Καλωσήρθατε στην σελίδα του πρακτορείου GoodNews.
3η Αυγούστου 2020
Εγγραφή στο Newsletter:
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 3 από 15: << < > >>

Ο διπλός ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19

Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την έκβαση των ασθενών. Σε σχετική ανάλυση δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη (Laird E et al. Ir Med J 113 (5) P81), η θνησιμότητα από COVID-19 συσχετίστηκε σημαντικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Τα νεότερα επίσημα δεδομένα σχετικά με την επαναστόχευση υπαρχόντων φαρμάκων κατά της COVID-19

Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα σε σχέση με την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την COVID-19 χρησιμοποιόντας ήδη εγκεκριμένα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για άλλες χρήσεις (repurposing of drugs).

Πολύ αισιόδοξα στοιχεία από 2 μελέτες που αξιοποιούν μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα ευρήματα 2 πολύ ελπιδοφόρων ερευνητικών μελετών που εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

3 Καλά Νέα από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο επικεφαλής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από σχεδόν 4 μήνες, επιστρέφει στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά του καθήκοντα. Στην τελευταία -ελπίζουμε- ενημέρωση των 18:00 από τον κ. Τσιόδρα, ο καθηγητής μοιράστηκε 3 Καλά Νέα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ναι στη χλωροκίνη, αλλά με προσοχή στη δοσολογία», σύμφωνα με δημοσίευση από επιστήμονες του ΕΚΠΑ

Ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσαν εργασία για τη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19 πνευμονία. Σε αυτή καταγράφουν τους κινδύνους, αλλά και τις παρατηρήσεις τους σε σχέση με την ασφαλέστερη χρήση της, καθώς η δοσολογία πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

H ανάπτυξη θρομβώσεων ως παράγοντας επικινδυνότητας στον COVID-19

Oι Καθηγητές Αιματολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας συνοψίζουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα.

Νικολέττα Ροβίνα: «Επιτέλους αναδεικνύονται νέα ηγετικά πρότυπα σε αυτή την κοινωνία»

Η Επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στην Α' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία" Νικολέττα Ροβίνα, από την 1η γραμμή περίθαλψης των ασθενών με COVID-19, μας μιλά για τους ροκ σταρ της νέας εποχής και τη δικαίωση που νιώθει προσωπικά.

Η αναγνωρισμένη επιστήμονας με το πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο μοιράζεται το πώς έχει αλλάξει η στάση των φοιτητών της, αλλά και την ελπίδα της «αυτή η εμπειρία να αποτελέσει την αφετηρία για μακροπρόθεσμη αλλαγή των προτύπων της κοινωνίας για τους νέους».

Γεράσιμος Φιλιππάτος

Καθηγητής Καρδιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Γιατί ο COVID-19 "χτυπά" περισσότερο τους άνδρες;

Αυτό το ερώτημα, εκτός από πανικό στους πολίτες, προκαλούσε και πολλά ερωτηματικά στους επιστήμονες. Πρόσφατη διεθνής μελέτη με έντονη ελληνική συμμετοχή προσφέρει μια τεκμηριωμένη απάντηση. Ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Γεράσιμος Φιλιππάτος, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, μάς παρουσιάζει τα βασικά ευρήματα.

Υπερομάδα επιστημόνων με τη συμμετοχή Ελλήνων αποδεικνύει πώς η βασική έρευνα μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας

Η διεθνής ομάδα αξιοποίησε δεδομένα που έχουν προέλθει από έρευνες χρόνων για να εξετάσει πώς εκφράζεται το ένζυμο ACE2 σε εκατοντάδες τύπους κυττάρων στους πνεύμονες, τις ρινικές διόδους και τα έντερα. Κατέληξε επίσης σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε σχέση με την αλληλεπίδραση ACE2 και ιντερφερόνης.

Ένα αναπάντεχο καλό νέο που προέκυψε εν μέσω πανδημίας σε σχέση με την εταιρεία Johnson & Johnson

Μια φιλόδοξη προσπάθεια και μια ιστορική απόφαση, περιγράφονται σε ένα Twitter thread που αξίζει να διαβάσετε.

Μελέτη για την απώλεια όσφρησης των ασθενών με COVID-19, με τη συμμετοχή του Δρ Τσιόδρα

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Journal of Neurology και συμμετείχαν οι: Γεώργιος Τσιβγούλης, Σωτήρης Τσιόδρας, Αλέξανδρος Δελίδης και Πέτρος Σφηκάκης.


 Σελίδα 3 από 15: << < > >>