τον αριθμό χρήσης ενός ανελκυστήρα ταυτόχρονα, π.χ. ένα άτομο ή μια οικογένεια ή ένα άτομο σε κάθε γωνία, εάν είναι μεγάλος ο ανελκυστήρας.
Επιτρέπεται μόνο σε άτομα με ειδικές ανάγκες / ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.
Αυξήστε την απόσταση στις κυλιόμενες σκάλες.
Απαγορεύστε την ανάβαση στις κυλιόμενες σκάλες.
Αυξήστε τα σημεία πρόσβασης για να μειώσετε τη συμφόρηση.
Δημουργήστε ξεχωριστές διαδρομές για όσους περπατούν και όσους τρέχουν.
1.13 Μειώστε τις αλληλεπιδράσεις αντίθετης ροής
Η λογική είναι ότι η μονόδρομη ροή αυξάνει την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων.
Δημιουργήστε μονόδρομες διαδρομές γύρω από κτίρια, καταστήματα, διαδρομές άσκησης και άλλους χώρους χρησιμοποιώντας βέλη και εμπόδια.
Εφαρμόστε το περπάτημα δεξιόστροφα γύρω από κοινόχρηστους χώρους.
Εφαρμόστε το περπάτημα στο πεζοδρόμιο που βρίκεται στο πλάι του δρόμου κυκλοφορίας των αυτοκινήτων (δηλαδή στα δεξιά στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Εάν ένα κτίριο έχει δύο σκάλες σκεφτείτε να κρατήσετε μία για να ανεβαίνει το κοινό και μία για να κατεβαίνει.
Διαχωρίστε σαφώς τις εισόδους και τις εξόδους σε ένα κτίριο.
Σε σημεία εισόδου με συνωστισμό, δώστε οδηγίες ώστε να διατηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στις ουρές με κενά ανάμεσα στους ανθρώπους.
1.14 Μειώστε την πιθανότητα μετάδοσης
Εγκαταστήστε φράγματα ή / και διαφανείς οθόνες σε καταστήματα ή δημόσια οχήματα για την προστασία του προσωπικού.
Ελέγξτε συχνά τη θερμοκρασία και απαγορεύστε την πρόσβαση σε εκείνους που έχουν αυξημένες θερμοκρασίες σε δημόσια κτίρια και χώρους εργασίας. Αυτό είναι ένα μέτρο ρουτίνας σε ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα (Xiao et al. 2020).
Κάντε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν.
Αποθαρρύνετε τις περιττές συζητήσεις όταν αναγκάζεστε να είστε σε κοντινές αποστάσεις.
Κλείστε τη μουσική σε δημόσιους χώρους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να υψώσουν φωνές ή να πλησιάσουν και άρα να αυξήσουν τις πιθανότητες μετάδοσης.
Αυξήστε τον αερισμό σε εσωτερικούς χώρους.
Αποφύγετε την ανακυκλοφορία του αέρα για τη μείωση της συγκέντρωσης μολυσματικών αερολυμάτων σε ένα σύστημα.
2. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Οι οδηγίες από το CDC λένε ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί όταν οι άνθρωποι αγγίζουν επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό πριν αγγίξουν τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους, αλλά αυτό φαίνεται λιγότερο σημαντικό από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο (CDC 2020a) .
2.1 Αφαίρεση αντικειμένων που απαιτούν φυσική επαφή
Όπου είναι δυνατόν, αφαιρέστε συστήματα που χρειάζονται επαφή με το δέρμα, όπως λαβές πορτών ή σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Ελέγξτε αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άτομα (π.χ. κοινόχρηστο ψύκτη νερού, δημόσια καθίσματα ή περιοδικά σε αεροσκάφη) και σκεφτείτε να αφαιρέσετε εκείνα που δεν είναι απαραίτητα, ειδικά εκείνα που είναι δύσκολο να καθαριστούν.
Όπου είναι πρακτικό, αφαιρέστε τις πόρτες ή διατηρήστε τις ανοιχτές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
2.2 Βελτίωση της ευκολίας εκτέλεσης δραστηριοτήτων χωρίς επαφή
Χρησιμοποιήστε αυτοματοποιημένα, ανέπαφα, συστήματα όπως αυτόματες πόρτες, αυτόματες βρύσες, αυτοματοποιημένες διαβάσεις πεζών (στο Σίδνεϊ, Αυστραλία) ή αυτόματες συσκευές απολύμανσης.
Αναπτύξτε εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα για να υπογράφετε για την παραλαβή πακέτων χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τον στυλό του εργαζόμενου στις παραδόσεις.
Αποτρέψτε το άγγιγμα κοινόχρηστων οθονών μέσω της υποχρεωτικής χρήσης προσωπικού pointer.
Καταργήστε τη χρέωση της πλαστικής σακούλας για παράδοσεις μέσω ηλεκτρονικών αγορών για να μπορεί το δέμα να παραδοθεί ανέπαφα, εκτός της οικίας.
Κάντε υποχρεωτικές τις πλαστικές σακούλες για παραδόσεις - θα πρέπει να παραμένουν εκτός της ιδιοκτησίας και να τις φέρνει στο σπίτι του ο πελάτης.
Αναπτύξτε συστήματα φόρτισης χωρίς βύσμα για τα ηλεκτρικά οχήματα επόμενης γενιάς και άλλες συσκευές.
Αντικαταστήστε τις συσκευές αναγνώρισης με οθόνη αφής από συσκευές με αναγνώριση φωνής.
2.3 Αυξήστε της χρήση ανέπαφων πληρωμών
Ενθαρρύνετε την πληρωμή με κάρτα για να μειώσετε τη διαχείριση χρημάτων.
Ενθαρρύνετε τις πληρωμές χωρίς επαφή για να μειώσετε την επαφή με τα τερματικά πληρωμών.
Αυξήστε το μέγιστο όριο για ανέπαφες πληρωμές.
Ενθαρρύνετε τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων.
Κάντε την πληρωμή χωρίς επαφή προεπιλεγμένη επιλογή στα ταμεία self-checkout (όπως γίνεται στην Εσθονία) για να μειώσετε την ανάγκη να αγγίξει κάποιος την οθόνη.
Διευκολύνετε τα μικρά καταστήματα να στραφούν σε πληρωμές μέσω τηλεφώνου (ορισμένες τράπεζες διστάζουν να το επιτρέψουν).
2.4 Σχεδιάστε συστήματα για τη μείωση της κοινής επαφής
Αφαιρέστε τις επιλογές αυτο-συσκευασίας κατά την αγορά τροφίμων με προσυσκευασία στο στάδιο της παραγωγής (π.χ. για φρέσκο ψωμί και λαχανικά).
Σηματοδοτήστε κατάλληλα ώστε διαφορετικά άτομα να αγγίζουν διαφορετικές σημεία του ίδιου αντικειμένου, π.χ. οι κάδοι απορριμμάτων να έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε οι συλλέκτες να αγγίζουν διαφορετικά σημεία από τους πολίτες που εναποθέτουν τα σκουπίδια (π.χ. λαβή με κόκκινο χρώμα και με την ένδειξη "μην αγγίζετε")
Αυξήστε τη χρήση των drones για παράδοση.
Χρησιμοποιήστε τη χρήση οχημάτων χωρίς οδηγό για παράδοση.
Τα καροτσάκια σούπερ μάρκετ να τροποποιηθούν, ώστε να μην λειτουργούν πλέον με νομίσματα.
Τοποθετήστε barcodes, ώστε ο ταμίας να μην χρειάζεται να αγγίξει τα προϊόντα.
Χρησιμοποιήστε τον ιμάντα μεταφοράς για να μετακινήσετε τα προϊόντα προς τους πελάτες χωρίς να τα ακουμπά ο ταμίας.
Σηματοδοτήστε για τη μείωση του περιττού αγγίγματος των αντικειμένων, για παράδειγμα άγγιγμα αντικειμένων σε καταστήματα μόνο εφόσον αγοράζονται (π.χ. εφαρμόστε τον κανόνα «αγγίξτε το και αγοράστε το»).
Όλα τα σκουπίδια (π.χ. σε self service φαγητό) πρέπει να τοποθετούνται κατ' ευθείαν στον κάδο και όχι να μένουν για να τα καθαρίσει κάποιος άλλος.
Ενθαρρύνετε τη χρήση της τεχνολογίας «Scan and Go» σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ όπου τα αντικείμενα σαρώνονται και μπαίνουν στη σακούλα απευθείας από τον πελάτη ενώ ψωνίζει. Τα κινητά τηλέφωνα σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαρωτές.
Σκανάρετε τα barcodes των προϊόντων στα ράφια με κινητό τηλέφωνο για να λάβετε πληροφορίες για το προϊόν και να μειώσετε το άγγιγμα από τους πελάτες.
Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα τοποθετούνται στα ράφια με τις ετικέτες και τα barcodes προς τα έξω για να μειωθεί η ανάγκη για επαφή.
2.5 Χρησιμοποιήστε εργαλεία για να αποφύγετε την άμεση επαφή
Εργαλεία που παρέχονται σε άτομα (π.χ. λαβίδες από κατάστημα) για την αφαίρεση της άμεσης επαφής με αντικείμενα. Εργαλεία που απολυμαίνονται πριν από την επόμενη χρήση.
Οι πελάτες να φέρνουν τα δικά τους εργαλεία (για να μαζέψουν τα ψώνια ή να πατήσουν το PIN). Τα εργαλεία ιδανικά πρέπει να είναι σχεδιασμένα για να είναι πολυλειτουργικά. Η απολύμανση του εργαλείου να είναι δυνατή κατά την είσοδο και την έξοδο.
Παροχή γαντιών πριν από τη χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, όπως οι αντλίες βενζίνης. Παροχή κάδων για τη σωστή απόρριψη γαντιών στο τέλος της χρήσης.
2.6 Ανακατανομή εργασιών ώστε ένα άτομο να έρχεται σε επαφή με αντικείμενο το οποίο έως σήμερα άγγιζαν πολλά άτομα
Ζητήστε από ένα μέλος του προσωπικού να ανεφοδιάζει τα αυτοκίνητα με βενζίνη για να αποτρέψετε τη χρήση των αντλιών βενζίνης από πολλά άτομα. Με την πληρωμή μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο η συναλλαγή μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την έξοδο από το αυτοκίνητο.
Συντομεύστε τις γραμμές παραγωγής όπου αυτό είναι εφικτό ή διορθώστε τις εργασιακές σχέσεις έτσι ώστε κάθε άτομο σε μια γραμμή παραγωγής να πρέπει να αλληλεπιδρά μόνο με περιορισμένο αριθμό συναδέλφων. Για παράδειγμα, αναθέστε στο ίδιο άτομο την παραγωγή και τη συσκευασία ή αναθέστε σε ένα άτομο τη συσκευασία πραγμάτων που άλλοι εργαζόμενοι παράγουν.
2.7 Μείωση της επαφής με την παλάμη και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα
Χρησιμοποιήστε μια άρθρωση του δακτύλου αντί για την άκρη του δακτύλου για να αγγίξετε αντικείμενα (όπως κουδούνι ή πληκτρολόγιο PIN).
Χρησιμοποιήστε τους αγκώνες αντί για τα χέρια για να σπρώξετε βαρύτερα αντικείμενα (όπως πόρτες).
Επανασχεδιάστε ή προσαρμόστε τα αντικείμενα που απαιτούν φυσική επαφή για τη μείωση του αγγίγματος με τα χέρια, όπως κοινόχρηστους ψύκτες νερού και πόρτες που να ανοίγουν με το πόδι ή τον αγκώνα. Το Materialize (2020) παρέχει αρχεία σχεδίασης για επέκταση λαβής πόρτας με εκτύπωση 3D.
2.8 Ενθαρρύνετε τη μοναδική των χρήση αντικειμένων
Οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά τους παρά κοινόχρηστα αντικείμενα, όπως μπουκάλια νερό αντί για ποτήρια.
Οι εργαζόμενοι να κάνουν αποκλειστική χρήση αντικειμένων που συνήθως είναι κοινά, όπως συρραπτικά.
Ενθαρρύνετε τους εργαζομένους να φέρουν το δικό τους φαγητό πριν έρθουν στη δουλειά.
Μην παρέχετε κοινόχρηστα σκεύη για φαγητό ή ποτό στο χώρο εργασίας, εκτός εάν μπορούν να καθαριστούν σωστά μεταξύ των χρήσεων.
Οι εργαζόμενοι να γευματίζουν στα γραφείο σας, όσο είναι δυνατόν.
2.9 Μειώστε την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων
Μεγαλύτερη χρήση ποτηριών, μαχαιροπίρουνων και πιάτων μιας χρήσης, αρκεί να μπορούν να απορριφθούν με ασφάλεια.
2.10 Χρησιμοποιήστε ασφαλέστερες επιφάνειες
Ο χαλκός είναι γνωστό ότι απενεργοποιεί τους ιούς πολύ πιο γρήγορα από άλλα κοινά επιφανειακά υλικά (Grass et al. 2011; Vincent et al. 2018) συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 (van Doremalen et al. 2020). Ο ιός SARS-CoV-2 είναι λιγότερο ανθεκτικός σε χαρτί / χαρτόνι απ 'ότι στο πλαστικό (van Doremalen et al. 2020)
Προσθέστε επιφάνειες χαλκού σε κοινόχρηστους / δημόσιους χώρους, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες.
Χρησιμοποιήστε χάρτινες αντί για πλαστικές σακούλες.
3. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Η βελτιωμένη προσωπική υγιεινή και ιδιαίτερα το πλύσιμο των χεριών είναι τυπική καθοδήγηση (π.χ. CDC 2020b). Τα καλύμματα προσώπου μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση ή σε μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε λιγότερη προσήλωση σε άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική απόσταση (ΠΟΥ 2020), αλλά τώρα συνιστάται από το CDC για όλα τα άτομα άνω των δύο ετών σε δημόσιους χώρους.
3.1 Πλύσιμο των χεριών
Δημιουργήστε έναν κανόνα τακτικού, αποτελεσματικού, πλυσίματος χεριών (συμπεριλαμβανομένων των μπράτσων εάν είναι γυμνά) ειδικά όταν αλλάζετε μέρος ή μετά από πιθανή μόλυνση.
Επενδύστε σε σταθμούς πλυσίματος χειρός σε φτωχές κοινότητες (π.χ. Hulland et al. 2013), οι οποίοι μπορούν να εγκατασταθούν σε στάσεις λεωφορείων κ.λπ.
Δώστε πληροφορίες για να δείξετε στους ανθρώπους πώς να πλένουν αποτελεσματικά τα χέρια τους.
Χρησιμοποιήστε σήμανση στα μπάνια που να επικοινωνούν τους κινδύνους της μη πλύσης των χεριών. Μια μελέτη έδειξε ότι αυτό ήταν αποτελεσματικό στο Ηνωμένο Βασίλειο στην αύξηση του ποσοστού των ατόμων που έπλεναν τα χέρια τους (Judah et al. 2009).
Παρέχετε εγκαταστάσεις καθαρισμού χεριών σε εισόδους και εξόδους περιοχών με πιθανή μόλυνση, αλλά και μέσα σε αυτές.
Αυτόματα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ κατά την είσοδο και την έξοδο από τα σούπερ μάρκετ.
Αυτόματα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υποχρεωτικό πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με πιθανώς μολυσμένα αντικείμενα.
Υποχρεωτικό πλύσιμο χεριών πριν και μετά το φαγητό.
Παρέχετε δωρεάν σαπούνι ή απολυμαντικό σε εργαζόμενους και εθελοντές, όπως συλλέκτες κάδου και κούριερ/εργαζόμενους σε delivery για να ενθαρρύνετε το τακτικό πλύσιμο.
3.2 Αύξηση της προσωπικής υγιεινής
Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να αποφεύγουν να αγγίξουν το πρόσωπο.
Χρησιμοποιήστε δονούμενα βραχιόλια ή εφαρμογές για να αποθαρρύνετε τους ανθρώπους να αγγίζουν το πρόσωπό τους (π.χ. https://donottouchyourface.com/ ).
Ενθαρρύνετε ή ζητήστε από τους ανθρώπους να σταματήσουν να φτύνουν σε δημόσιους χώρους.
Πλύνετε καλά τα χέρια πριν και μετά το άγγιγμα του προσώπου.
Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να φτερνίζονται ή βήχουν στο εσωτερικό του αγκώνα τους παρά στο χέρι (για να μειώσουν την περαιτέρω μετάδοση).
Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλα και να τα πετάνε σε κάδο μετά από βήχα, φτέρνισμα ή σκουπίζοντας το πρόσωπό τους αντί να χρησιμοποιούν ρούχα ή μαντήλια.
Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να κάνουν ντους κατά την επιστροφή τους στο σπίτι (ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες υγείας, τους οδηγούς λεωφορείων, τους εργαζόμενους σε καταστήματα κ.λπ.).
Αυξήστε τον αριθμό των κάδων απορριμμάτων που διατίθενται για την απόρριψη χαρτομάντηλων σε δημόσιους χώρους.
Αυξήστε τη διαθεσιμότητα των ντους στο χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους οδηγούς λεωφορείων, τους εργαζόμενους στα καταστήματα κ.λπ.
3.3 Ενθάρρυνση της χρήσης μάσκας προσώπου
Φορέστε μάσκες όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι (υποχρεωτική στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κίνα και τη Σλοβακία). στην Αυστρία υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ, συνιστάται στις ΗΠΑ όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.
Μάσκες προσώπου να παρέχονται κατά την είσοδο σε κλειστούς χώρους
Δώστε προτεραιότητα στην παροχή μάσκας προσώπου σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδέχεται να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσουν, και διευκολύνετε το πλύσιμο και / ή την απόρριψη μασκών για όλους μετά τη χρήση.
Παρέχετε στο κοινό πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή, αφαίρεση, καθαρισμό και απόρριψη μάσκας προσώπου και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
Εξασφαλίστε υψηλές προδιαγραφές προστασίας των καταναλωτών από την εσφαλμένη πώληση ανεπαρκών, υπερτιμημένων ή ακατάλληλων μάσκας και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
3.4 Ενθάρρυνση αποτελεσματικού πλυσίματος ρούχων
Αλλάξτε και πλύντε τα ρούχα κατά την επιστροφή στο σπίτι ή μετά από πιθανή μόλυνση (ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους οδηγούς λεωφορείων, τους εργαζόμενους σε κατάστημα κ.λπ.).
Αποφύγετε να μετακινείτε και ανακατεύετε βρώμικα ρούχα πριν από το πλύσιμο για να μειώσετε την πιθανότητα διασποράς του ιού μέσω του αέρα.
Πλύνετε και στεγνώστε το καλάθι με τα άπλυτα ή απολυμάνετε τις λεκάνες που χρησιμοποιείτε για τη μεταφορά των ρούχων.
Πλύνετε σε κατάλληλη θερμοκρασία και με κατάλληλη ποσότητα απορρυπαντικού.
Υποστηρίξτε άτομα των οποίων η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις πλυσίματος ρούχων ενδέχεται να είναι περιορισμένη λόγω οικονομικής κατάστασης ή των κανονισμών της καραντίνας.
3.5 Χρήση UV-C
Το UV-C (υπεριώδες φως μικρού μήκους κύματος που έχει μικροβιοκτόνο δράση) φαίνεται αποτελεσματικό αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν άνθρωποι ή ζώα είναι παρόντα.
Απολυμάνετε τα τρόφιμα με UV-C.
Απολυμάνετε φακέλους και γράμματα, τα χρήματα και άλλα αντικείμενα (π.χ. τηλέφωνο ή κλειδιά) με UV-C.
Υποστηρίξτε ευάλωτα άτομα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρισμό με UV-C όπου χρειάζεται.
3.6 Βελτίωση του καθαρισμού
Μια γκάμα βιοκτόνων προϊόντων είναι αποτελεσματική έναντι του SARS-CoV-2 coronavirus. Οι πηγές τεκμηριωμένης καθοδήγησης περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC 2020) και τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA 2020).
Κάντε τους χώρους δημόσιας συγκοινωνίας και άλλους κοινόχρηστους χώρους πιο εύκολο να απολυμανθούν ή να σκουπιστούν γρήγορα, χρησιμοποιήστε μη απορροφητικά υλικά για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό κ.λπ.
Καθαρίζετε τακτικά εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, όπως καθίσματα ή παιδικές χαρές, με απολυμαντικό.
Καθαρίζετε τακτικά αντικείμενα που είναι πιθανότατα μολυσμένα (βρύσες, αντλίες βενζίνης, λαβές πορτών κ.λπ.).
Καθαρίζετε τακτικά τους χώρους εργασίας, ιδίως τις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως γραφεία, πληκτρολόγια, λαβές πορτών, καντίνες, τουαλέτα και νιπτήρα, εκτυπωτές, ψύκτες νερού και τα παιχνίδια στους παιδικούς σταθμούς.
Μειώστε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς για να επιτρέψετε τον καθαρισμό.
Κάντε κανόνα τον καθαρισμό κοινόχρηστων επιφανειών με μαντηλάκια μίας χρήσης πριν από τη χρήση.
Ενθαρρύνετε ή ζητήστε από το κοινό να έχουν το δικό τους απολυμαντικό για να το χρησιμοποιούν τακτικά πριν αγγίξουν κοινόχρηστα αντικείμενα, όπως λαβές πορτών.
Παρέχετε απολυμαντικά μαντηλάκια σε σημεία όπου είναι πιο πιθανό να μολυνθεί κάποιος, όπως μηχανές καρτών / συστήματα εισόδου σε πόρτες.
Καθαρίστε καλά περιοχές που χρησιμοποιούνται από άτομα που δηλώνουν ότι αισθάνονται αδιαθεσία.
Καθαρίστε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, όπως τραπέζια καντίνας, καροτσάκια αγορών ή οθόνες αφής αυτοεξυπηρέτησης, ανάμεσα στις χρήσεις από διαφορετικά άτομα.
Ψεκάστε εξωτερικούς χώρους και οχήματα με απολυμαντικό που θα ρίχνουν drones ή αεροσκάφη (όπως γίνεται στις τροπικές περιοχές για τον έλεγχο των κουνουπιών).
Παρέχετε ευρεία καθοδήγηση σχετικά με τη δημιουργία σπιτικών σκευασμάτων και σπρέι με οινόπνευμα.
Αναφέρετε με σαφήνεια ποιες λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές στο να σκοτωθεί ο ιός.
Παρέχετε δωρεάν απολυμαντικά σπρέι και σταθμούς ανεφοδιασμού.
Παρέχετε σαφείς οδηγίες για αποτελεσματικά απολυμαντικά που είναι ήδη διαθέσιμα στο σπίτι.
Δημιουργήστε σαφή βιομηχανικά πρότυπα και προσδοκίες σχετικά με τη χρήση απολυμαντικών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια σε πακέτο κ.λπ.
3.7 Δώστε χρόνο ώστε να απολυμανθούν τα αντικείμενα
Τα πειράματα στον SARS-CoV-2 δείχνουν μια εκθετική αποσύνθεση του ιικού φορτίου. Ο μεγαλύτερος χρόνος ζωής που διαπιστώθηκε ήταν περίπου 5,6 ώρες σε ανοξείδωτο ατσάλι και 6,8 ώρες σε πλαστικό (van Doremalen et al 2020) αλλά χαμηλότερη στο χαρτόνι και πολύ χαμηλότερη σε χαλκό. Μια άλλη έκθεση (Moriarty et al. 2020) διαπίστωσε ότι το SARS-COV-2 θα μπορούσε να ανιχνευθεί σε επιφάνειες για έως και 17 ημέρες. Η έρευνα σχετικά με τον ιό της γρίπης έδειξε ότι όλοι οι βιώσιμοι ιοί εξαφανίστηκαν μετά από 24 ώρες σε όλες τις επιφάνειες που δοκιμάστηκαν (πλαστικό, ξύλο, χάλυβα και πανί), αλλά η ποσότητα του αδρανούς ιικού υλικού (γενετικό υλικό) άλλαξε πολύ λίγο (μόνο 10–100 φορές λιγότερο μετά 24 ώρες) (Greatorex et al. 2011).
Τοποθετήστε αντικείμενα (επιστολές και πακέτα) που δεν αλλοιώνονται σε σακούλες μετά την παράδοση και περιμένετε πριν τα ανοίξετε.
Ενθαρρύνετε τη χρήση κουτιών για τη συλλογή αλληλογραφίας, με τη δυνατότητα να επιθεωρήσετε το περιεχόμενό τους χωρίς να τα αγγίξετε, ώστε ο παραλήπτης να μπορεί να αποφασίσει εάν θα τα ανοίξει ή θα τα αφήσει για απολύμανση.
Βάλτε σε διπλή σακούλα τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και αφήστε για 72 ώρες πριν τον πετάξετε.
Επιλέξτε πρώτα οτιδήποτε κοινόχρηστο χρησιμοποιήθηκε λιγότερο πρόσφατα αναφορικά (δωμάτιο ξενοδοχείου, κοινόχρηστο όχημα).
Όπου υπάρχουν πολλές επιλογές (θέσεις λεωφορείων σε σχετικά κενά λεωφορεία) ή μπορούν να δημιουργηθούν (καρέκλες μπροστά σε γραφείο κάποιου που κάνει one-to-one συναντήσεις), διαθέστε περισσότερες θέσεις για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο από την τελευταία χρήση.
3.8 Συστήματα καθαρισμού λυμάτων
Το έγγραφο συναίνεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με μια υπερδιάδοση του SARS σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση σημειώθηκε λόγω ελαττωμάτων στο σύστημα υδραυλικών λυμάτων (ΠΟΥ 2003). Ένα σχόλιο σχετικά με τον μετριασμό της μετάδοσης SARS-CoV-2 μέσω υδραυλικών συστημάτων λυμάτων (Gormley et al. 2020) πρότεινε τις ακόλουθες επιλογές για τη μείωση αυτού του κινδύνου.
Εξερευνήστε τις αιτίες δυσάρεστων μυρωδιών στα μπάνια, τις κουζίνες ή τις περιοχές πλύσης.
Ανοίξτε μια βρύση σε όλες τις συσκευές νερού για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σιφόνια των μπάνιων.
Εάν οι σωληνώσεις λυμάτων είναι αποσυνδεδεμένες ή ανοιχτές, σφραγίστε τες αμέσως (για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα ελαστικό λαστιχένιο γάντι για να καλύψετε την άκρη ή μια πλαστική σακούλα και μονωτική ταινία).
Εάν υπάρχει ρωγμή ή διαρροή στις σωληνώσεις, σφραγίστε με ταινία ή κόλλα.
Παρακολουθήστε συνεχώς ολόκληρη την απόδοση του συστήματος (για μεγάλα ή ψηλά κτίρια).
3.9 Καθαρισμός συστημάτων κλιματισμού
Μία μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι βρέθηκαν σωματίδια ιού SARS-CoV-2 στα συστήματα εξαερισμού των νοσοκομειακών δωματίων ασθενών με COVID-19 (Ong et al. 2020).
Βεβαιωθείτε ότι ο κλιματισμός διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα φιλτραρίσματος.
Καθαρίστε τακτικά και συντηρήστε τα συστήματα εξαερισμού.
Αερίστε καλά τους χώρους για να μειώσετε το ιικό φορτίο.
Βεβαιωθείτε ότι οι εξαεριστήρες κλιματισμού βρίσκονται μακριά από δημόσιους χώρους.
Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί κλιματισμού δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν μέσω ανοιχτών παραθύρων.
4. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ
Η τελευταία καθοδήγηση από το Office International des Epizooties (Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων) αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα ζώα που έχουν μολυνθεί από τον άνθρωπο παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του COVID-19» (OIE 2020). Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός που προκαλεί COVID-19 σε ανθρώπους μπορεί να μεταδοθεί, τουλάχιστον πειραματικά και με υψηλές ιικές δόσεις, σε γάτες και κουνάβια (Shi et al. 2020). Ορισμένες μολυσμένες γάτες κατάφεραν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε μια άλλη γάτα μέσω αέρος. Οι μικρές σε ηλικία γάτες εμφανίστηκαν πιο ευαίσθητες σε λοίμωξη, οι σκύλοι (ηλικίας 3 μηνών) φάνηκαν να έχουν χαμηλή ευαισθησία στις ασθένειες και οι χοίροι, τα κοτόπουλα και οι πάπιες φαίνεται να μην έχουν ευαισθησία.
Στις 6 Απριλίου 2020, μια τίγρη στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, εξετάστηκε θετικά για τον COVID-19 και πιστεύεται ότι έχει μολυνθεί από την επαφή με έναν ασυμπτωματικό ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου (Anon 2020a). Το CDC συμβουλεύει, ως προληπτικό μέτρο, τα άτομα που υποφέρουν ή υποπτεύονται ότι έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 να περιορίσουν την επαφή τους με τα κατοικίδια ζώα (CDC 2020c). Οι τρέχουσες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να κρατούν τις γάτες σε εσωτερικούς χώρους εάν κάποιος στο νοικοκυριό έχει παρουσιάσει συμπτώματα COVID-19 (Gill 2020). Οι πιθανές ενέργειες που αναφέρονται εδώ είναι προληπτικές επιλογές για την αντιμετώπιση αυτού του δυνητικού κινδύνου.
Ελαχιστοποιήστε το άγγιγμα, την ανταλλαγή τροφίμων και την άμεση επαφή ύποπτων μολυσμένων ατόμων με ζώα συντροφιάς, όπως γάτες, για να μειώσετε τους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών.
Μειώστε την επαφή μεταξύ των ζώων συντροφιάς (π.χ. ξεχωριστά μπολ με φαγητό και νερό, διατήρηση σε ξεχωριστά δωμάτια) που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που ενδέχεται / έχουν COVID-19.
Απολυμάνετε και απορρίψτε με ασφάλεια τυχόν δυνητικά μολυσμένα υλικά (π.χ. άμμο γάτας με περιττώματα ή ούρα) από κατοικίδια ζώα που είχαν στενή επαφή με άτομα με λοίμωξη COVID-19.
Κάντε τεστ σε ζώα συντροφιάς για λοίμωξη από τον COVID-19 εάν υπάρχει υποψία μετάδοσης από μολυσμένα κατοικίδια ζώα ή άτομα.
Κρατήστε τις γάτες κατοικίδιων ζώων σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια μόλυνσης για να αποτρέψετε τη μετάδοση από σπίτι σε σπίτι.
Κρατήστε τα σκυλιά σε λουριά όταν βρίσκεστε έξω σε περιπάτους.
Ενθαρρύνετε μέτρα κοινωνικής απόστασης τόσο για άγρια όσο και για ζώα συντροφιάς.
Ενθαρρύνετε το πλύσιμο των κατοικίδιων ζώων προτού το παραδώσετε σε κτηνιάτρους.
5. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Τα μέτρα απαγόρευσης της μετακίνησης των πολιτών είναι ένα στοιχείο περιορισμού στα αρχικά στάδια μιας πανδημίας. Σε μεταγενέστερα στάδια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης σε απομονωμένες κοινότητες όσο και μεταξύ περιοχών με πολύ διαφορετικά επίπεδα μόλυνσης.
5.1 Μειώστε την κίνηση που επιδεινώνει το πρόβλημα
Περιορίστε την κυκλοφορία σε σχέση με τη χώρα προέλευσης του ιού και τυχόν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Απαγορεύστε τα ταξίδια από τα αστικά κέντρα σε εξοχικά σπίτια σε αγροτικές κοινότητες, για τη μείωση του φόρτου στις υποδομές υγείας σε εκείνες τις περιοχές.
Σταματήστε ή περιορίστε την επαφή με κοινωνικές ομάδες που επί του παρόντος έχουν ελάχιστη επαφή και είναι απίθανο να μολυνθούν.
Κάντε διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Περιορίστε τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. βασική εργασία, οικογενειακή επείγουσα ανάγκη, φροντίδα συγγενών) με σαφή και εκτελεστέο ορισμό του τι συνιστά μεγάλη απόσταση (π.χ. μέγιστη ακτίνα ταξιδιού, διέλευση ορίων τοπικής αυτοδιοίκησης, μετακίνηση μεταξύ οικισμών ή μετάβαση περαιτέρω από ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο για μια δεδομένη εργασία).
Καθιέρωση ποινών για μη τήρηση κανόνων / οδηγιών για ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της ψευδούς δήλωσης σε σχέση με το ιστορικό ταξιδιών (που έγινε στην Κίνα).
Παρέχετε κίνητρα για την εύκολη αναβολή ταξιδιού (π.χ. επιστροφές χρημάτων για κλεισμένα εισιτήρια, κουπόνια για την επιλογή ακύρωσης εισιτηρίων).
5.2 Μειώστε τον κίνδυνο μετάδοσης όσων ταξιδεύουν
Εφαρμόστε τις επιλογές που περιγράφονται στις παραπάνω ενότητες για τον εντοπισμό μολυσμένων ατόμων (φυσική απομόνωση, μείωση της μόλυνσης, προσωπική υγιεινή και καθαρισμός) στα συστήματα μεταφοράς.
Διαδώστε την αντίληψη ότι καλό είναι οι άνθρωποι να αυτο-απομονωθούν μετά το ταξίδι.
Επιβάλλετε υποχρεωτική καραντίνα μετά από διεθνή ταξίδια (π.χ. στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία) ή μεταξύ ορισμένων πόλεων (π.χ. χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα, εξακολουθεί να λειτουργεί στο Πεκίνο, Chen & Teng 2020).
Χρησιμοποιήστε θερμικό έλεγχο σε αεροδρόμια (αν και αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του (Normille 2020).
Κάντε ελέγχους για τον ιό πριν από διεθνείς πτήσεις, κάτι που αποτρέπει επίσης τη μετάδοση σε άλλους κατά την πτήση (απαιτεί ταχύτερους χρόνους δοκιμών ή αυστηρή καραντίνα μεταξύ δοκιμών και αποτελεσμάτων).
Επιβάλλετε περίοδο καραντίνας πριν από τα ταξίδια.
Παρέχετε ειδικά ταξιδιωτικά διαβατήρια / γραμματόσημα για ταξίδια. Αυτό απαιτεί ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένα άτομα έχουν αναπτύξει ανοσία και δεν έχουν μολυνθεί.
Παρέχετε στους ανθρώπους που ταξιδεύουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Διασφαλίστε ότι τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Αφήστε κενό ίσο με μία θέση μεταξύ επιβατών (εκτός αν προέρχονται από την ίδια οικογένεια / νοικοκυριό) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.