Όπως δήλωσε στο GoodNews ο Ανδρέας Μεντής, Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, σε έλεγχο 430 ατόμων που έγινε τη Δευτέρα 13/4 μόνο 9 δείγματα βρέθηκαν θετικά.

Αναλύοντας την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα τον τελευταίο 1,5 μήνα, ο Δρ Μεντής αναφέρθηκε στις κρίσιμες φάσεις που η καμπύλη “ξέφυγε”, όταν έγινε έλεγχος των δειγμάτων από την Ηλεία-Αχαΐα με όσους κατέφτασαν από το Ισραήλ (5 Μαρτίου) και από τα άτομα που ήρθαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου). «Η εικόνα που βλέπαμε στις 5 Μαρτίου ήταν ανησυχητική. 1 στα 2 δείγματα που εξετάζαμε έβγαινε θετικό», μάς λέει ο Δρ Μεντής. «Η πιο πρόσφατη μικρή άνοδος που είχαμε ήταν την Κυριακή 12/4 (στο 5%) , όπου είχαμε τα κρούσματα στο Γηροκομείο.

Χθες (Δευτέρα 13 Απριλίου), όμως, τα θετικά δείγματα περιορίστηκαν στο 2%, που είναι πολύ χαμηλό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας.» Να σημειωθεί ότι και το Σάββατο 11/4 τα θετικά δείγματα ήταν στο 2%.

Ο Δρ Μεντής τόνισε ότι τα δείγματα αυτά προέρχονται από όσους κατέφτασαν στα νοσοκομεία, ακόμα κι αν είχαν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. «Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε μάγισσες», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όταν στα 430 άτομα (σ.σ. της Δευτέρας 13/4), μόνο τα 9 ήταν θετικά, καταλαβαίνουμε ότι ίσως δεν υπήρχε καν λόγος να γίνουν όλα αυτά τα τεστ.»

Βέβαια, όπως αναφέρει: «Στην επόμενη φάση που θα βγούμε από την καραντίνα, είναι λογικό ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ, απλώς πρέπει να εξεταστεί:

1ον με ποιο κριτήριο και σε ποιους θα γίνουν,

2ον αν θα γίνουν μοριακά ή αντισωμάτων.

3ον πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν για να γίνει ένα ενιαίο σχέδιο.»

Σύντομο βιογραφικό Ανδρέα Μεντή:

Ο Δρ Ανδρέας Μεντής είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία. Κατέχει θέση Ερευνητή Α’ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και είναι Διευθυντής του Διαγνωστικού Τμήματος και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης, Ερυθράς/Ιλαράς και Πολιομυελίτιδος που είναι διαπιστευμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στις συγγενείς λοιμώξεις, στις ιογενείς λοιμώξεις του Αναπνευστικού και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στην ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων με νέες τεχνολογίες και στην μελέτη της παθογένειας των λοιμώξεων του ανθρώπου. Έχει συμμετάσχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει συγγράψει 1 βιβλίο Μικροβιολογίας, έχει 85 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά που αναφέρονται στο PUBMED, και κεφάλαια σε 3 βιβλία.