Επιστημονική πρόταση με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων ερευνητών αφορά τη χρήση ενός γνωστού φαρµάκου, της κολχικίνης, για την προστασία της καρδιαγγειακής λειτουργίας των ασθενών µε SARS-CoV-2.

Στη μελέτη GRECCO-19, όπως είναι η κωδική ονομασία της, συμμετέχουν ως μέλη της ερευνητικής ομάδας Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Καρδιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Λοιμωξιολόγοι) από νοσοκομειακά κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα. Χορηγός της μελέτης είναι η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN χρηματοδοτεί την κλινική μελέτη GRECCO-19.

Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι η αντιμετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19, κυρίως σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης γίνεται σε 24 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Η μελέτη προβλέπει την ένταξη 180 ασθενών, εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν. Ηδη έχει χορηγηθεί σε 50 ασθενείς. 

Τα πρώτα αποτελέσματά της μελέτης GRECCO-19 αναμένονται πριν από το τέλος του Απριλίου.

Η κολχικίνη είναι ένα παλαιό φάρµακο, δοκιµασµένο και αποτελεσµατικό σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο µεσογειακός πυρετός, η περικαρδίτιδα κ.ά. Περιγράφεται κλασικά ως θεραπευτική αντιμετώπιση για την οξεία περικαρδίτιδα. Έχει χρησιμοποιηθεί ερευνητικά με ασφάλεια σε πλήθος διαφορετικών κλινικών σεναρίων, συμπεριλαμβανομένου οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, δίδοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η ομάδα των ερευνητών που συμμετέχουν στην ανοικτή, προοπτική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη GRECCO-19 υποθέτει ότι το φάρμακο κολχικίνη είναι δυνατόν να τροποποιήσει την ανταπόκριση της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού στον ιό SARS-CoV-2.

Μια τέτοια δυνατότητα θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει στον περιορισμό ή ακόμα και την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών της νόσου.

Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά παγκοσµίως δοκιµάζεται ένα καρδιοπροστατευτικό φάρµακο για τον κορονοϊό.