Στην ενημέρωση της 14ης Απριλίου ανακοινώθηκε επισήμως, η «Εμβληματική δράση για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα». O Βασίλης Γοργούλης είναι ο επιστήμονας από τον οποίο ξεκίνησε το ερευνητικό κομμάτι της πρωτοβουλίας, - στην έρευνά του βασίζεται η προσπάθεια ανάπτυξης εχγώριου τεστ για την ανίχνευση του COVID-19

Ο Δρ Βασίλης Γοργούλης δήλωσε στο GoodNews:

 «Τώρα είναι μόνο η αρχή. Είμαστε ακόμα στο εργαστήριο (σ.σ. στις 20:30, χθες Τρίτη 14/4) και θα είμαστε μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Και σήμερα και κάθε βράδυ. Μπήκαμε απότομα και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα, να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση, να ακολουθήσουμε επακριβώς τις οδηγίες του Δρ Τσιόδρα. Με τη βοήθεια του Θεού, τώρα που είναι και Μεγάλη Εβδομάδα, ελπίζω να προχωρήσουμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Όπως γνωρίζετε όλο αυτό ξεκίνησε ως μια ανιδιοτελής πρωτοβουλία (δείτε εδώ προηγούμενες δηλώσεις την Κυριακή 12/4) του εργαστηρίου μου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια υπό το συντονισμό του Προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ Μανώλη Δερμιτζάκη, πλέον είναι σε εξέλιξη μια οργανωμένη προσπάθεια των ερευνητικών δυνάμεων της χώρας. Εμείς είχαμε ξεκινήσει πριν καν εγκριθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Σηκώσαμε τα μανίκια, έχουμε αφοσιωθεί στη δουλειά και νομίζω ότι αυτό εκτιμήθηκε από την πολιτική ηγεσία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα αντανακλαστικά όλων σε αυτή την περίπτωση είναι εντυπωσιακά. Πρέπει να ομολογήσω ότι αξίζουν εύσημα σε όλους για τα συλλογικά αντανακλαστικά της χώρας: αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αντανακλαστικά της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και αντανακλαστικά του λαού. Είναι ένα τρίπτυχο. Έχει αναγνωριστεί από όλους, το εισπράττω σε κάθε συνομιλία μου με συναδέλφους μου στο εξωτερικό και εγώ προσωπικά νιώθω πολύ υπερήφανος.» 

- Είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας στην Ελλάδα!

-  «Είναι πρωτοφανές όλο αυτό που γίνεται. Είναι πράγματι ένα παράδειγμα συνεργασίας και ομοψυχίας που έχουμε να δούμε από το 1940-1941! Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός αλλά είμαι μελετητής της ιστορίας και προέρχομαι από οικογένεια διπλωμάτη. Τα γεγονότα δείχνουν ότι συχνά ξεκινάμε κάτι καλό και στη συνέχεια το γκρεμίζουμε. Στις ελληνικές κρίσεις συχνά είναι οι εσωτερικές έριδες αυτές που μας καταστρέφουν. Αλλά μπορώ να πω ότι τους τελευταίους μήνες έγινε μια ιστορική υπέρβαση. Και μάλιστα, τη στιγμή που είχαμε και άλλο πρόβλημα στην αρχή της κρίσης, στον Έβρο. Ουσιαστικά είχαμε να διαχειριστούμε ένα διπλό χτύπημα.» 

- Τι ανταπόκριση εισπράττετε από τις επαφές σας με συναδέλφους στο εξωτερικό;

«Πολλοί Ελληνοαμερικάνοι είδαν την προσπάθειά μας και πήραν την πρωτοβουλία να μας χρηματοδοτήσουν. Για παράδειγμα, έχουμε την υποστήριξη του MD Anderson. Μας βοηθά ο Δρ Χριστόφορος Λογοθέτης, που είναι κορυφαίος Έλληνας ογκολόγος, μεγάλος πατριώτης και λαμπρός επιστήμονας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε χρόνια. Με δική του προσωπική χρηματοδότηση, μας έστειλε αντιδραστήρια για να στηρίξει.

Με εντυπωσίασαν 2 μέιλ. Το ένα το έλαβα από τον Manuel Serrano, ο οποίος είναι κορυφαίος ερευνητής στο πεδίο της γήρανσης. Μου είπε “Είστε πλέον παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους”. To άλλο το έλαβα από τον ιολόγο στο UCL Richard Tedder, ο οποίος ήθελε να με ευχαριστήσει για τα πρωτόκολλα που εμείς δώσαμε για να εφαρμόσει στο UCL.» 

Δείτε εδώ το βιογραφικό του Δρ Γοργούλη.