Στο συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της 24ης Απριλίου.

"Το ευχάριστο νέο της εβδομάδας είναι ότι η χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλή και αναμενόμενη για την εποχή θνησιμότητα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό είναι ένα καλό νέο που δεν σας έχω πει αλλά που επιβεβαιώνει την καλή πορεία της χώρας μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Τσιόδρας. Μάλιστα, τόνισε ότι η καταγραφή των θανάτων γίνεται “με ένα συστηματικό και καθολικό σύστημα καταγραφής, που δεν το έχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη, ακόμα και προηγμένες”.

Συγκριτικά, ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2018 εως τις αρχές Μαρτίου του 2019 είχαν καταγραφεί 118 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Αυτή τη στιγμή οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας είναι 130.

Ως προς το αν η χαλάρωση των μέτρων θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ο Δρ Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτή τη φάση. “Μακάρι να λειτουργήσουμε συλλογικά, με κανόνες υγιεινής και να μην έχουμε αύξηση και να δούμε πολύ λίγα κρούσματα. Αυτό είναι το ευκταίο”, ανέφερε.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το σενάριο να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να παρέμβει εγκαίρως. Αυτό γίνεται με τη διενέργεια περισσότερων τεστ και τη χρήση μαθηματικών μοντέλων που θα προβλέπουν το πώς θα κινηθεί ο ιός. “Την ώρα που σας μιλώ εγώ εγκρίνονται διευρυμένα κριτήρια εργαστηριακού testing και θα έχουμε ακόμα πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, ώστε να μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να επανερχόμαστε στην τάξη, αν δούμε ότι κάτι ξεφεύγει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

[Εικόνα από worldometers.info]