Η έρευνα των Κάσπι - Κουβελιώτου βασίστηκε στην θεωρητική πρόβλεψη της ύπαρξης αστέρων νετρονίων με μαγνητικά πεδία έως και χιλιάδες φορές ισχυρότερα από αυτά των απλών pulsars, τα οποία παράγουν ισχυρές εκλάμψεις ακτίνων γ.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τροφοδοτείται κυρίως από τεράστιες δεξαμενές μαγνητικής ενέργειας στην μαγνητόσφαιρά τους και δευτερευόντως από την περιστροφή τους.
Οι βραβευθείσες ανέπτυξαν νέες παρατηρησιακές μεθόδους, οι οποίες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτών των αντικειμένων και προσδιόρισαν τις φυσικές τους ιδιότητες. Η εργασία τους καθιέρωσε τα magnetars ως μία νέα και σημαντική κατηγορία αστροφυσικών αντικειμένων.

Μagnetars: αστέρες νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, τα οποία συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα αστροφυσικών φαινομένων υψηλών ενεργειών. 

Αστέρες  νετρονίων: υπέρπυκνα μαγνητισμένα απομεινάρια αστρικών εκρήξεων. Περιστρέφονται με περιόδους περιστροφής χιλιοστών του δευτερολέπτου έως μερικών δευτερολέπτων και εκπέμπουν ισχυρές δέσμες παλμικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (εξ’ου και η ονομασία pulsars). Λόγω της περιστροφής τους αυτής αποτελούν ακριβή «κοσμικά ρολόγια» και «εργαστήρια» μελέτης διαφόρων φυσικών φαινομένων σε βαρυτικά πεδία δισεκατομμύρια φορές ισχυρότερα αυτού της Γης.

Η Χρύσα Κουβελιώτου είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου George Washington. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 2013 και έχει λάβει σειρά υψηλών διακρίσεων και βραβείων για το έργο της. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1977. Έλαβε το διδακτορικό της από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ το 1981. Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Μάρσαλ της NASA (Marshall Space Flight Center). 
Στις 9 Ιουνίου 2016 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Victoria Michelle Kaspi είναι Καθηγήτρια Φυσικής και Διευθύντρια του McGill Space Institute στον Καναδά, με την έρευνά της να επικεντρώνεται στα αστέρια και τα πάλσαρ νετρονίων. Έχει επίσης διακριθεί για τη συμβολή της Βοήθησε επίσης στην ανακάλυψη του πάλσαρ με τον ταχύτερα γνωστό ρυθμό περιστροφής, PSR J1748-2446ad. Είναι μέλος του Καναδικού Ινστιτούτου Προηγμένης Έρευνας, της Βασιλικής Εταιρείας (FRS), της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. 

The Shaw Prize: διεθνές βραβεία με το οποίο τιμώνται εν ενεργεία επιστήμονες που έχουν πρόσφατα επιτύχει διακεκριμένες και σημαντικές προόδους, που έχουν εξαιρετική συνεισφορά σε ακαδημαϊκή και επιστημονική έρευνα, έχουν αναπτύξει εφαρμογές ή που σε άλλους τομείς έχουν επιτύχει Αριστεία. Ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του κ. Run Run Shaw τον Νοέμβριο του 2002, διοικείται και διοικείται από το Ίδρυμα Shaw Prize με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Το βραβείο είναι αφιερωμένο στην προώθηση της κοινωνικής προόδου, στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής και στον εμπλουτισμό του πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητας.
 
Κάθε χρόνο απονέμονται βραβεία σε 3 κατηγορίες: Αστρονομία, Επιστήμης και Ιατρικής Ζωής και Μαθηματικών Επιστημών. Συνεδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός 1.200.000 δολαρίων.

+ Το 2011 με το Βραβείο Shaw στα Μαθηματικά είχε τιμηθεί ο Δημήτριος Χριστοδούλου με τον Richard S Hamilton.