Το "Ελληνικό πρωτόκολλο θεραπείας του Covid-19 με τη χρήση της κολχικίνης για ασθενείς με επιπλοκές στην καρδιά", πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ! Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Όπως δήλωσε ο επιβλέπων της μελέτης με την ονομασία Grecco-19, η χρήση της κολχικίνης έχει εφαρμοστεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς "γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας (φλεγμονής του μυοκαρδίου). Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορωνοϊό".
Η πρώτη φάση της έρευνας, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Παναγιώτη Γαργαλιάνου (προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων), διήρκησε 2 εβδομάδες με τη συμμετοχή 120 ασθενών.
Όπως ορίζει η μεθοδολογία, στους μισούς εξ αυτών χορηγήθηκε το κοκτέιλ φαρμάκων περιέχον κολχικίνη, ενώ στους άλλους μισούς μόνο η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία ανακοίνωσε ο Δρ Στεφανάδης: "Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα ηωσινόφιλα πέφτουν. Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορωνοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά. Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και κολχικίνη καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς.
Ήδη, Καναδοί επιστήμονες έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς. Υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά. Για την ώρα θα δίνεται όπως σήμερα χορηγούνται προληπτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την γρίπη, αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προληπτική χρήση κολχικίνης με το που εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού".
Τα πρώτα αποτελέσματα της επιτυχημένης Α' φάσης ετοιμάζονται προς δημοσίευση σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Όπως δήλωσε στο GoodNews αργά το βράδυ της Τρίτης ο κ. Στεφανάδης "Η επόμενη φάση ξεκίνησε ήδη με τη συμμετοχή 180 ασθενών και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 4 εβδομάδες".