«Την πρώτη μάχη, όπως όλα δείχνουν, την κερδίζουμε! Τα μέτρα πάρθηκαν εγκαίρως, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και φαίνεται να αποδίδουν. Από εκεί και πέρα μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι κερδίσαμε υπερπολύτιμο χρόνο, τα νοσοκομεία είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από ό,τι ήταν στις αρχές της κρίσης. Υπάρχει αισιοδοξία», λέει στο GoodNews ο Δρ Παναγιώτης Βασιλείου, γιατρός στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

- Πού βασίζετε εσείς οι Επιστήμονες αυτή την πρώτη αίσθηση αισιοδοξίας; Ποια είναι τα τελευταία ερευνητικά νέα που αξιολογείτε ως θετικά;
Πολύ σημαντικό καλό νέο, που μας δημιουργεί αισιοδοξία, έρχεται από την ομάδα Ελλήνων ερευνητών, του Δρ Γοργούλη από το Πανεπιστήμιο των ΑΘηνών, του Δρ Τσακρή, του Δρ Δερμιτζάκη, οι οποίοι δουλεύουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεστ ανίχνευσης του ιού – μοριακών ή με αντισώματα (δείτε εδώ το ρεπορτάζ). Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνουν. Θα απαγκιστρώσει την Ελλάδα ουσιαστικά από το να εξαρτά)ται από άλλες χώρες ή ξένες παραγγελίες σε ό,τι αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού, τα οποία θα μας χρειαστούν περισσότερο στη 2η φάση, στη φάση που θα αρθούν τα μέτρα και θα χρειαστεί να γίνονται συνεχείς έλεγχοι. 

Παράλληλα γνωρίζουμε πως γίνεται παγκοσμίως αγώνας δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου ή του φαρμακευτικού συνδυασμού που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός κατά του ιού. Επίσης θετικό είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, συσσωρεύουμε γνώμη και εμπειρία που μας βοηθάνε να είμαστε πιο σωστά προετοιμασμένοι. 

- Πώς είναι οι συνθήκες στην Α' γραμμής της "μάχης"; 
Τολμώ να πω ότι σε αυτή τη φάση τα πράγματα φαίνεται να έχουν σχετικώς ηρεμήσει. Το πρώτο κύμα φαίνεται να το έχουμε αποκρούσει. Όσοι ασθενείς ήταν βαριά νοσηλεύτηκαν εγκαίρως, υπάρχει μια μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, θα έλεγα ότι τα πράγματα -προς ώρας- έχουν κάπως σταθεροποιηθεί. Αυτό αποτυπώνεται και στις καμπύλες, όπως έχετε ακούσει και από τις ενημερώσεις του κ. Τσιόδρα. 

- Πώς το βιώνετε εσείς; 
Κουβαλάμε σίγουρα την εμπειρία του τελευταίου 1,5 μήνα. Βεβαίως, όταν ξεκινάει η εφημερία είμαστε όλοι σφιγμένοι... Και τον αέρα που αναπνέουμε τον σκεφτόμαστε... Όταν έχεις απέναντί σου τον ασθενή, ο οποίος γνωρίζεις ότι πάσχει από αυτή την ασθένεια, ακόμα και την αναπνοή, που κανονικά είναι μία υποσυνείδητη διαδικασία, την σκέφτεσαι. Κουραστικές και απαιτητικές εφημερίες, αλλά δίνουμε όλοι το παρόν και προς το παρόν τα καταφέρνουμε. Από το γιατρό που βρίσκεται στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών μέχρι το γιατρό στη ΜΕΘ και το νοσηλευτή και όλο το προσωπικό... Είμαστε μια αλυσίδα ανθρώπων, να το γνωρίζουν όλοι αυτό". 

 

Δείτε το πλήρες βιογραφικό του ΕΔΩ