Ο επικεφαλής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από σχεδόν 4 μήνες, επιστρέφει στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά του καθήκοντα. Στην τελευταία -ελπίζουμε- ενημέρωση των 18:00 από τον κ. Τσιόδρα, ο καθηγητής μοιράστηκε 3 Καλά Νέα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
- Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε: «Η ομάδα των επιδημιολόγων μας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής της Ομάδας Εκτιμήσεων Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, κυρία Σύψα, με ενημέρωσε πως βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων, στην Πατρίδα μας είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού.
Μια μελέτη που αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κυρίων Κατσίβελα και Σταμούλη, μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμα 6.600 αιμοδοτών, ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.
Σε 2η μελέτη που μελετά δείγματα από εναπομείναντες ορούς, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονιστή τον Καθηγητή κύριο Χατζηχριστοδούλου σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, από 2.569 εξετασθέντα δείγματα έως σήμερα είχαμε 9 θετικά δείγματα, δηλαδή ποσοστό 0,35%.
Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων. Με βάση τα αρχικά αυτά αποτελέσματα, πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε.» - Ο χαμηλός αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα. «Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ιταλία.
Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε αντίστοιχα περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας λέω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους.» - Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας: «Ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του ΕΟΔΥ, τον κύριο Λύτρα, το πραγματικό R στις 25 Μαΐου ήταν 0,33, πολύ κάτω από το 1.»
Όπως είπε ο Δρ Τσιόδρας «οι συνωστισμοί στις πλατείες που ήταν βέβαια και η αγωνία όλων μας δεν ανέβασαν το R, γιατί το είχαμε κατεβάσει ήδη πολύ χαμηλά.»