Το Institute for Health Metrics and Evaluation στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα σειρά εκτιμήσεων εξέλιξης του COVID-19 ανά χώρα. Σύμφωνα με το μοντέλο για την Ελλάδα, η χώρα μας είναι ανάμεσα στις χώρες που "ισιώνουν την καμπύλη" (κατά την έκφραση "flatten the curve"), μαζί με τις Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πλέον η Κίνα, η Ιταλία και η Ισπανία καθώς θεωρείται ότι έχουν περάσει την κορύφωση και βλέπουν σταθερά μείωση κρουσμάτων και θανάτων.
Από την άλλη, σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν έχουν φτάσει στο λεγόμενο peak. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία που θα γίνει το peak βάση IHME είναι η 18η Απριλίου. Ο Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης, Διευθυντής του Κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας Επιστημονικών Δεδομένων και Στατιστικής, εμφανίζεται επιφυλακτικός αναφορικά με αυτό το σκέλος της μελέτης:
«Χρειαζόμαστε αισιοδοξία και όχι πανικό. Δυστυχώς με το να μην κάνουμε αρκετά τεστ και να μην κάνουμε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, δεν ξέρουμε αν έχουμε φτάσει στο peak. Πάμε στα τυφλά. Μπορεί όμως και να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση. Ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων στην Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που έχουμε καταγράψει με τα λιγοστά τεστ που κάνουμε, π.χ. μπορεί να είναι από 20 χιλιάδες μέχρι μισό εκατομμύριο, αλλά η θνητότητα από κορονοϊό (η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος αν μολυνθεί) με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε από πολλές χώρες είναι της ίδιας τάξης με τη γρίπη, πολύ χαμηλή. Χρειαζόμαστε γρήγορα δεδομένα επιπολασμού και επίπτωσης, για να ξεφορτωθούμε τα μέτρα εγκλεισμού όσο γίνεται γρηγορότερα πριν τινάξουμε τα πάντα στον αέρα με το γενικό λουκέτο και θρηνήσουμε πολύ περισσότερες ανθρώπινες ζωές από τις επιπτώσεις των τυφλών μέτρων και της συνοδού οικονομικής ύφεσης. Ελπίζω ότι με σύνεση, ομοψυχία και δεδομένα, θα τα πάμε καλά.»
Αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων ανά χώρα, η εκτίμηση του ΙΗΜΕ κάνει λόγο για 457 θανάτους στην Ελλάδα (υπάρχει κι ένα αισιόδοξο σενάριο που περιορίζει τους θανάτους σε 155, αλλά κι ένα απαισιόδοξο, το οποίο προβλέπει 1.141 απώλειες). Ο Δρ Ιωαννίδης είναι κατηγορηματικός:
«Οι προβλέψεις του IHME, αν και προέρχονται από εξαιρετικούς ερευνητές, μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί απαράδεκτα απαισιόδοξες. Συνεχώς η ομάδα αυτή έχει αναγκαστεί να τα μαζεύει και να μειώνει τον αριθμό των προβλεπόμενων θανάτων, καθώς διαψεύδεται συνεχώς από τα δεδομένα. Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν είναι πολυσύνθετο, αλλά στην ουσία αφελές, και ξεκίνησε ουσιαστικά με παραδοχές εκθετικής αύξησης που φαίνεται πλέον ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα η οποία φαίνεται να περιγράφεται από μοντέλα Gompertz.
Αρκετοί σοβαροί κατά τα άλλα μαθηματικοί την πάτησαν κάνοντας προβλέψεις και δηλώσεις καταστροφολογίας που ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το μοντέλο του IHME αυτή τη στιγμή έχει κατεβάσει την πρόβλεψη για θανάτους στις ΗΠΑ από 240.000 σε 60.000, ενώ για την Ελλάδα έχει κατεβάσει την πρόβλεψη σε 457 θανάτους. Νομίζω ότι εξακολουθούν να κάνουν πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις και τα τελικά νούμερα για αυτή τη σεζόν θα είναι μικρότερα.»
Σύμφωνα με τον Δρα Ιωαννίδη, υπάρχουν λόγοι για τεκμηριωμένη αισιοδοξία:
«Αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν σχεδόν 100.000 Έλληνες από διάφορα νοσήματα και 1.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία, αυτή τη στιγμή που γράφω μόλις λιγότερο από 100 έχουν πεθάνει με COVID-19. Όπως και οι υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες και όπως και άλλες περιοχές με καλό καιρό όπως Καλιφόρνια και Τέξας, η Ελλάδα έχει ελάχιστο πρόβλημα με τον κορονοϊό σε επίπεδο θανάτων και ακόμα και τα στερημένα, ηρωϊκά νοσοκομεία μας δεν έχουν υπερφορτωθεί. Κι αυτό παρόλο που χάσαμε τελείως από πολύ νωρίς τον έλεγχο της επιδημίας με πολλά ορφανά κρούσματα, λόγω του διαλυμένου συστήματος δημόσιας υγείας και λόγω περιορισμένης χρήσης τεστ.»
Το θετικό συμπέρασμα πάντως που προκύπτει από το ΙΗΜΕ είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται (ακόμα) σε θέση να διαχειριστεί την πανδημία και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει ελλείψεις σε νοσοκομειακό εξοπλισμό για την περίθαλψη όσων νοσήσουν.
Δείτε το βιογραφικό του Ιωάννη Ιωαννίδη εδώ.