Το ερώτημα τέθηκε στον Δρα Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της 8ης Μαΐου. Όπως ανέφερε, πολλοί αυτή την περίοδο ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε κάποιες περιπτώσεις έχει συμπτώματα παρόμοια με του κορονοϊού. Επίσης, το 20% όσων πάσχουν από αλλεργίες, έχουν και άσθμα λαμβάνοντας τη σχετική αγωγή, επεσήμανε.

Το πιο σημαντικό για όσους είχαν στο παρελθόν αλλεργίες είναι να εξετάσουν τα συμπτώματα που εμφανίζουν και να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι κάτι γνώριμο. Σύμφωνα με το Δρ Τσιόδρα: “Το χαρακτηριστικό των αλλεργιών, παρά το γεγονός ότι έχουμε και ασυμπτωματικά περιστατικά του κορονοϊού, είναι το φτάρνισμα και τα κόκκινα μάτια. Και μέσα σε αυτό το πάνελ των συμπτωμάτων της αλλεργίας, είναι και να τρέχει η μύτη σου. Άρα το να τρέχει η μύτη σου, το φτάρνισμα, τα μάτια σου να είναι κόκκινα και να έχεις φαγούρα, αυτά είναι τα 4 σημαντικά σημεία που καθορίζουν, κατά κάποιον τρόπο, την εμφάνιση μιας αλλεργίας. Και φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι πολύ ειδικά για τις αλλεργίες, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια. Άρα θέλει λοιπόν μια προσοχή εδώ, στο να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα και αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά το γιατρό του”.

Υπάρχουν όμως και συμπτώματα τα οποία δεν είναι συνηθισμένα στην περίπτωση της αλλεργίας και συναντώνται μόνο στον κορονοϊό. “Ο πυρετός, για παράδειγμα, δεν είναι συχνό φαινόμενο και δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση. Οι μυαλγίες, η κόπωση που καμιά φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, δεν είναι αυτή η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο ιός”, είπε ο Δρ Τσιόδρας.

Σημαντικό είναι τα άτομα που παίρνουν ειδική αγωγή για αλλεργίες ή άσθμα να τη συνεχίσουν κανονικά. “Έχω μιλήσει με επικεφαλής επιστήμονες αλλεργιολόγους για αυτό το θέμα και όλοι μου είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους, την αγωγή τους και να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να γίνει έλεγχος αν χρειαστεί”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η απάντηση του Δρ Άλκη Τόγια, Διευθυντή του Τμήματος Αλλεργίας, Άσθματος και Βιολογίας των Αεροαγωγών στο Εθνικό Ιστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού Ινστουτούτου Υγείας των Η.Π.Α. (NIH).

Όπως είπε στο GoodNews:

"Το καλό είναι ότι τα άτομα που ήδη έχουν αλλεργίες και άσθμα ξέρουν τα συμπτώματά τους και άρα μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να τα διαφοροποιήσουν από αυτά του κορονοϊού. Ο κνησμός στη μύτη, το φτέρνισμα, ο πυρετός, τα μάτια που «τρέχουν» δεν μοιάζουν να είναι χαρακτηριστικά του κορονοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικά της αλλεργίας.

Το πρόβλημα είναι η δύσπνοια. Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα πολύ σπάνια παρουσιάζουν δύσπνοια. Όμως υπάρχουν πολλοί ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και άλλα νοσήματα των πνευμόνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει πολύ μικρή ανοχή και μεγαλύτερη ευαισθησία αν παρουσιαστούν συμπτώματα ώστε να γίνει άμεσα το τεστ."

- Στην περίπτωση της δύσπνοιας, πόσο χρόνο θα πρέπει να δώσει κάποιος στον εαυτό του μέχρι να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο; Μπορεί να είναι πολύ γρήγορη η επιδείνωση;

"Υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις που η κατάσταση επιδεινώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Μπορεί και σε μία μόνο μέρα. Σε αυτό το θέμα πρέπει να υπάρχει μια ευαισθησία, εφόσον κάποιος νιώθει δυσκολία στην αναπνοή."