Μια ακόμα εξαγορά σημειώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2020: Η ελληνική Adveos εξαγοράστηκε από την Beken Corporation, με έδρα τη Σαγκάη. Η Adveos δραστηριοποιείται στο χώρο της Μικροηλεκτρονικής και συγκεκριμένα υλοποιεί και εκμεταλλεύεται εμπορικά προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας για ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα (chips) υψηλής τεχνολογίας.

Είναι η 1η εξαγορά στην Ελλάδα από κινεζική εταιρεία στην αγορά των ημιαγωγών. Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μάλιστα ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας και ολοκληρώθηκαν σε ένα timing, που ακόμα και σημαντικοί παίκτες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, όπως είπε στο GoodNews ο κ. Δημητρόπουλος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία γνώριζε συνεχή ανάπτυξη και μέχρι σήμερα είχε στο πελατολόγιο της εταιρείες κολοσσούς (τους οποίους δεν μπορεί να αποκαλύψει λόγω συμβολαίων εμπιστευτικότητας).

Τα καλά νέα είναι ότι το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας θα παραμείνει στην Ελλάδα - μέσα στα επόμενα 3 χρόνια η Adveos αναμένεται να 3πλασιάσει το προσωπικό της. Σήμερα απασχολεί 35 άτομα στην Ελλάδα και 6 στην Αρμενία. Γενικός διευθυντής θα παραμείνει ο Γιώργος Δημητρόπουλος, που είναι και Συνιδρυτής της. Την ομάδα συμπληρώνουν οι Γιάννης Γλυκιώτης, Γεράσιμος Θεοδωράτος και Θανάσης Βασιλόπουλος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Beken Corporation, βασικός παίκτης σε λύσεις ασύρματης επικοινωνίας, έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της Adveos Microelectronic Systems. Η εξαγορά της Adveos θα ενισχύσει τις δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας της Beken και θα ενισχύσει την δυναμική ανάπτυξής της σε μια εποχή όπου οι ραγδαίες εξελίξεις στα ασύρματα πρωτόκολλα παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες τόσο για την εγχώρια όσο και για τις ξένες αγορές. Η εξαγορά από την Beken σημαίνει ότι η Adveos στο εξής θα παρέχει τις υπηρεσίες της κατ' αποκλειστικότητα στη μαμά εταιρεία.

Ο Pengfei Zhang, πρόεδρος της Beken, δήλωσε: «Η Beken επικεντρώνεται εδώ και πολύ καιρό στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη IC ασύρματης επικοινωνίας παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις ασύρματης επικοινωνίας για διάφορες εφαρμογές, όπως ασύρματη συνδεσιμότητα, έξυπνη μεταφορά και Internet of things. Η εξαγορά της Adveos θα επιτρέψει στην Beken να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση σε αυτές τις αγορές, φέρνοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης από άποψη εσόδων και προϊόντων, καθώς και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της εταιρείας. Στην Adveos βρήκαμε μια εξαιρετική ομάδα που συμπληρώνει τέλεια το όραμά μας να γίνουμε ο κορυφαίος προμηθευτής ασύρματων chipset. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε περαιτέρω την ομάδα στην Αθήνα και να αυξήσουμε σημαντικά το αποτύπωμά της τα επόμενα χρόνια

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γινόμαστε μέλος ενός κορυφαίου οργανισμού όπως η Beken και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη των ασύρματων πλατφορμών επόμενης γενιάς», δήλωσε ο κ. Δημητρόπουλος. «Είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για την Adveos, να ανήκει στην οικογένεια της Beken και να είναι βασικός παίκτης στο σχεδιασμό των ασύρματων προϊόντων επόμενης γενιάς που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ποια είναι η Adveos Microelectronic Systems

Οι δραστηριότητες της ADVEOS αφορούν στη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας για ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα (chips) υψηλής τεχνολογίας. Είναι μια ιδιωτική εταιρεία ημιαγωγών fabless, η οποία παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού ASIC και αναπτύσσει RF, αναλογικά και πυρήνες IP μικτού σήματος. Τα ιδρυτικά μέλη και οι μηχανικοί της ADVEOS έχουν διεθνή εκτεταμένη εμπειρία στην βιομηχανία των ημιαγωγών, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων και μια σειρά επιτυχημένων προϊόντων. Η εταιρεία σχεδιάζει και αναπτύσσει διάφορα τεχνολογικά προϊόντα και υποδομές που μπορούν να βρεθούν στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, δίκτυα επικοινωνιών, ιατρικό εξοπλισμό κ.λπ.

Ο κύκλος εργασιών προέρχεται 100% από πελάτες εξωτερικού. Έχει μάλιστα γίνει αξιόπιστος συνεργάτης ορισμένων εξαιρετικά σημαντικών εταιρειών παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Όλο το προσωπικό είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακών Τίτλων και περίπου το 30% κάτοχοι Διδακτορικών τίτλων. Το 60-70% μάλιστα του προσωπικού της είναι νέοι που εργάστηκαν στην εταιρεία κατευθείαν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου ή το Φυσικό. Η Adveos διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και το Ερεβάν της Αρμενίας.

Adveos.com

Ποια είναι η Beken Corporation

Η Beken Corporation ιδρύθηκε το 2004 από μια ομάδα που συνδυάζει σημαντική εμπειρία στους ημιαγωγούς και επιχειρηματική δραστηριότητα στη Silicon Valley. Από την ίδρυσή της, η Beken έχει αναπτύξει πλατφόρμες προϊόντων ασύρματης επικοινωνίας που υποστηρίζουν σημαντικό αριθμό ασύρματων πρωτοκόλλων και προτύπων επικοινωνίας. Η Beken παρέχει ασύρματες λύσεις System-on-Chip (SoC) με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και υψηλή απόδοση για RF transceivers και ολοκληρωμένους μικροεπεξεργαστές. Η εταιρεία εξυπηρετεί τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων πολλών παγκοσμίως γνωστών εμπορικών σημάτων. Παρέχει επίσης ολοκληρωμένες λύσεις ασύρματης επικοινωνίας για έξυπνες μεταφορές, Internet of Things (IoT) και άλλες εφαρμογές. Η Beken έχει την έδρα της στο Pudong της Σαγκάης και διαθέτει θυγατρικές και τεχνικές υπηρεσίες σε Shenzhen, Hong Kong, Taipei, Beijing, Hangzhou και Hsinchu, Taiwan. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης (SSE) από τον Απρίλιο του 2019.

Σχετικά με τον συνιδρυτή της Adveos, Γιώργο Δημητρόπουλο

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος διαθέτει περίπου 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην βιομηχανία των ημιαγωγών και της μικροηλεκτρονικής. Έχει εκτενή εμπειρία στην διοίκηση επιχειρήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης, στον συντονισμό έργων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας και διαδικασιών σε βιομηχανίες χαμηλού κόστους στην ΝΑ Ασία.

Από το 2000 – 2003, ο κ. Γ. Δημητρόπουλος εργάστηκε ως Μηχανικός στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης στην πολυεθνική Nortel Networks, στην Μ. Βρετανία, με σκοπό την ανάπτυξη και εισαγωγή στην μαζική παραγωγή lasers ημιαγωγών για δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Από το 2003 έως 2010 ο κ. Γ. Δημητρόπουλος εργαζόταν για την εταιρεία Bookham (αργότερα Oclaro) στη Μ. Βρετανία, Ελβετία, Καναδά και Κίνα. Οι κύριες αρμοδιότητες του ήταν η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η βελτιστοποίηση του κόστους και η μεταφορά τεχνογνωσίας / τεχνολογίας μεταξύ των διαφορετικών εργοστασίων της εταιρείας Oclaro, αρχικά ως μηχανικός και στην συνέχεια ως Συντονιστής Έργων (Project Manager).

Το 2010 ο κ. Γ. Δημητρόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα για να διευθύνει το τμήμα επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας ʺΘΕΩΝ Αισθητήρες (MEMS)ʺ. Το διάστημα αυτό ενίσχυσε τον εξωστρεφή χαρακτήρα της εταιρείας, και πιο συγκεκριμένα συνείσφερε στην προώθηση των αισθητήρων MEMS που αναπτύσσει η εν λόγω εταιρεία στις αγορές του εξωτερικού.

Από την ʺΘΕΩΝ Αισθητήρεςʺ, ο κ. Γ. Δημητρόπουλος αποχώρησε για να αναλάβει το πόστο του Γενικού Διευθυντή στην εταιρεία Crystal Audio, η οποία εξειδικεύεται στην εμπορία και ανάπτυξη ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης (Consumer Electronics).

To 2015, ο Γιώργος Δημητρόπουλος υπήρξε συνιδρυτής της ADVEOS, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Γενικού Διευθυντή, θέση την οποία κατέχει έως και σήμερα. Ο κ. Γ. Δημητρόπουλος διαθέτει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) σε Lasers & Οπτικές Ίνες από το Πανεπιστήμιο του Essex, UK, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Aston Business School, UK.

Linkedin profile

Linkedin profile του Γιάννη Γλυκιώτη

Linkedin profile του Γεράσιμου Θεοδωράτου 

Linkedin profile του Θανάση Βασιλόπουλου