Ένα πιο στοχευμένο είδος αιμοκάθαρσης σε βαριές περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 μελετούν ερευνητές από το Lawson Health Research Institute του Καναδά. Είναι η πρώτη στον κόσμο που θα επειχειρηθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος με την αξιοποίηση μιας τροποποιημένης διαδικασίας αιμοκάθαρσης. Η υπόθεση είναι αν τροποποιημένα λευκά αιμοσφαίρια θα καταφέρουν να πολεμήσουν την υπερφλεγμονή. Οι κλινικές δοκιμές θα γίνουν στο London Health Sciences Center (LHSC).

"Δουλεύοντας στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU), γνώριζα ότι χρειάζονταν περισσότερες επιλογές θεραπείας για την καταπολέμηση του COVID-19", λέει ο Δρ Chris McIntyre, επικεφαλής ερευνητής, Lawson Scientist και Νεφρολόγος LHSC. "Αυτό οδήγησε στην ιδέα της θεραπείας του αίματος ενός ασθενούς με αιμοκάθαρση. Θα μπορούσαμε να επαναπρογραμματίσουμε τα λευκά αιμοσφαίρια που σχετίζονται με φλεγμονή για να αλλάξει την ανοσολογική απόκριση".

Η έρευνα χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση ενός τυποποιημένου διαλυτή που ονομάζεται "εξωσωματική συσκευή τροποποίησης λευκοκυττάρων" -αφαιρεί το αίμα σε πολύ πιο αργό κύκλωμα από ότι η τυπική αιμοκάθαρση. Μέσω μιας διαδικασίας που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα επίπεδα βιοχημικών συστατικών, στοχεύει και τροποποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, πριν τα απελευθερώσει ξανά στο κυκλοφορικό σύστημα. Η ελπίδα είναι αυτά τα "επαναπρογραμματισμένα" κύτταρα να καταπολεμήσουν την υπερφλεγμονή -αντί να την προωθήσουν- σε προσβεβλημένα όργανα, όπως οι πνεύμονες.

Η κλινική δοκιμή θα περιλαμβάνει έως και 40 σοβαρά νοσούντες από COVID-19 στο νοσοκομείο Victoria και University Hospital του LHSC. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα τυχαιοποιηθούν για να λάβουν είτε τυπική υποστηρικτική φροντίδα, είτε τυπική υποστηρικτική σε συνδυασμό με αυτή τη νέα θεραπεία. Η ερευνητική ομάδα θα συγκρίνει τα αποτελέσματα των ασθενών για να προσδιορίσει εάν η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

"Ο απώτερος στόχος είναι να βελτιωθεί η επιβίωση των ασθενών και να μειωθεί η εξάρτησή τους από τη μηχανική υποστήριξη", εξηγεί ο Δρ McIntyre. "Εάν είναι αποτελεσματική, είναι πιθανό αυτή η μέθοδος να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των φλεγμονωδών συνεπειών, ενώ ένα αντιιικό φάρμακο να χορηγείται για τη μείωση του ιικού φορτίου."

"Προσδιορίζουμε ποιες κυτοκίνες ή βιοδείκτες είναι σημαντικοί για την υπερφλεγμονώδη απόκριση που παρατηρείται σε ασθενείς με COVID-19", λέει ο Δρ Douglas Fraser, Επιστήμονας στο Lawson και Παθιατρικός γιατρός Κρίσιμης Φροντίδας στο LHSC. «Με τη γνώση που κερδίζουμε, μπορούμε να μελετήσουμε το αίμα ενός ασθενούς για να προσδιορίσουμε εάν αυτή η εξωσωματική θεραπεία κάνει τη διαφορά». Εάν είναι επιτυχής, η θεραπεία θα δοκιμαστεί και σε άλλες καταστάσεις, όπως η σήψη.