Η Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής ξεκίνησε "αλυσίδα παραγωγής" 3-D printing Ασπίδων Προσώπου τύπου (3DVFaceShield) και τις διαθέτει δωρεάν σε Νοσοκομεία Α' Γραμμής. 

"Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναπτύσσει δράσεις για το σχεδιασμό και κατασκευή συγκεκριμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων με στόχο την προστασία ιατρών, νοσηλευτών και επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με κρούσματα από τον ιό COVID-19".

Συγκεκριμένα, στη Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν προστατευτικά καλύμματα (ασπίδες) προσώπου μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης (3-D printing).

Παράλληλα η Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα σχεδιασμού και εκτύπωσης απλών εξαρτημάτων (π.χ. προσαρμογείς για αναπνευστήρες) καθώς και τη δοκιμαστική εφαρμογή τους.

Για την ώρα προσφέρονται περίπου 5 προστατευτικές ασπίδες ανά μέρα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών στα νοσοκομεία «πρώτης γραμμής» της Αθήνας, αλλά γίνεται προσπάθεια σύντομα η “παραγωγή” να αυξηθεί.

Στη βασική ομάδα συμμετέχουν:
Δανάη Μανωλέσου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Medical Device Design, Υποψ. Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής, Υπεύθυνος Μονάδας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝΑ.

Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Δ/ντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ιπποκράτειο ΓΝΑ.

Πέτρος Σφηκάκης, Καθηγητής Παθολογίας, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.