Ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων που αναμένεται για το μήνα Μάιο, μέσα από αλγοριθμικά μοντέλα, λίγο πριν το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας:

  1. Ένα από τα πιο αξιόπιστα μοντέλα μέχρι στιγμής, το οποίο αξιοποιείται ήδη σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ιταλίας, είναι αυτό που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας καθηγητής του MIT Δημήτρης Μπερτσιμάς, ο οποίος πρόσφατα έδωσε αναλυτική συνέντευξη στο GoodNews για τις έρευνές της ομάδας του. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά του covidanalytics.io, στις 31 Μαΐου οι θάνατοι στην Ελλάδα θα έχουν φτάσει τους 205 (από τους 140 σήμερα), με 2-3 νέους θανάτους να σημειώνονται ανά ημέρα. Τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν φτάσει τα 2.793 από τα 2.584 που μετράμε σήμερα. Πτωτική τάση θα έχουν οι ασθενείς που παραμένουν σε νοσηλεία με τις εκτιμήσεις του μοντέλου να τους περιορίζουν από τους 117 που είναι σήμερα σε μόλις 40.

  2. Το Imperial δεν δίνει μακροπρόθεσμα στατιστικά ανά χώρα, αλλά έχει κατατάξει στην Ελλάδα στις χώρες που σταθεροποιούνται ή έχουν μικρή αύξηση σε κρούσματα, μαζί με τις Αλγερία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Κολομβία, Τσεχία, Ισημερινός, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδονησία, Ιράν, Ισραήλ, Κάτω Χώρες, Παναμάς, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  3. Το μοντέλο του Institute of Health Metrics and Evaluation του University of Washington είναι αυτό που έχει συζητηθεί περισσότερο από την αρχή της πανδημίας. Το μοντέλο αυτό έπεσε πολύ έξω στις αρχικές εκτιμήσεις του και αναγκάστηκε να διορθώσει τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις. Έτσι ενώ το peak για την Ελλάδα το είχε δώσει στις 18 έως 21 Απριλίου, τώρα το έχει τοποθετήσει στις 3 Απριλίου. Από σήμερα μέχρι και τα τέλη Μαΐου υπολογίζει το πολύ ένα θάνατο ανά ημέρα στην Ελλάδα - μια υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση που μας φέρνει σε ένα σύνολο 138-156 θανάτων στα τέλη του μήνα. Να σημειωθεί ότι στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προέβλεπε ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι στην Ελλάδα θα έχουν φθάσει τους 400!

  4. Ένα αξιόπιστο μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται σε μεθοδολογία Μηχανικής Μάθησης (Deep Learning) έχει αναπτυχθεί από έναν νεαρό Κινέζο απόφοιτο του MIT, τον Youyang Gu. Είναι το μοναδικό που ενστερνίζεται το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης νοσημάτων (CDC) και δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Μέχρι τις 31 Μαΐου, εκτιμάται ότι θα έχουμε φτάσει τους 192 θανάτους (164 στο ιδανικό σενάριο και 221 στο αρνητικό). Το μοντέλο αυτό φτάνει μέχρι τις 4 Αυγούστου και υπολογίζει ότι τα θύματα από κορονοϊό στην Ελλάδα θα έχουν φτάσει τα 235.

    Στο εσωτερικό της χώρας τότε, την εκτίμηση ότι η επιδημία COVID-19 θα «σβήσει» στη χώρα μας εντός του Μαΐου, εκφράζει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα αντίστοιχο μοντέλο. Προϋπόθεση είναι φυσικά να μην υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης, όπως τονίζει.

Πρόβλεψη θανάτων στην Ελλάδα

Σήμερα   140
Μοντέλο MIT (του Δ. Μπερτσιμά)   205
IHME <156
Youyang Gu   192