Μόνο το 9% των Βρετανών δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την καραντίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του sky news, οι συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα ανέδειξαν σημαντικές θετικές πτυχές της καραντίνας μέσα από τις απαντήσεις τους, όπως τον καθαρό αέρα και το αίσθημα συλλογικότητας στις γειτονιές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Το 54% από τους 4.343 Βρετανούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ελπίζουν να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους και η χώρα να μάθει από την κρίση. Το 42% δήλωσαν ότι δίνουν μεγαλύτερη αξία στο φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μετά την πανδημία, με το 38% να δηλώνουν ότι μαγειρεύουν περισσότερο. Το 61% παραδέχτηκαν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Το 51% παρατήρησαν ότι η ατμφόσφαιρα έχει καθαρίσει, ενώ το 27% των συμμετεχόντων παρατήρησαν αύξηση της τοπικής πανίδας. Τα 2/5 είπαν ότι υπάρχει πιο ισχυρό αίσθημα συλλογικότητας στην περιοχή τους από τότε που ξεκίνησε η πονδημία και το 39% είπαν ότι έρχονται σε επικοινωνία πιο συχνά με τους φίλους και τους συγγενείς τους.

10 + 1 σχόλια στο Reddit

Χρήστες του Reddit από όλο τον κόσμο σχολίασαν τη συγκεκριμένη είδηση, καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις για όσα θετικά αποκομίζουν από αυτή την κατάσταση αλλά και όσα ελπίζουν να εφαρμοστούν και μετά το τέλος της καραντίνας. Μεταφράζουμε παρακάτω μερικά από τα πιο εύστοχα και αισιόδοξα σχόλια, με το ψευδώνυμο του κάθε χρήστη σε παρένθεση.

“Είχαμε περάσει χρόνια στη γειτονιά χωρίς να ανταλλάσσουμε κουβέντα και τώρα όσοι μένουμε στον ίδιο δρόμο έχουμε ένα κοινό group στο WhatsApp και κάνουμε ο ένας τα ψώνια του άλλου.” (JanuaryGrace)

“Ελπίζω όταν τελειώσει όλο αυτό να μην πάμε απλώς τυφλά στην προηγούμενη κατάσταση. Υπάρχουν κάποια απροσδόκητα οφέλη που μπορούν να ενσωματωθούν στην κανονική μας ζωή.
Τώρα βλέπουμε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς πολλές μετακινήσεις. Όλο αυτό μας έχει δείξει επίσης πόση δουλειά μπορεί να γίνει εξίσου αποτελεσματικά από το σπίτι.” (balloon99)

“Στο γραφείο μου θα εφαρμόσουν μια λογική 3 ημερών από το σπίτι - 2 στο γραφείο. Με βολεύει πολύ διότι υπάρχουν κάποια οφέλη στο να δουλεύεις σε γραφείο αλλά σίγουρα απολαμβάνω την έξτρα ώρα τη μέρα που γλιτώνω από τις μετακινήσεις.” (eccitaze)

“Η εργασία από το σπίτι είναι ένας τρόπος να μειώσουν τα πάγιά τους οι εταιρείες. Μικρότερες ανάγκες σε γραφειακές εγκαταστάσεις, μικρότερα κτίρια, λιγότερο προσωπικό για καθαρισμό, λιγότεροι επιστάτες κτιρίων, χαμηλότερα κόστη σε είδη γραφείου, ρεύμα, ίντερνετ.” (Zyxer)

“Για μένα η πανδημία ανέδειξε τη γελοιότητα κάποιων πραγμάτων:

  • O καπιταλισμός έχει γίνει πολύ άγριος, η αξία των ανθρώπων υπολογίζεται με βάση το πόσο συμβάλλουν στην αύξηση των αριθμών.
  • Ανισότητα πλούτου και περιουσιακών στοιχείων.
  • Πλήρης έλλειψη κοινωνικών “safety nets” για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
  • Υπερβολικά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης και ηχορρύπανσης.
  • Η κίνηση στους δρόμους.” (endeend8)

“Ελπίζω να απομακρυνθούμε από τη λογική “πρέπει να δουλέψεις 40 ώρες την εβδομάδα” και να πάμε περισσότερο στο “οι αρμοδιότητές σου είναι Χ, η προθεσμία είναι Ψ, πρέπει να ολοκληρώσεις Χ μέχρι Ψ”. Τον περισσότερο καιρό, τα καθήκοντά μου ολοκληρώνονται σε πολύ λιγότερες ώρες από το τυπικό ωράριό μου. Πρέπει να αρχίζουμε να αξιολογούμε τους ανθρώπους για αυτό που κάνουν, όχι για το πόσες ώρες τους βλέπουμε.” (axw3555)

“Νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι βγουν από τη ρόδα του χάμστερ που τρέχει άσκοπα αρχίζουν να αναρωτιούνται “τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειαζόμαστε”;
Χρειάζομαι πραγματικά να οδηγώ μία ώρα μέχρι το αεροδρόμιο, να μπαίνω σε ένα αεροπλάνο, να πετάω για 2 ώρες, να νοικιάζω ένα αμάξι, να οδηγώ μέχρι τον πελάτη, να έχω μια συνάντηση μιας ώρας, να οδηγώ προς το αεροδρόμιο με το νοικιασμένο αμάξι, να μπαίνω στο αεροπλάνο, να πετάω για 2 ώρες, να οδηγώ μέχρι το σπίτι, όταν θα μπορούσα να έχω κάνει τη συνάντηση μέσω Zoom ή Skype;
Ένα θετικό που ελπίζω να μείνει από όλο αυτό, είναι η μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών και όλα τα οφέλη που σχετίζονται με αυτή.” (limitless__)

 “Οι αλεπούδες έχουν ξεθαρρέψει εκεί όπου μένω, λόγω της μειωμένης κίνησης. Τις προάλλες είδα έναν ασβό - δεν είχα δει ποτέ πριν στη ζωή μου. Σε κάνει να συνειδητοποιείς πώς οι άνθρωποι επηρεάζουμε τη φύση.” (bovril-619)

“Ο αέρας είναι πιο καθαρός εκεί όπου μένω. Προηγουμένως υπήρχε ένα συνεχές πυκνό νέφος στην ατμόσφαιρα.” (DipshitinDenver)

“H ζωή χωρίς τη σκλαβιά της καθημερινότητας είναι γενικώς καλύτερη. Τώρα έχω τη δυνατότητα να βελτιώνω τις ικανότητές μου χωρίς την πίεση του ωραρίου. Η ψυχική μου υγεία έχει βελτιωθεί χωρίς την “κανονική” ζωή.” (lXlNeMiSiSlXl)

O κωμικός Frankie Boyle έγραψε σε άρθρο για τον κορονοϊό: “Δεν υπάρχει τίποτα “φυσιολογικό” για να επιστρέψουμε σε αυτό. Δεν ήταν φυσιολογικό άνθρωποι να κοιμούνται στο δρόμο. Δεν ήταν φυσιολογικό παιδιά να ζουν μέσα στη φτώχεια. (…) Το να εκμεταλλευόμαστε τις ζωές άλλων ανθρώπων για να συσσωρεύουμε αντικείμενα δεν ήταν φυσιολογικό, όλη η κατάσταση ήταν παράλογη. Οι κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένες να δίνουν χρήματα για να στηρίξουν τις υπάρχουσες ανισότητες και να διασώσουν επιχειρήσεις που έχουν κάνει τους μετόχους τους πλούσιους. Οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου πιστεύουν ότι όλοι θα βγουν από αυτό μέσα σε λίγους μήνες και θα πάνε πρόθυμα σε ένα είδος μουδιασμένης δουλείας. Σίγουρα ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να φανταζόμαστε κάτι καλύτερο.”