Μια πανελλήνια σύμπραξη εργαστηρίων, υπό τον καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών Βασίλη Γοργούλη και με την καθοδήγηση του Προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ Μανώλη Δερμιτζάκη ετοιμάζει ελληνικό διαγνωστικό τεστ του ιού.
«Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, αισιόδοξο, πέρα από τα μέτρα που δείχνουν να έχουν αποδώσει και να πηγαίνει προς επιπέδωση αυτή η καμπύλη, φαίνεται ότι θα είμαστε σε εύλογο χρονικό διάστημα σε θέση να παρέχουμε τεστ 100% made in Greece, είτε μοριακά είτε ανοσολογικά. Όπως ξέρετε, τα τελευταία 10 χρόνια, περάσαμε δύσκολα και ήμασταν στο στόχαστρο πολλών χωρών, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε πρότυπο.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως σε επικοινωνία που είχα μόλις πριν από λίγο με τον Δρα Χριστόφορο Λογοθέτη, διακεκριμένο ογκολόγο στο MD Anderson, το μεγαλύτερο αντικαρκινικό κέντρο στον κόσμο, μου είπε ότι οι Έλληνες επιστήμονες της Αμερικής είναι πολύ υπερήφανοι που είναι Έλληνες. Ακριβώς αυτό!», λέει στο GoodNews ο Δρ Γοργούλης.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το πότε το συγκεκριμένο τεστ θα είναι έτοιμο, ο Δρ Γοργούλης δήλωσε:
«Σε 20 μέρες αυτό το in house τεστ θα είναι έτοιμο. Πρώτα θα γίνει αυτό που λέμε ring trial – θα το δοκιμάσουν όλα τα εργαστήρια για να είμαστε 100% σίγουροι. Εφόσον δούμε ότι έχει υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, μέσα στον επόμενο μήνα, ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να το δώσουμε και στους υπόλοιπους φορείς και έτσι θα βοηθήσουμε συλλογικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα.
Τονίζω ότι αυτή είναι μια συλλογική προσπάθεια και έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δείξουμε αυτή τη συλλογικότητα ως λαός.»
- Πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;
«Είναι μια πρωτοβουλία τελείως ανιδιοτελής. Ως γιατρός από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τον Φεβρουάριο είχα θορυβηθεί, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού. Πήρα την πρωτοβουλία, να στρέψω ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του εργαστηρίου μου (σ.σ. Ιστολογίας – Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών) στο να αναπτύξουμε μεθόδους in-house. Δηλαδή αν εξαντληθούν τα διάφορα εμπορικά διαθέσιμα αντιδραστήρια, να είμαστε σε θέση να δώσουμε στα κέντρα αναφοράς τεστ, τα οποία να μην εξαρτώνται από εμπορικά διαθέσιμα kits.
Ξεκινήσαμε λοιπόν και στην πορεία ήρθε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ο Μανώλης Δερμιτζάκης και δημιουργήθηκε μια κρίσιμη μάζα από εργαστήρια: από την Ιατρική Αθηνών, από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, από το ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή είναι μια συλλογική Πανελλήνια προσπάθεια, θα έλεγα μοναδική και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρόπο».
Δείτε εδώ το βιογραφικό του Βασίλη Γοργούλη.