Πάνω από 250 εθελοντές με μεγάλη κατάρτιση (επιστήμονες και entrepreneurs, με πλούσιο βιογραφικό) συνεργάζονται στο πλαίσιο της ομάδας “Covid-19 Response Greece” με εντυπωσιακά αποτελέσματα: 27.878 ασπίδες προσώπου έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα δωρεάν σε ιατρικούς συλλόγους και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Τι είναι η Covid-19 Response Greece;
Η Covid-19 Response Greece είναι μια ανοιχτή κοινότητα εθελοντών με επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο που βοηθά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Ελλάδα μέσα από:
α) Έρευνα και σχεδιασμό πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία στην Ελλάδα.
β) Ανοιχτά σχέδια, ανοιχτή πρόσβαση, δωρεάν διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών.
γ) Άμεση ανταπόκριση, γρήγορη κινητοποίηση, συντονισμένη προσπάθεια.
Η ομάδα προς το παρόν έχει αναπτύξει 6 projects:
1. Ασπίδες προσώπου: Προστατευτικές ασπίδες προσώπου που κατασκευάζονται από υλικό PET (διαφανές πλαστικό – τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο και παράγονται με κόστος μικρότερο του ενός ευρώ από ελληνικές μικρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, χωρίς πολύπλοκη διαδικασία (με laser cutter ή πρέσα κοπής). Το σχέδιο ασπίδας προσώπου αξιολογήθηκε αρχικά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από ιατρούς του ΑΧΕΠΑ και τροποποιήθηκε ελαφρώς το μήκος της πρόσοψης. Το τροποποιημένο σχέδιο αξιολογήθηκε από ιατρούς στα νοσοκομεία Παπανικολάου, Ιπποκρατειο και Καστορίας. Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί περίπου 27.878 ασπίδες προσώπου (τα στοιχεία ανανεώνονται εδώ).
2. CPAP/NIV helmet: υποκατάστατα συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού. Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής, αλλά σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση τους.
3. On line self-assessment: Δημιουργία και διάθεση διαδικτυακών εργαλείων αυτοαξιολόγησης και αυτοπαρακολούθησης με στόχο την αποσυμφόρηση της έκτακτης γραμμής του ΕΟΔΥ 1135. Η ομάδα Covid-19 Response Greece βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού και εκκρεμεί ο συντονισμός με την κεντρική διοίκηση (υπουργείο υγείας, κυβέρνηση, ΕΟΔΥ) για να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες που υπάρχουν και πώς μπορούν να καλυφθούν.
4. Μάσκες προσώπου: Υποκατάστατα μασκών προσώπου με υλικά που μπορούν να βρεθούν στην αγορά σήμερα.
Η ομάδα αναζητά ανθρώπους που έχουν γνώση σχετική με (α) τον έλεγχο της απόδοσης υλικών φίλτρων, (β) υλικά ή δυνατότητα εύρεσης - παροχής υλικών για εκτέλεση ποιοτικών ελέγχων όσον αφορά στις επιμέρους ιδιότητες των φίλτρων (particle counter) και (γ) άτομα που έχουν άμεση ή έμμεση επαφή με βιομηχανίες παραγωγής αντιβακτηριακών φίλτρων ή βιοτεχνίες που τις προμηθεύουν. (δ) άτομο που θα είχε το ακαδημαϊκό υπόβαθρο να μελετήσει κάποιες έρευνες σχετικά με χρήση εναλλακτικών υλικών ως φίλτρα, όπως ο ζεόλιθος.
5. Gigly: Το Gigly απασχολεί με δημιουργικές δραστηριότητες παιδιά ηλικίας από 5 – 12 ετών δίνοντας ευκαιρία για δημιουργικότητα και γνήσια ψυχαγωγία στις μέρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέσα από online δραστηριότητες με εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η προσφορά των δραστηριοτήτων είναι ΔΩΡΕΑΝ καθόλη την διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
6. Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε εφαρμογή webinar ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με επαγγελματίες του κλάδου.
Όπως δήλωσε στο GoodNews o Νικόλαος Τσονιώτης, ένας από τους συντονιστές της ομάδας, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και entrepreneur, «η ιδέα ξεκίνησε με το που ανακοινώθηκε η λειτουργία του αριθμού 1135. Συζητούσαμε με τους συνέταιρούς μου (σ.σ. στην εταιρεία Ιdeas Forward), ότι ο όγκος των τηλεφωνημάτων δεν θα είναι διαχειρίσιμος και, έχοντας εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες, σκεφτόμασταν πώς θα μπορούσε να αποσυμφορίστει ο ΕΟΔΥ. Έτσι προέκυψε η πρώτη ιδέα μας, το πρόγραμμα αυτοπαρακολούθησης και ιχνηλάτησης των συμπτωμάτων, στα πρότυπα που αναπτύχθηκε και σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια, μιλώντας με ειδικούς του τομέα υγείας, ενημερωθήκαμε για τις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλάβαμε δράση σε αυτό το πεδίο».
Αναφορικά με το Gigly, ο Κωνσταντίνος Γκοβεδάρος δήλωσε ότι ουσιαστικά η πλατφόρμα απαντά στο πρόβλημα του εγκλεισμού των παιδιών στο σπίτι, τα οποία βαριούνται, δεν απασχολούνται δημιουργικά και εξαντλούν τους γονείς. «Η μακροχρόνια παραμονή των παιδιών μέσα στο σπίτι κατά την διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίες έχει κάποια αρνητικά συμπτώματα. Η μείωση της δυνατότητας ανάπτυξης της νοημοσύνης των παιδιών μέσα από τη στέρηση εξάσκησης των χαρακτηριστικών όπως η ενεργή ακρόαση, ο αυτοέλεγχος, η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ανάπτυξη της περιέργειας και της δημιουργηκότητας, η όξυνση του νου και η ομαλή εναρμόνιση τους με το κοινωνικό σύνολο, είναι μερικά από αυτά». Στη συνονιστική ομάδα ανήκουν επίσης οι Σοφία Σαλτίδου, Θοδωρής Παπαδόπουλος και Κατερίνα Κατμαδά. Δείτε όλες τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί εδώ.
Για τον συντονισμό της εθελοντικής δράσης COVID-19 Response Greece συνεργάζονται η ομάδα του OK!Thess, ιδρυτές της Ideas Forward, ενώ τα επιμέρους project συντονίζουν και υποστηρίζουν εταιρείες και startups του OK!Thess όπως η AidPlex, η Project Veltio, η BIO2CHP, η iCry2Talk, η EROS, η Astone, η Thrive EMS, και άλλες.
Αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να δηλώσει διαθεσιμότητα στην Covid-19 Response Greece εδώ.