H 23χρονη Κυριακή Χατζηγεωργίου, τελειόφοιτη του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ και ο 28χρονος Κυριάκος Νικολαΐδης, απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ δημιούργησαν μια πλατφόρμα για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα. «Αυτό που κάνουμε είναι να φέρνουμε κοντά τους αγρότες με άτομα που θέλουν να εργασθούν στη συγκομιδή της παραγωγής. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πρόβλημα με την εύρεση εργατικού δυναμικού για να βοηθήσουν στην συγκομιδή των αγροτών και πόσο μάλλον πλέον με τη κατάσταση που επικρατεί λόγω του lockdown. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ξεκινήσαμε (σ.σ. 1η Απριλίου) δεχόμαστε καθημερινά πάρα πολλές αιτήσεις και έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα μας.», λέει στο GoodNews o Κυριάκος Νικολαΐδης.
Τόσο οι αγρότες που αναζητούν εργατικό δυναμικό για να αναλάβει τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών όσο και οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν, έστω εποχιακά, στον αγροτικό τομέα, μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στο site agro-u.com. Το αίτημα στην πλατφόρμα είναι δωρεάν και η ομάδα του Agro-U το ανακατευθύνει ανάλογα για να κάνει τη σύνδεση μεταξύ αγροτών και εργατών.
Η πρωτοβουλία γεννήθηκε μέσα από το οικοσύστημα του Ok!Thess στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Νίκου Τσονιώτη, ο οποίος κρύβεται και πίσω από την ομάδα “Covid-19 Response Greece”. «Τα GoodNews είναι ότι τώρα που θα είναι δύσκολη η είσοδος εργατών από γειτονικές χώρες στην Ελλάδα και πολύς κόσμος αντιμετωπίζει δυσμενείς εργασιακές συνθήκες λόγω της πανδημίας, το start-up αυτό έχει μέσα σε 2 εβδομάδες 800 αιτήσεις, από εργάτες και αγροτες μέχρι φοιτητές και ανέργους... Νέα παιδιά με όρεξη και από αγροτικές οικογένειες.», μάς λέει ο Νίκος Τσονιώτης.
Διάβαστε συνέντευξη του Κυριάκου Νικολαΐδη στο GoodNews:
Πόσα περίπου αιτήματα υπάρχουν;
Η λειτουργία μας ξεκίνησε στις 1 Απριλίου και μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 800 αιτήσεις με πολλούς από τους βοηθούς συγκομιδής να αναφέρουν πως επιθυμούν να εργαστούν μαζί με γνωστά τους άτομα, 1 ή και περισσότερα.
Ποιες περιοχές της Ελλάδας εκπροσωπούνται;
Έχουμε αιτήσεις από όλη την Ελλάδα! Ξεκινώντας από Διδυμότειχο, Ξάνθη και Κομοτηνή, και καταλήγοντας Ναύπλιο, Κρήτη ακόμα και Ζάκυνθο! Μερικές από τις περιοχές που υπάρχει αυξημένη κινητικότητα είναι τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Καθώς και περιοχές που υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα όπως η Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα. Εντύπωση μας έκανε το ότι υπάρχει ζήτηση ακόμα και από νησιά όπως Κέρκυρα, Σκόπελος, Λέρος και Τήνος. Και αυτές είναι ορισμένες από τις περιοχές.
Έχει ξεπεραστεί το “στίγμα” απασχόλησης των Ελλήνων σε πιο χειρωνακτικές εργασίες; Υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας;
Εμείς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιο στίγμα, από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη να εργαστούν, αντιθέτως μας αντιμετωπίζουν ως μια καινούργια επιλογή για εργασία. Συζητώντας με τους ίδιους έχουμε καταλάβει πως δεν τους είχε δοθεί, έως σήμερα, η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με αγρότες προκειμένου να εργαστούν στον τομέα αυτό. Η νοοτροπία των Ελλήνων θεωρούμε ότι αλλάζει και αυτό το βλέπουμε από αρκετούς φοιτητές και νέους που προτιμούν, όπως μας έχουν πει, να εργαστούν στην συγκομιδή παρά να κάτσουν σπίτι.
Τι background έχει ο κόσμος που εκδηλώνει ενδιαφέρον;
Έχουμε δει αρκετές αιτήσεις από τον τουριστικό κλάδο καθώς και αυτόν της εστίασης, υποθέτουμε λόγω του COVID-19. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν φοιτητές από γεωπονικές σχολές. Καθώς και άλλες χειρωνακτικές εργασίες όπως οικοδομές, διανομή φυλλαδίων, και πρώην εργάτες εργοστασίων καθώς και γυναίκες που απασχολούνταν στον κλάδο των πωλήσεων.
Γιατί είναι GoodNews η συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Με την πανδημία του κορονοϊού και την απώλεια θέσεων εργασίας, η ανάγκη για εύρεση εργασίας, έστω και εποχιακής, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Επίσης για τους αγρότες, μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει την απώλεια όλου του οικογενειακού εισοδήματος. Είναι GoodNews γιατί είναι μια λύση αμοιβαίας συνεισφοράς.