Στο πλαίσιο της υπερ-ομάδας Covid-19 Response Greece στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους online σεμινάρια ψυχολογίας, με ελεύθερη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων. Ομάδα ψυχολόγων, ψυχιάτρων και άλλων ειδικών ψυχικής υγείας και ευεξίας, αντιλαμβανόμενη τις ειδικές συνθήκες ζωής στις οποίες βρισκόμαστε λόγω της πανδημίας Covid-19, έχει σχεδιάσει 8 διαφορετικές κατηγορίες webinars, για 8 διαφορετικές ανάγκες του σήμερα.
Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σε σχέση με άλλα σεμινάρια ή πρωτοβουλίες ψυχολογίας που έχουν ξεκινήσει εν μέσω κορονοϊού: το γεγονός ότι προσπαθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα προβλήματα και να “ανακουφίσει” διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.
Παρακάτω οι 8 κατηγορίες:
Α) Coral Series - Εργαλεία διαχείρισης stress
B) Purple Series - Ισορροπία σχέσεων / Επικοινωνία
C) Teal Series - Domestic violence / Διαχείριση κρίσης και διαμάχης
D) Orange Series - Frontliners support and special issues (για εργαζομένους στην πρώτη γραμμή όπως νοσηλευτές, υπάλληλους σούπερ μάρκετ, γιατρούς, αστυνομικούς)
E) Yellow Series - Caregivers support (φροντιστές ατόμων με ειδικές απαιτήσεις: ηλικιωμένων, παιδιών με ειδικές δυσκολίες, ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα αυτονομίας )
F) MarineSeries - Θλίψη και αδράνεια
G) Pink Series - Ειδικές προκλήσεις και συνθήκες Covid-19 (νέες οπτικές και τρόπους, για ολοκαίνουργιες προκλήσεις και αλλαγές, όπως για παράδειγμα η εργασία από το σπίτι και η οικονομική ανασφάλεια)
Η) Mint Series - Χαλάρωση και Wellness
Ο στόχος του project είναι να προσφέρει σε όλους πολύτιμες συμβουλές, tips, εργαλεία διαχείρισης άγχους και ένα χώρο έκφρασης και συζήτησης, για όλα αυτά που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το επόμενο προγραμματισμένο webinar ανήκει στη mint series και θα γίνει στις 4 Μαΐου. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και να ενημερώνεστε για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις εδώ.
Διαβάστε συνέντευξη του επικεφαλής της πρωτοβουλίας, του ψυχιάτρου Γιώργου Νικολάου.
1) Τι ανταπόκριση έχετε μέχρι στιγμής;
Το πρώτο webinar που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα 27/04, είχε φτάσει το όριο εγγραφών που είχαμε θέσει στα 80 άτομα, ώστε να δούμε στην πράξη κατά πόσο μπορεί να είναι λειτουργικό ένα webinar ψυχολογίας με μεγάλο κοινό. Βλέποντας ότι ήταν απόλυτα λειτουργικό, θέσαμε το νέο όριο στους 150 συμμετέχοντες για το επόμενο. Από πλευράς ψυχολόγων υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, αλλά θέλουμε όλη τη βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε! Σε αυτές τις συνθήκες, οι ανάγκες είναι τεράστιες και το μοντέλο υπηρεσίας 1 προς 1 δεν μπορεί να τις καλύψει, χρειάζεται να γίνουμε εφευρετικοί.
2) Ποια κατηγορία webinars κινείται περισσότερο; Είχατε ανταπόκριση ως τώρα για την Orange Series;
Διανύοντας τη 2η μόλις εβδομάδα από τη γέννηση του project, δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε πολλά online σεμινάρια για να έχω μια ικανοποιητική απάντηση.
Ωστόσο, ειδικά προς ανθρώπους της πρώτης γραμμής, στους οποίους απευθύνονται τα Orange webinars, έχουμε μεγάλες προσδοκίες να προσφέρουμε μια ανακούφιση. Και αυτό, γιατί έχουμε τέτοια αιτήματα από διάφορες πηγές, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κενό σε υπηρεσίες εξειδικευμένες προς αυτό, το ευάλωτο σε αυτή τη φάση, σύνολο πολλών "μοντέρνων ηρώων".
3) Ποια είναι η ομάδα πίσω από αυτό;
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Soulscan, μια νεοφυή επιχείρηση της οποίας είμαι συνιδρυτής, με παροχή δωρεάν webinars για το κοινό, με θέματα σχετικά με την πανδημία. Βλέποντας την υπέροχη κίνηση του Covid-19 Response Greece και τα εξαιρετικά αποτελέσματά της, δημιουργήσαμε με την έγκρισή των υπευθύνων της αυτό το project. Το project στελεχώθηκε από ένα σύνολο εθελοντών που έδειξαν αξιοθαύμαστη προθυμία να συμβάλλουν, από διάφορους επαγγελματικούς τομείς και 2 ηπείρους! Μεταξύ αυτών και 3 ψυχολόγοι, με τους οποίους συναποτελούμε την επιστημονική ομάδα.
4) Ποιο webinar προτείνεις ιδιαίτερως για το επόμενο διάστημα, με το άνοιγμα της κοινωνίας;
Βλέποντας τα πράγματα να πηγαίνουν προς το παρόν καλά για τη χώρα μας, θα έβλεπα αυτά τα webinars σαν μια ευκαιρία να επενδύσουμε το χρόνο μας όλοι σε κάτι παραγωγικό. Από αυτήν την άποψη, όλα έχουν πιστεύω πολλά να προσφέρουν, ώστε όντως να μείνουμε σπίτι και να βγούμε καλύτεροι, όπως είναι και το μότο μας.
5) Ποιες ψυχολογικές προκλήσεις θεωρείς ότι θα είναι πιο συνηθισμένες στο επόμενο αυτό διάστημα;
Η διαχείριση του άγχους και των αντικειμενικών δυσκολιών, οικονομικών ή ζωής, εργασίας και καθημερινότητας, νομίζω πως είναι κάτι που θα διαρκέσει αρκετό χρόνο μέχρι να συνέλθουμε από αυτό το "χαστούκι". Επίσης, αυτή η περίοδος, με την χωρίς προηγούμενο εγγύτητα και ασφυξία για κάποιους, μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους στην αδράνεια ή την ανισορροπία στις σχέσεις τους. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πιστεύω θα κληθούμε να διαχειριστούμε.
6) Οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως άτομα που είχαν επαφή με τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας μέχρι σήμερα; Βλέπετε νέο κοινό;
Από μία έρευνα που κάναμε με τους συνεργάτες του Soulscan για τις επιπτώσεις της κρίσης, την οποία ακόμα αναλύουμε, σε δείγμα 185 ατόμων φαίνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων, περίπου 15-20%, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τώρα επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά σκέφτονται να το κάνουν τώρα. Το οποίο σημαίνει με βεβαιότητα, ότι η παρούσα κρίση δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Το κοινό μας περιλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό νέους ανθρώπους, το οποίο στα μάτια μου είναι πολύ αισιόδοξο, γιατί τουλάχιστον σημαίνει ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει αρκετά το ταμπού "ψυχικό πρόβλημα".
7) Υπάρχει όριο συμμετεχόντων; Πόσο διαδραστικά είναι τα webinars;
Όπως είπα, θέλουμε να φτάσουμε αυτήν την πρωτοποριακή υπηρεσία στο μέγιστο, με την προϋπόθεση ότι είναι λειτουργικό και βοηθητικό για τους χρήστες. Γι' αυτό, αυξάνουμε το όριο συμμετεχόντων σταδιακά αλλά χωρίς καθυστέρηση. Το μέγιστο που θα μπορούσαμε να έχουμε, εφόσον ισχύουν τα προηγούμενα, είναι 500 άτομα ανά webinar. Ως προς τη διάδραση, όντως είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της επιτυχίας τους, οπότε την επιδιώκουμε με όλους τους τρόπους! Σε μια 2η φάση, σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε και τελείως διαδραστικά webinars, κάτι σαν μεγάλη ψυχοθεραπευτική ομάδα. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει να μελετήσουμε διπλά, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως, είναι τελείως καινοτόμο.
8 ) Πόσο θα αλλάξει το επάγγελμα του ψυχολόγου από εδώ και πέρα; Είναι πιθανό το "εξ αποστάσεως" να είναι η νέα νόρμα;
Το επάγγελμα του ψυχολόγου ήδη είχε αρχίσει να αλλάζει και από πριν, πολύ περισσότερο δε με τα νέα δεδομένα. Από την άλλη, ο προσωπικός χώρος δεν είναι αυτονόητος για όλους, οπότε σίγουρα κάποιοι χρειάζονται την εμπιστευτικότητα του γραφείου. Η τεχνολογία είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, και συνήθως μας εξυπηρετεί. Οπότε ναι, πιστεύω πως η άνεση και ασφάλεια της ψυχοθεραπείας από το σπίτι θα γίνεται όλο και πιο ελκυστική.
9) Υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με ερωτήματα και προβληματισμούς που θέτουν οι Έλληνες σε σχέση με ξένους (σε αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό);
Το μόνο που μπορώ να πω, με βάση τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που σου ανέφερα, είναι το εξής: Η Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, περνάει τη 2η μεγάλη κρίση μέσα σε μικρό διάστημα. Αυτό φαίνεται να λειτουργεί σε 2 αντίθετες κατευθύνσεις. Για κάποιους είναι κάτι που τους στρεσάρει πολύ, σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και την τωρινή κρίση, πιστεύοντας πως δε θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.