Τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή του πειραματικού φαρμάκου remdesivir της εταιρείας GILEAD δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία εκείνων που πάσχουν από βαριάς μορφής COVID-19, με τους περισσότερους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο να βελτιώνονται σημαντικά μέσα σε μια εβδομάδα.
Παρόλο που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει επίσημα αποτελέσματα από τις πολλαπλές δοκιμές ανά τον κόσμο που αποσκοπούν στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, ένα βίντεο από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποδηλώνει ότι το remdesivir θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό.
Στην κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου, συμμετείχαν 125 ασθενείς με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 113 με βαριά συμπτώματα. «Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο, κάτι που είναι υπέροχο. Έφυγαν από τη ζωή μόνο 2 ασθενείς», δήλωσε η Δρ Kathleen Mullane.
«Όταν ξεκινάμε τη χορήγησή του φαρμάκου, βλέπουμε να πέφτουν οι καμπύλες πυρετού», ανέφερε η Δρ Mullane. «Όταν οι ασθενείς έρχονται με έντονο πυρετό, μειώνεται αρκετά γρήγορα. Έχουμε δει ανθρώπους να βγαίνουν από τους αναπνευστήρες μια μέρα μετά την έναρξη της θεραπείας.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας ήταν σε σοβαρή κατάσταση και η πλειονότητα πήρε εξιτήριο σε 6 ημέρες, οπότε αυτό μας λέει ότι η διάρκεια της θεραπείας δεν πρέπει να είναι 10 ημέρες», πρόσθεσε. «Έχουμε ελάχιστους ασθενείς που στους οποίους η θεραπεία διήρκησε 10 ημέρες, ίσως 3.»
Το New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μια ανάλυση που δείχνει ότι τα 2/3 μιας μικρής ομάδας ασθενών με σοβαρής μορφής COVID-19 είδαν την κατάστασή τους να βελτιώνεται μετά τη θεραπεία με remdesivir. Ο συγγραφέας της δημοσίευσης χαρακτήρισε τα ευρήματα «ελπιδοφόρα», αλλά προειδοποίησε ότι είναι δύσκολο να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα, καθώς δεν περιλαμβάνουν σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν ήταν περιορισμένες και ο χρόνος παρακολούθησης ήταν σχετικά σύντομος.
Εφαρμογή στην Ελλάδα
Η χορήγηση του remdesivir έχει εγκριθεί πειραματικά και στην Ελλάδα, στο πλαίσο της μελέτης "Adaptive COVID-19 Treatment Trial". Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι η Γιώτα Τουλούμη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε αυτό το στάδιο της μελέτης αξιολογείται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19. Στην Ελλάδα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, με τη συμμετοχή 10 ασθενών σε κάθε μία από τις συνεργαζόμενες κλινικές (40 στο σύνολο).
Θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκοσμίως. Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες έχει ήδη εγκριθεί η διεξαγωγή της μελέτης.
Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:
- Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικό" με επιστημονική υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Δρ Αναστασία Αντωνιάδου
- Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Δρ Σπύρο Ζακυνθινό
- Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος "Η Σωτηρία", με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Δρ Νικόλαο Κουλούρη
- Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΑΧΕΠΑ", με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Δρ Συμεών Μεταλλίδη.